Wat doe je als je een succesvol Indonesisch restaurant in Zwijndrecht runt met een klein topteam van Molukse en Indonesische tantes en enkele jonge creatieve koks, maar je culinaire ambities verder reiken?  Leila Hamer (47), eigenaresse van CUCU, ging op zoek naar een manier om nog meer mensen te laten genieten van haar authentieke rooted cuisine. Met CUCU Food Parts zet ze haar recepten in heel Nederland op de kaart. Letterlijk en figuurlijk.

Auteur: Diana henneken
Fotografie: Sophia van den Hoek

Met CUCU (CUCU betekent kleinkind, want ik ben opgegroeid in de keuken van mijn oma) ben ik zes jaar geleden gestart om mijn oma’s recepten niet verloren te laten gaan. Dat is gelukt. We maken prachtige gerechten van goede kwaliteit. Maar dat is niet het enige. Koken is voor mij een middel om mensen te verbinden. En waar verbinding is, ontstaat vaak iets nieuws. Fantastisch toch, als onze gerechten straks onderdeel zijn van menu’s bij mooie horecazaken in het hele land?’ Sterker nog, met TIWYA (voorheen Hugh, naast het Hilton in Rotterdam) is de eerste samenwerking een feit. In TIWYA staat het shared dining concept dat de Indonesische keuken zo typeert centraal en wordt de rooted cuisine van CUCU door de chefs vertaald naar een kleurrijk menu vol seizoensgebonden producten.’

Food Parts
‘Het idee is door corona in een stroomversnelling geraakt, omdat het restaurant noodgedwongen moest sluiten en ik de tijd kreeg om het idee verder uit te werken’, vertelt de enthousiaste en ambitieuze onderneemster. ‘Wij maken de gerechten met liefde en gevoel. Dat proef je, maar het kost alleen wel veel tijd. Het duurt bijvoorbeeld al vier uur om een goede authentieke rendang te bereiden. Wat wij doen is deze voorbereidingstijd uit handen nemen van horecazaken. We leveren dagvers en geven horecaondernemers advies over hoe ze onze gerechten een passende plek kunnen geven in hun menu. Het bespaart ze tijd die ze kunnen besteden aan andere bereidingen en inkopen. Of je nu op zoek bent naar een shared dining concept of juist een moderne presentatie, wij trainen het keukenteam in de bereiding en afwerking van het eten. Mocht het nodig zijn dan kunnen wij zelfs een keukenteam voor de ondernemer samenstellen.

Samenwerking met Bon Bon Catering & Events
‘Mijn ambitie is dat CUCU het beste Indonesische food merk wordt in Nederland. Ik Marcel Baanen, eigenaar van Bon Bon Catering & Events benaderd. Ik heb jarenlang bij Marcel gewerkt en we hebben altijd contact gehouden. Op die manier kwam ik op het idee onze krachten te bundelden. Wij maken gebruik van de grote, professionele keuken in Alblasserdam en profiteren met name van de kennis die Bon Bon Catering & Events heeft als het gaat om de wet- en regelgeving rondom voedselveiligheid. Bovendien beschikken zij over een ideaal logistiek systeem, zodat wij de producten dagvers door heel Nederland kunnen leveren.’

Energie & Creativiteit
‘De samenwerking bevalt ook ons heel goed’, vult Marcel Baanen aan. ‘In het begin was het nog even spannend. Hoe zou het gaan; twee verschillende bedrijven samen onder een dak zonder de eigen identiteit te verliezen? Maar vanaf de eerste dag kwam er energie en creativiteit vrij bij ons allemaal. We motiveren elkaar en leren nieuwe dingen. Onze koks hebben kennisgemaakt met een hele nieuwe keuken en als het nodig is springen ze bij. Samen komen we tot hele mooie dingen.’

Toekomst
Beiden hebben er alle vertrouwen in dat de samenwerking een succes wordt. ‘Ook al is de horeca op dit moment beperkt in haar mogelijkheden, iedereen is bezig met plannen voor de toekomst. Net als wij. In de tussentijd brengen we de rijsttafels van CUCU bij bedrijven of particulieren thuis. Voor de feestdagen hebben we bijvoorbeeld een prachtige rijsttafel en een mooi 5-gangenmenu waar de mensen zelf bijna niks meer aan hoeven te doen.’

www.cucu.nl
www.tiwya.nl
www.bonbonpartyservice.nl