Zalm-spinazierol

INGREDIËNTEN VOOR 1 ROL:
– 200 g spinazie
– 1 grote zalmfilet (zo’n 300 g)
– 1 rol vers bladerdeeg
– 4 el kruidenroomkaas
– olie
– zout en peper

Bereidingstijd 30 minuten

BEREIDING:
• Verwarm de oven voor tot 200 °C.
• Verwarm een scheutje olie in de koekenpan en bak 150 gram van de spinazie tot de blaadjes geslonken zijn. Breng op smaak met een snuf zout en peper.
•  Doe de spinazie in een vergiet en druk er zo veel mogelijk vocht uit met de achterkant van een pollepel.
• Bestrooi de zalmfilet aan beide kanten met zout en peper.
•  Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier dat om de rol zit, laat het deeg hierop liggen en snijd er voorzichtig een rand van 4 centimeter af (hier maken we sterretjes mee).
• Leg de zalmfilet links op de lap, met aan de linkerkant nog een centimeter vrij.
• Besmeer de zalm met de roomkaas.
•  Rol het bladerdeeg op. Zorg dat de besmeerde bovenkant boven zit en dat ook de naad aan de bovenkant zit.
• Duw alle naadjes goed dicht, vouw de zijkantjes naar boven toe.
• Steek sterretjes uit het afgesneden stukje deeg, prik er gaatjes in en plak ze op de bovenkant.
• Prik nog wat extra gaatjes in de bovenkant van de rol, dan kan de hete lucht ontsnappen.
• Bak de zalmrol in zo’n 20 minuten gaar en goudbruin in de oven.
• Serveer de rol op de rest van de spinazie.

 


Spanakopita

INGREDIËNTEN:

VOOR 1 HARTIGE TAART
– 12 vellen filodeeg
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 2 bosuitjes
– 1 flinke hand verse bladpeterselie
– 700 g verse spinazie
– 400 g feta
– 2 eieren
– olie
– zout en peper

Bereidingstijd 50 minuten

BEREIDING:
• Laat het filodeeg in de verpakking in 30 minuten ontdooien.
• Verwarm de oven voor tot 180 °C en vet een recht-hoekig bakblik in wat olie of boter.
• Pel en snipper de ui en snijd de knoflook, de bosui en de peterselie fijn.
• Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan en bak de ui, de knoflook en de bosui 3 minuten aan.
• Voeg vervolgens een hand spinazie toe. Wanneer deze is geslonken voeg je opnieuw een hand toe, herhaal dit tot alle spinazie geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.
• Voeg de peterselie toe en bak nog 2 minuten mee.
• Verbrokkel ondertussen de feta in een kom en voeg hier de eieren en een flinke snuf zout en peper aan toe. Meng goed met een vork.
• Doe de spinazie in een vergiet en druk er zo veel mogelijk vocht uit met de achter kant van een pollepel. Voeg vervolgens de spinazie toe aan het feta-eimengsel en roer goed door.
• Bekleed de bodem van de ovenschaal met een vel filodeeg, smeer dun in met olie en leg hier een tweede vel op. Bedek op deze manier de hele bodem en de zijkanten van de ovenschaal. Je gebruikt hier in totaal zes vellen filodeeg voor.
• Verdeel hier het feta-spinaziemengsel over.
• Leg vervolgens de rest van het filodeeg over het spinaziemengsel, zodat ook de bovenkant helemaal bedekt is met minstens twee laagjes filodeeg.
• Bestrijk vervolgens het filodeeg met olie.
• Zet de ovenschaal 35 minuten in de oven tot de spanakopita goudbruin is.

Witlofschotel

INGREDIËNTEN:
– 800 g kruimige aardappels
– 8 stronken witlof
– 2 el mosterd
– 120 ml melk
– 40 g roomboter
– 150 g geraspte oude kaas
– 16 plakken achterham
– olie
– zout en peper

Bereidingstijd 50 minuten

BEREIDING:
• Verwarm de oven op 180 °C en vet een ovenschaal in met wat olie.
• Schil en was de aardappels, snijd in stukken en kook de aardappels in 15 minuten gaar.
•  Halveer de witlofstronken over de lengte door-midden en haal de harde kern eruit. Kook de witlof 4 minuten met een flinke snuf zout.
•  Giet de aardappels af en voeg de mosterd, de melk, de roomboter en een flinke snuf zout en peper toe. Stamp vervolgens met een stamper tot puree.
•  Verdeel de puree over de bodem van de ovenschaal en bestrooi met 50 gram van de geraspte kaas.
•  Rol om elke halve stronk witlof een plak ham en leg de ingerolde stronken op de puree.
•  Bestrooi de witlof met de rest van de kaas en zet de schotel zo’n 30 minuten in de oven.

TIP: Liever vega?
Laat de plakken ham weg en voeg wat pecannoten of walnoten toe.

Bron: De ovenbijbel