Zwetende bovenlichamen, high waisted shorts, lekkere cocktails en een opzwepende beat! Wat klinkt dat heerlijk en wat lijkt het eeuwen geleden. De festivalzomer is voor veel dj’s bij uitstek de belangrijkste periode van het jaar, maar hoe anders was dat in 2020. Toch werd het geen dramatisch jaar voor de Dordtse dj Daniel Wanrooy. “Ik had bijvoorbeeld eindelijk tijd voor het opzetten van mijn eigen platenlabel.”

Tekst: Esther Paans

Daniel had in de zomer van 2019 soms wel tien vluchten in een week. Hij vloog van hot naar her, van Egypte, Brazilië, Amerika, Griekenland tot Spanje en Maleisië. “Je kon het zo gek niet bedenken of ik stond wel ergens te draaien”, vertelt Daniel. “In maart 2020 stond ik te boarden om naar een club in Noord-Cyprus te gaan, toen een dame van de Cypriotische grenscontrole contact opnam en waarschuwde dat dezelfde avond de grenzen dicht zouden gaan. Ik besloot niet in te stappen en dat bleek later maar beter ook, want Cyprus ging twee maanden op slot. Daarna volgden er in rap tempo meer landen.”

Daniel draait door…
Toch ging Daniel niet bij de pakken neerzitten. In zijn woning in De Stadspolders maakte hij meer dan tien jaar geleden een heuse ‘mancave’ op de bovenverdieping. “Uiteraard goed geïsoleerd en ‘s avonds zet ik mijn koptelefoon op. Soms moet ik even hard gaan, dan moet ik de muziek in mijn hele lijf voelen.” Naast producer en dj is Daniel ook vormgever. “Ik heb een opleiding gedaan als grafisch vormgever en dat talent kon ik nu mooi gebruiken bij het grafische werk voor mijn eigen platenlabel. In samenwerking met Black Hole Recordings heb ik een geweldig label neergezet. Elke maand krijg ik zo’n veertig demo’s uit de hele wereld opgestuurd, maar uiteindelijk breng ik één plaat per drie weken uit. Ik moet echt uit mijn stoel geblazen worden, want anders breng ik het niet uit! Ik vind het leuk als iemand iets nieuws uitprobeert, het net een beetje anders durft te doen. Soms zit er echt een pareltje tussen. Ook had ik in deze periode de mogelijkheid om mijn plaat af te ronden met Maryam Tancredi, de winnares van The Voice Italy. Deze is afgelopen winter uitgekomen op het label Dancepush in New York.”

Grote jongens
Vroeger knokte Daniel zelf ook voor een plaats tussen de grote jongens. “Ik ging vaak op mijn fietsje naar de Dolhuisstraat waar veel dj’s aan het werk waren. Ik liet hier mijn nieuwste creaties horen. Telkens zat het nummer er nét niet bij. Ook gooide ik cd’tjes met muziek op de post in de hoop dat een label het zou oppikken. Op een dag werd ik gebeld door de manager van Tiësto. Hij was enorm enthousiast over de nummers en wilde er wel twee gaan uitbrengen. Zo ging het balletje rollen en in 2005 ben ik op zijn label terecht gekomen en zijn we op tour geweest door heel Europa. Mijn worden regelmatig gedraaid door Armin van Buuren, Hardwell, Tiësto, Martin Garrix en nog veel meer. In de afgelopen jaren heb ik enorm veel gezien en beleefd. Het meest bijzondere plekje waar ik ben geweest is Spitsbergen, een eiland in het noorden van Noorwegen met 1800 mensen en 3000 ijsberen. Dichterbij de Noordpool kun je niet komen. In de toekomst zou ik graag nog meer studioprojecten met grote artiesten willen doen. Dat lijkt me echt geweldig. En een feestje in 2021 zou ook wel weer lekker zijn, ik ben er wel weer aan toe.”

Top 3 Highlights Daniel Wanrooy
1. Mijn tour door Maleisië en Borneo. Ik raakte aan de praat met de KLM-crew tijdens de vlucht en ik heb ze allemaal op de gastenlijst gezet. Diezelfde avond kwam de hele crew. Het werd een groot Hollands feest backstage in Kuala Lumpur.

2. Mijn optreden in Brazilië. Ik kwam ’s avonds om 21:00 uur aan. Snel naar het hotel, om middernacht twee uur lang draaien en de volgende middag was ik alweer onderweg naar Amsterdam. In de ochtend voordat we naar het vliegveld gingen heb ik nog een hele tour gedaan met de organisatie en eigenlijk nog best veel gezien.

3.. Spitsbergen. Dit was onderdeel van mijn tour in Noord-Noorwegen. Ik had optredens in irkenes, Trömso en later ben ik vanuit Trömso naar Spitsbergen gevlogen. De gig stelde om eerlijk te zijn niets voor, maar het was heel bijzonder met veel noorderlicht. We hebben een sneeuwscootertocht gedaan, met ieder zijn eigen shotgun aan de scooter in het geval je een ijsbeer tegenkwam.

www.instagram.com/danielwanrooy