De 21-jarige Rogier uit Heerjansdam zit in het nationale team en wil naar Tokyo. Daar heeft hij alles voor over. In april is de laatste kwalificatiewedstrijd. Daarna zal duidelijk worden of hij voldoende in huis heeft om mee te doen aan de Paralympische Spelen 2021.

Waarom heb je voor deze sport gekozen?
Ik begon op mijn vijfde met zwemles en na het behalen van mijn B-diploma werd ik gevraagd door Zwemvereniging ZZ&PC De Devel in Zwijndrecht. Daar begon mijn liefde voor de zwemsport. Inmiddels zijn de wedstrijden niet meer te tellen en ben ik verslaafd aan chloorwater.

Heb je nog andere sporten beoefend?
Nee, dat niet. In mijn vrije tijd ging ik met vriendjes een balletje trappen en deed mee met schoolvoetbal. Ik vind voetbal ook zeker een leuke sport.

Wat vind jij? Meedoen is belangrijker dan winnen of Winnen is belangrijker dan meedoen?
Meedoen is in eerste instantie belangrijker. Je moet mee kunnen doen om te winnen. Ik moet het leuk vinden, anders stop ik morgen meteen. Natuurlijk wil ik wel het beste uit mezelf halen en ga ik voor goud op de Paralympische Spelen. Een vierde plaats is geen optie. In dat opzicht is winnen wel belangrijker.

Wie is jouw voorbeeld/inspiratiebron?
Pieter van den Hoogenband is een goede zwemmer, maar ik vergelijk mezelf met niemand anders. Ik ga uit van mijn eigen kracht. Mijn blinde oom is mijn grote voorbeeld. Hij heeft dezelfde oogziekte als ik, maar ondervindt daar weinig hinder van. Hij is positief, pakt dingen aan en gaat niet bij de pakken neerzitten.

Wat is jouw ultieme sportmoment?
Op het WK Londen 2019 werd ik twee keer wereldkampioen. Tijdens de race hoorde ik niets, maar toen ik uiteindelijk de baan aantikte, klonk er luid gejuich vanaf de tribune. Dat gaf zo’n euforisch gevoel. Heb jij een geluksmascotte of ritueel?Nee, eigenlijk niet. Ik ga heel ontspannen een wedstrijd in en denk vaak ‘het komt wel goed’.

Hoe let jij op je voeding?
Dat wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Sowieso moet ik twee keer per week wegen en om de drie maanden krijg ik een huidplooimeting. Op een app vul ik allerlei gegevens in en samen met mijn coach kijk ik naar mijn trainingsschema. Alles moet in verhouding blijven. Ik heb wel het geluk dat ik alles kan eten zonder dat ik aankom. Mijn ‘guilty pleasure’ is zelfgebakken boterkoek. 😉

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?
Dat hangt van de wedstrijd en de afstanden af. Voor het WK in Londen ging ik twee weken van tevoren intern met mijn zwemploeg. Daar werden de puntjes op de i gezet en besprak ik onder andere mijn tijdsschema met de coach.

Wat zou je de avond voor een belangrijke wedstrijd nooit doen? Of juist wel.
Ik zou nooit te lang opblijven. En juist wel; alle lichaamsbeharing scheren. Dan ga je sneller in het water.

Wat is je toekomstdroom?
Ik wil goud halen op de Paralympische Spelen! En het liefste met publiek erbij, want dat geeft zoveel meer energie en sfeer