De ondernemers in Dordrecht maken de stad. Zij houden de economie van deze stad draaiende en zorgen daarnaast voor leven in de brouwerij. De afgelopen periode heeft voor diezelfde ondernemers veel uitdagingen met zich meegebracht. Door de coronacrisis hebben Dordtse ondernemers in veel gevallen een nieuwe route moeten uitstippelen. Wilskracht, flexibiliteit, creativiteit en durf waren nog nooit zo essentieel.

De Dordtse onderneemster Fiona Stoger van Coffeelicious kan hier als geen ander over meepraten. Het is een jaar geleden dat zij met een knoop in haar maag de dagen doorkomt. Het nieuws dat de horeca voor het eerst twee weken op slot gaat, is zojuist bekend gemaakt. Samen met haar man, moeder en broer, die tevens mede-eigenaars zijn, hebben zij net al de opgebouwde reserves geïnvesteerd in de bakkerij. De angst voor corona valt in het niets bij de angst om hun levenswerk te zien verdwijnen. Al snel realiseert Fiona zich: “Er zit niks anders op, het is tijd om te gaan ondernemen.” Vol adrenaline hebben zij Coffeelicious in no time omgetoverd tot de Coffeelicious Bakery. De Bakery, met daarin de bekende Coffeelicious producten, zou het bedrijf in ieder geval door de crisis heen moeten slepen. Dat was de planning.
Binnen een week na de lockdown heeft Coffeelicious een ‘pop-up store’ geopend in een van de best lopende supermarkten van Nederland; Jumbo Sterrenburg. Maar daar hield het niet bij op. Kort daarna verkocht het bedrijf koekjes en cupcakes vanuit een zogenoemde ‘GEBAKs’ fiets. In de tussentijd heeft een andere collega een webshop gebouwd om ook de online markt te bestieren.

De verschillende concepten zijn door het jaar heen naar een hoger niveau getild. Zo is de online shop inmiddels veel efficiënter, gebruiksvriendelijker en representatiever. De ‘GEBAKs’ fiets is inmiddels ingeruild voor twee ’cookiemobiels’. Tot slot behoren de producten van de Coffeelicious Bakery inmiddels tot het vaste assortiment bij Jumbo Sterrenburg, Jumbo Van Daalhuizen, Albert Heijn Mahu en per april ook Jumbo De Korf. Naast omzet generen hebben zij ook vanaf het begin van de crisis ingezet op besparen waar mogelijk. Al direct is Fiona rond de tafel gegaan met de huurbazen. Ook is de knoop doorgehakt om de locatie in Rotterdam per juni 2020 definitief te sluiten. De vestigingen in Den Haag en Breda hebben de deuren sinds half december bewust gesloten gehouden. De vestiging op
de Wijnstraat in Dordrecht is daarentegen geen dag gesloten geweest en slaat heel goed aan voor Take Away. Ook het uitgebreide terras in de zomermaanden was een schot in de roos. Coffeelicious heeft risicovolle keuzes moeten maken maar heeft dankzij de coronacrisis nieuwe markten aangeboord, het merk kunnen uitbreiden en zelfs inspiratie gekregen om nieuwe producten te ontwikkelen. Zij hebben de coronacrisis naar hun hand weten te zetten, en met succes. De geboren concepten laten zij niet meer los.

“We hebben een duidelijk toekomstbeeld voor ogen en dat brengt ons focus en werkgeluk. Wij vragen ons elke dag af;
‘wat kan er wel in deze tijden?’ en daar steken wij onze energie in.” – Fiona Stoger

Dordt onderneemt, onderdeel van de gemeente Dordrecht, heeft Coffeelicious ondersteund door onder andere een tijdelijke terrasvergunning te verlenen. Ook dit jaar biedt de gemeente deze mogelijkheid weer voor de horeca, zodat zij gedurende de zomer een deel van de gemiste omzet kunnen compenseren. Het verhaal van Coffeelicious is erg inspirerend. Niet alleen de horecaondernemers moeten in deze moeilijke tijd innovatief zijn om zich staande te houden. Dit geldt ook voor ondernemers in andere branches. Dordt Onderneemt is zich daar goed van bewust.
Om de ondernemers een hart om de riem te steken heeft Dordt Onderneemt daarom samen met de Dordrechtse Ondernemers Vereniging (DOV) een masterclass “Mentale Veerkracht” georganiseerd. Het thema van de masterclass is ontdekken hoe je als ondernemer en vooral als mens staande blijft in een wereld vol onzekerheden.

Ondernemers kunnen gebruik maken van de tips en informatie die de gastspreker Sierd Nutma aanreikt. Sierd is een expert op het gebied van mentale veerkracht. Als ex-commando, ondernemer van extreme expedities en trainer van high performance teams weet hij wat het betekent om succes te creëren in extreme omstandigheden. Ook schuiven twee prominente Dordtse ondernemers aan om hun eigen verhaal te delen over mentale veerkracht.

De masterclass is terug te kijken via www.dov.nl/masterclass

Voor ondernemers met vragen aan de gemeente is Dordt Onderneemt het eerste aanspreekpunt. Dordt Onderneemt helpt je graag verder met vragen over onderwerpen zoals bedrijfshuisvesting, subsidies, vergunningen, ondernemersverenigingen, bestemmingsplannen en andere ondernemerszaken.

Meer informatie? www.dordtonderneemt.nl