Hij is RTL-nieuwslezer, Dordtenaar en wijnkenner; Antoin Peeters. Net voor de feestmaand december, die dit jaar voor iedereen anders gaat uitpakken, spreken we hem. Over zijn werk maar vooral over zijn uit de hand gelopen hobby: wijn.

Auteur: Marloes Wierckx
Fotografie: Sylvia Kuiper

Hij ontvangt ons bij hem thuis omdat we daar het domein van zijn hobby kunnen betreden. Een kleine maar zeer fijne wijnkelder. Sinds kort uitgebreid met een handgemaakt rek voor zijn zogenaamde magnum flessen. Zijn favoriete flessen en echte bewaarwijnen. Maar wie denkt dat hij louter dure wijnen schenkt, komt van een koude kermis thuis. Onder de naam @klare_wijn geeft hij op Instagram ook zijn oordeel over gangbare wijnen.

“Sinds mijn studententijd heb ik wijn leren drinken. De echte hobby en passie begon in Oostenrijk tijdens een zomervakantie met vrienden in die tijd. Mijn interesse werd gewekt tijdens een wijnfestival daar. We dronken daar prachtige wijnen en daarna ben ik mezelf er echt in gaan verdiepen. Maar het is en blijft puur een hobby en het neemt niet weg dat ik inmiddels wel een aantal cursussen heb afgerond dus ik heb er zeker wel een beetje verstand van. Ik vind het dan ook leuk om erover te vertellen. Trouwens juist in Oostenrijk maken ze echt goede wijnen die momenteel ook in opkomst zijn. Vooral de witte strakdroge wijnen, zijn kwalitatief goede wijnen.”

We betreden het heiligdom, een kleine trap naar beneden waar in de kleine ruimte honderden flessen liggen. Het zijn deels bewaarwijnen en deels om te drinken. De RTL-nieuwslezer kan er helemaal in opgaan. Zeker na een drukke werkweek. “Dit jaar is voor mij heel dubbel geweest en tevens heel druk. Als er zich een ramp voltrekt, ben je daar niet persoonlijk bij betrokken. In het geval van de coronacrisis wel. Het treft iedereen. En daarnaast heb ik het als een omgekeerde ramp beleefd. Het begon heel klein met een virus aan de andere kant van de wereld, maar kwam heel snel dichtbij en werd alsmaar groter en groter. Iedereen wil alles weten dus dat zie je terug in de kijkcijfers, die zijn fantastisch. Maar als je ’s avonds terug van je werkt komt, heb je er toch ook weer mee te maken door kinderen die thuis zijn, ouders die in quarantaine moeten. Mijn vrouw is stewardess bij KLM en ook dat brengt in deze tijden meer onzekerheden met zich mee. Dus het treft je hoe dan ook. Toch ben ik ook dankbaar dat ik werk heb en dat ik ook naar het werk kan. Dus daarnaast is het heel fijn dat ik een hobby heb, die niks met mijn werk te maken heeft. Dat ik heerlijk in mijn kelder kan gaan zitten en me er soms uren in kan verdiepen. Dan ben ik helemaal in mijn eigen wereld.”

Zo net voor de feestdagen, waarin we allemaal meer thuis zullen zijn, vragen we hoe we een avondje ‘wijnen’ het beste kunnen aanpakken. Wat zet je gasten voor die een avondje komen eten? “Het is al een verschil of je alleen gaat borrelen of ook daadwerkelijk meerdere gangen gaat eten. Vooraf vraag ik altijd naar wat mijn gasten lekker vinden. En dan neem ik geen genoegen met alleen maar het antwoord: wit of rood. Ik vraag of ze zin hebben in iets lichts en fruitigs of juist zwaar of er tussenin. Daarnaast schenk ik nooit een hele avond dezelfde wijn. Laatst had ik de buren op visite.

“Het zelf organiseren van een wijnfestival lijkt mij een mooi idee!”

