Jeroen van der Beek (31) en Linda Reemst (31) woonden heerlijk in het Rotterdamse Kralingen met zijn lommerrijke lanen. Door gezinsuitbreiding werd hun woning echter te klein. Toen Linda na een lunch bij Villa Augustus zag dat hun huidige woning te koop stond, belde ze Jeroen meteen: “Dit is écht een huis voor ons.”

Auteur: Anne-Marie Loran
Fotografie Dion Doornik

Inmiddels wonen Jeroen en Linda samen met hun zoontje Bink (bijna 4) en dochtertje Bibi (2,5) alweer ruim een jaar in hun charmante twee-onder-een-kapwoning uit 1920. Linda noemt Dordrecht zelfs ‘een soort klein Amsterdam’. En dan te bedenken dat ze eigenlijk helemaal niet weg wilden uit Rotterdam. “We hebben serieus overwogen om onze benedenwoning te verbouwen. Maar toen we inzagen dat we er geen tien jaar meer zouden wonen, zijn we verder gaan kijken”, vertelt Linda.

Rotterdamse fietsenkuil
Jeroen en Linda zijn van oorsprong Hoeksche Waarders. Tijdens hun studie gingen ze samenwonen in Rotterdam en raakten gewend aan de faciliteiten van de stad. Ze ontdekten dat Dordrecht ook veel te bieden heeft. “Het is hier misschien minder hip, kunstzinnig en vernieuwend dan in Rotterdam, maar wij wonen hier heerlijk.” Hun huis doet denken aan een Engels landhuis. In de voortuin wordt de aandacht echter getrokken door een Rotterdams fenomeen;
de fietsenkuil. “Je wilt niet weten hoeveel mensen er al niet stil zijn blijven staan om naar die fietsenkelder te kijken”, lacht Linda. De klassieke donkergroene voordeur leidt eerst naar een vestibule; via een deur met glas-in-lood in diverse pasteltinten kom je in de gang.

De granieten vloer hebben Jeroen en Linda weer in ere hersteld. Op de trap ligt een klassieke donkerrode loper met koperen roedes. Het schilderwerk is modern fris wit. Samen met de spiegelwand aan het einde van de gang geeft het de gang een lichte sfeer.

Flinke lekkage
Ook in de woonkamer, een en suite, zijn veel klassieke elementen aanwezig, zoals de erker met tuindeuren, een serre, prachtige ornamenten aan het plafond – dat nog helemaal intact was – en een visgraat parket. “Zelfs het parket lag er al, dat hebben we op laten schuren”, vertelt Jeroen. De stijl van Jeroen en Linda is een mix van klassiek en strak modern. In alle binnendeuren hebben ze melkglas laten zetten. Maar er waren ook al moderne elementen in het huis aanwezig, zoals de glazen planken in de kasten naast de schuifdeuren. Helaas was er al jaren geen onderhoud meer gepleegd: “Er waren ramen kapot, kozijnen moesten worden vervangen, boven was nog enkel glas en er was een flinke lekkage in de badkamer. Gelukkig hebben we ons huis in Rotterdam goed kunnen verkopen, de overwaarde hebben we gebruikt voor de verbouwing.”

Jeroen is zichtbaar trots op wat ze bereikt hebben. Linda vult aan: “Wij zijn geen klussers, dus we hebben alles uitbesteed. De kracht van Jeroen is dat hij alles samen heeft gebracht.” De verbouwing heeft drie maanden geduurd. Het jonge gezin woonde toen nog in Rotterdam, maar Jeroen was bijna elke ochtend om
07.00 uur in Dordrecht om de deur open te doen.

Gouden kranen
De muur tussen de woonkamer en de keuken heeft plaats gemaakt voor een witte hoogglans keuken. De vele raampartijen, met transparante witte rolgordijnen ervoor, zorgen voor veel licht. Toch doet het niet kil aan. Dat komt onder andere door de goudkleurige accenten zoals de kraan en de lampen, maar ook door de boomstamtafel met groen velours stoelen. Linda licht toe: “We houden heel erg van wit, maar het mag ook wel wat kleur hebben.” Vandaar de keuze voor een okergele bank, met daarboven een kunstwerk waarin diezelfde kleur terugkomt. De kasten naast de houtkachel zijn op maat gemaakt. Ze stonden al in het huis en bieden nu ruimte aan de televisie, boeken en allerlei decoratieve spulletjes. Hier en daar is ook een Scandinavisch element aanwezig, zoals in de badkamer waar het wastafelmeubel van licht hout is. Het vrijstaande witte bad voor het raam is de grote blikvanger. Zelfs de gietvloer is licht gehouden, waardoor er een serene sfeer heerst. De regendouche maakt het wellness-gevoel compleet.

Slapen in hogere sferen
Bink en Bibi slapen als een roos in hun eigen kamer op de eerste verdieping. De kamer met balkon op dezelfde verdieping fungeert als kantoor, want Jeroen en Linda slapen in hogere sferen, op zolder. Op advies van de architect zijn daar de kamertjes en het verlaagde plafond verwijderd. Het resultaat is een grote open ruimte waarin de balken van de prachtige dakconstructie zichtbaar zijn. Voor Jeroen en Linda is een droom uitgekomen: “We zijn iedere dag blij met dit huis en de heerlijke tuin voor de kinderen, dicht bij het centrum en het park.” Bink wijst ondertussen naar de muur. Zo te zien komt het met het kunstzinnige en vernieuwende ook wel goed, want daar hangen twee Dordtse kunstwerken. Gemaakt door Bink en zijn zusje.