Dordtenaar Jeffrey Stam besloot dit kalenderjaar om het totaal over een andere boeg te gooien. Hij stopte met werken bij een verzekeringsmaatschappij en stortte zich volledig op de verkoop van kleding met zijn eigen merk Unbroken Code. Een gewaagde maar succesvolle switch.

Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: Sylvia Kuipers

Van verzekeringspolissen naar hoodies, van schadeverzekeringen naar ‘Booming Bomber Jackets; . Jeffrey Stam (33) combineerde deze twee totaal verschillende werelden dit jaar een tijdje met elkaar om uiteindelijk de knoop door te hakken. ,,Ik was al een kleine tien jaar werkzaam bij Aegon, waar ik accountmanager op de interne verkoop was. Kleding heeft echter altijd mijn interesse gehad en dit jaar kreeg ik de kans om daar ook daadwerkelijk werk van te kunnen maken. Ik wilde mijn idealen gaan najagen, heb eerst nog werkzaamheden op beide terrein gecombineerd maar heb vervolgens besloten om me fulltime op de kleding te gaan storten.’’

Merknaam
Daarbij ging Jeffrey ambitieus te werk want hij lanceerde zijn eigen kledingmerk: Unbroken Code. Achter die bijzondere merknaam zit een mooi verhaal vast. ,,Iedereen maakt in zijn leven heftige dingen mee, in de privésfeer en ook op de werkvloer. Ik heb mijn vader op jonge leeftijd verloren en. Dat is een flinke strijd geweest om daar mee om te gaan. Ook in het voetbal en in de werksfeer heb ik ups en downs gekend, maar die gebeurtenissen hebben me nooit gebroken. Daar is het eerste deel van de merknaam op gebaseerd: unbroken, waarmee ik wil uitstralen dat ik door het geloven in mijn dromen zover ben gekomen.

Ik vond alleen dat ik nog een tweede woord aan mijn merknaam moest toevoegen. Dat werd het woord ‘code’, een woord dat staat voor een krachtige boodschap. Die combinatie zorgt ervoor dat Unbroken Code staat voor een kledingmerk met een boodschap.’’ Jeffrey runt zijn zaak vanuit eigen huis, waar het bedrukken van de kleding en het maken van de designs ook vorm krijgt. ,,Mijn vriendin heeft een goed gevoel voor mode en is een echte stimulans. En ook de familie helpt een handje mee.’’

Ambassadeurs
De eerste voorzichtige stappen van Jeffrey in de kledingwereld zijn succesvol gebleken, ondanks de moeilijke economische tijden die de coronapandemie dit jaar veroorzaakte. ,,Natuurlijk was het een risico om juist in deze tijd een nieuw merk op te starten. Maar ik kijk tevreden terug op dit jaar. De zomersetjes, met T-shirts en zwemshorts, zijn enorm in trek gebleken. In de loop der tijd hebben we steeds meer items aan de collectie kunnen toevoegen.’’
Bij het uitdragen van het merk is het inzetten van social media enorm belangrijk gebleken. ,,Door het gebruik van Facebook en Instagram bereik je veel mensen en bouw je langzaam maar zeker een bepaalde klantenkring op’’, schetst Jeffrey, voormalig speler van het eerste zondagteam van voetbalvereniging Dubbeldam
die vanwege knieproblemen een stapje teruggedaan heeft. Zijn voetbalnetwerk stelt hem echter ook in staat om Unbroken Code op de kaart te zetten. De gewezen spelers van FC Dordrecht, Jeremy Cijntje en Shaquille Pinas die nu respectievelijk voor Heracles Almelo en ADO Den Haag uitkomen, fungeren regelmatig als model en zijn gewaardeerde ambassadeurs voor het kledingmerk. Maar ook Randy Wolters, die in Griekenland voor Xanthi FC actief is, draagt de naam van Unbroken Code graag uit. ,,Een filiaal in Griekenland?’’, lacht Jeffrey om de vraag. ,,Nou zover is het zeker nog niet, maar met Randy heb ik wel een mooie uitdrager van het merk die het zelf ook leuk vindt om de kleding te dragen.’’

Doelen
Regeren is vooruitzien en dus zijn er zeker plannen voor het nieuwe jaar. Jeffrey: ,,Ik kijk heel tevreden terug op wat we tot nu toe hebben gedaan en bereikt, maar je moet wel vooruit blijven kijken. Een doel van mij is om de kleding meer te gaan personaliseren, zodat het echts iets persoonlijks wordt van de mensen die het merk willen draaien. En het is ook een streven om meer promotie te draaien voor de kleding en de webshop (www.unbroken-code.com). Ik heb wel gemerkt dat veel op jezelf aankomt als je zoiets wilt doen, maar ik heb met Mike Langerak, voetballer van IFC uit Hendrik-Ido-Ambacht, nu ook een jongen die me met sommige zaken helpt. Zo kunnen we nieuwe stappen zetten in 2021.’’