We zijn begonnen met fris wit waarna we op rood zijn overgestapt. Zeker met de feestdagen kun je tevens beginnen met bubbels. Online kun je ook veel te weten komen over wat je bijvoorbeeld kunt drinken bij gevogelte of vlees en vraag het de kenner. De wijnhandel weet waarnaar je op zoek bent. Mijn eigen favoriete wijn wisselt nogal. Het gaat ook met het seizoen mee. Nu pak ik regelmatig een zwaar geoakte chardonnay, daar kan ik echt van genieten maar ook van een mooie pinot noir uit de Bourgogne of een riesling uit Duitsland. En af en toe maak ik een  van mijn bewaarwijnen open, want die kun je natuurlijk niet eeuwig laten liggen. Het is doodzonde om deze over zijn top te laten gaan. Het verschilt per gebied en wijn hoe lang je ze moet laten liggen. Ik heb een aantal wijnen uit 2015, over een paar jaar zijn die perfect op dronk.”

Tussen de anekdotes en wijnverhalen door popt er ineens een mooi idee op van Antoin waar hij nooit een geheim van heeft gemaakt. Het zelf organiseren van een wijnfestival. “Dat moet uiteraard in de Wijnstraat plaatsvinden. Het lijkt me mooi dat alle Dordtse wijnhandelaren aansluiten. Het is nog nooit georganiseerd en ik denk zeker dat er veel animo voor zal zijn. Laatst was ik in Groningen waar ik belandde in een echte wijnbar. Met wel vijftig open wijnen die je vanaf een iPad kon bestellen. Ik bleef maar swipen. Dat is ook een soort van droom die waarschijnlijk nooit verwezenlijkt gaat worden, zelf een wijnbar openen in Dordrecht. Maar dan wel een echte wijnbar zonder uitgebreide kaart met eten en alleen kaas en worst. Aan de andere kant denk ik waarom ook niet? Maar daarvoor vind ik mijn werk bij RTL nog te leuk.” Als afsluiter vragen we naar de wijn van 2021?! Waarmee gaan we het nieuwe jaar inluiden? “Een wijn waarmee we vooruit kunnen kijken en positief het nieuwe jaar ingaan. Dat wordt in ieder geval geen zware logge rode wijn. Ik hoop echt op een normaler jaar en daar hoort eigenlijk een sauvignon blanc bij van Goede Hoop Wine Estate. Heerlijk fris en fruitig zoals 2021 gaat worden, vooral niet te complex.”

Antoin’s Wijn Top 5 @klare_wijn

1. Bubbels
Zonder bubbels geen feestdagen. Natuurlijk is Champagne altijd goed. (Ik ga altijd voor een Blanc de Blancs!) Maar durf ook eens te kiezen voor een mooie Cremant uit de Loire, een Fonkelwijn uit Zuid-Afrika of een Sekt uit Duitsland. Vaak net zo goed, zo niet beter!

2. Witte Bourgogne
Een chique wijn die bij ontzettend veel gerechten past. 100% Chardonnay met het bekende ‘botertje’ in de afdronk, maar niet al te heftig. Vraag naar een Mâcon of Saint-Veran, die zijn nog best betaalbaar en erg goed. En Chablis natuurlijk, met oesters, hemels!

3. Pinot Noir (Spätburgunder)
Dé favoriet onder sommeliers door z’n souplesse. Licht rood van kleur, aardbeien in je glas, verfijnd. Te verkrijgen in alle prijsklassen. Frankrijk, altijd goed, maar wat dacht je van Duitsland of Nieuw-Zeeland? Perfect bij lichte vleessoorten en gevogelte.

4. Klassieke Bordeaux
Gewoon doen! Rode Bordeaux moet je alleen bij een goede wijnhandel kopen. Redelijk prijzig, maar wel bijzonder. Vol, krachtig, aards. Koop ‘m niet te jong, minimaal 5 jaar oud, liever nog ouder. Saint-Emilion (grand cru) past bij iedereen, net als Margaux. Rijkdom!

5. Dessertwijn
Sluit je kerstdiner af met een dessertwijn, zo feestelijk! Port bij chocolade-gerechten of een kaasplank, bij lichtere toetjes past heel goed een Sauterne, Beerenauslese of Eiswein. Of een goede Moscato d’asti uit Italië met een prikketje.