De Dordtse muzikant, toetsenist en topmodel Willem ’t Hart (26) heeft al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Voor internationale modemerken als Prada, Dior en Calvin Klein reist hij de hele wereld over. In Dordrecht is Willem onder andere bekend als de toetsenist van The EasyTones, de huisband van Kunstmin Live, maar inmiddels produceert hij ook eigen composities: een mix van jazz, elektronica en hiphop. Willem is cum laude afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium.

Auteur: Diana Henneken
Fotografie: Dewi de Vries

Je komt uit een muzikale familie. Je vader is docent klassieke piano en je moeder (Trea Kuijsten) is o.a. dirigente bij diverse Dordtse koren. Heeft dit bijgedragen aan je liefde voor de muziek?
‘Ja, absoluut. Muziek was en is een belangrijk maar ook vanzelfsprekend onderdeel in het gezin waar ik vandaan kom. Het is mijn broers, zus en mij met de paplepel ingegoten. Het is niet toevallig dat we bijna allemaal in de muziek actief zijn.’

Wanneer werd de muziek meer dan een leuke hobby?
‘Mijn moeder is na de scheiding van mijn vader opnieuw getrouwd met de Dordtse muzikant Govert van der Kolm. Hij nam me soms mee naar optredens van zijn bluesband. Het plezier van de band in combinatie met het applaus na afloop – niet zomaar wat geklap maar echt een muur van geluid en enthousiasme – toen wist ik het: dat wil ik ook.’

Hoe kwam het modellenwerk op je pad?
‘Een paar jaar geleden ben ik gescout in Rotterdam, gewoon op een terras. Een dame vroeg of ze een foto van me mocht maken en toen ging het snel. In no time liep ik shows in New York, Parijs, Tokyo, Italië en deed ik shoots voor bijvoorbeeld Vogue en onlangs nog voor JFK. Inmiddels staat het modellenwerk op een wat lager pitje. New faces zijn doorgaans 15 of 16 jaar. Ik word al oud!’

Als je moet kiezen tussen het modellenwerk of de muziek, wat zou je kiezen?
‘Het is mooi als deze twee – fashion en muziek – samen komen. David Bowie is hierin een voorbeeld voor mij. Geweldige zanger, maar absoluut meer dan alleen een muzikant. Zijn hele verschijning is minstens zo indrukwekkend.’

Wat is je meest toffe optreden tot nu toe?
‘Vorig jaar met Gregory Porter bij Royal Park Live, concerten in de tuin van Paleis Soestdijk. Alain Clark stond in het voorprogramma, kun je nagaan. Het publiek was geweldig, maar het mooiste was het moment dat ik een drive startte, ik weet de akkoorden nog precies, en dat Gregory dat overnam. Geweldig om met één van mijn grote voorbeelden samen te spelen.’ Wie zijn nog meer voorbeelden of inspiratiebronnen voor jou?
‘Ontwerpers Raf Simons en Dries van Nooten, maar ook Elon Musk en Bach. Wat ik gaaf aan hen vind is dat ze vol voor hun doel gaan. Zelfs als niemand anders erin gelooft.’

Eind februari was de release van je eerste single. Een topavond met alleen maar positieve reacties. En toen kwam corona. Hoe was dat voor jou?
‘Dat was slikken. En wennen. Normaal gesproken is mijn agenda goed gevuld voor een langere tijd. Toen ineens niks meer, ook geen inkomen, behalve heel veel tijd om na te denken en te bezinnen. Wat wil ik en hoe kan ik dat realiseren? Deze periode maakt ook creatief.’

Wat was je conclusie: wat wil je graag meer doen?
‘Inmiddels heb ik online concerten (te zien via YouTube) gedaan in De Doelen en voor de Grote Show van Bibelot. De komende periode heb ik weer een aantal shows met de Leif de Leeuw Band en Kunstmin Live start weer.

Daarnaast wil ik bovenal veel met mijn eigen project aan de slag.’ Je woont nu in Rotterdam. Kom je nog terug naar Dordrecht?
‘Ja, ik wil samen met mijn vriendin een huis kopen in de Dordtse binnenstad of net daarbuiten. Lekker dicht bij mijn moeder en bij mijn zus in de buurt. Carlo de Wijs, mijn docent hammondorgel bij wie ik afgestudeerd ben, woont overigens inmiddels ook in Dordrecht. Harstikke leuk. Dordrecht is natuurlijk ook leuk.’