De openbare ruimte van Dordrecht aankleden met kunstwerken. Dat is sinds september 2016 de missie van Sammie Schakel, initiatiefnemer van Iconoclash.“We zien dat muurschilderingen een nieuwe manier zijn om het aanzicht van de binnenstad en buitenwijken te verrijken. Met deze beelden willen we de kijker een gevoel van verbondenheid, interactie en interesse bieden.”

Iconoclash is het platform voor muurschilderingen en kunst in de openbare ruimte in de Drechtsteden. De reeks kunstwerken die Iconoclash de afgelopen jaren heeft geplaatst, vormen een echte galerie met imposante kunstwerken van gerenommeerde internationale en lokale kunstenaars. “Onze buitengalerij is daarom een passende aanvulling op dit straatbeeld van ‘de nieuwe binnenstad’ en heeft in diverse andere grote steden over heel de wereld en Dordrecht zijn werking al laten zien”, vertelt Sammie.

Initiatieven
Iconoclash ontwikkelt zich ook als adviseur en curator op het gebied van urban en contemporary art en zet zich ook in voor andere projecten. “Zo worden we tegenwoordig vaak ingezet om kunst te plaatsen als interventie of om een sociaal probleem aan te kaarten en de leefbaarheid te verbeteren. We hebben vorig jaar het initiatief genomen om het internationale street art en graffiti festival ‘Meeting of Styles’ naar Dordrecht te halen. Samen met andere stadsmakers en het verse Project Spoorzone namen we de pilaren van de Zwijndrechtse brug onder handen. Meer dan vijftig internationale kunstenaars hebben samen 1400 m² beschilderd. Dit jaar gaat daar zeker een vervolg op komen. We hebben ook voor Dordrecht 800 jaar stad hele goede artiesten geboekt en er staan nog wat ‘specials’, waaronder een parkeergarage, op het menu.”

 

Iconoclash x Popcentrale
Op verzoek van de Popcentrale heeft Iconoclash een concept geschreven voor de recente make-over van de oefenruimtes, een stukje van de zaal (Talent stage) en de gevel boven de de deur van de Popcentrale die gebruikt wordt door bandjes die komen oefenen met apparatuur; de gebruikerskant..

Er is een verzameling kunstwerken ontworpen die de eigen identiteit van de Popcentrale binnen het Energiehuis uitlicht, zonder inbreuk te maken op de totale vormgeving van het pand. Het visuele schouwspel communiceert met de creativiteit van de gebruikers en ondersteunt de leefbaarheid, kwaliteit en ervaring van het iconische Popcentrale van Dordrecht die zijn creatieve omgeving al decennia lang een positieve basis en impuls geeft. “De geplaatste kunstwerken van Nnamari(HU/NL) en Naamloozzz(NL) geven een uitstraling in de geest van de Popcentrale zelf. De kunstenaars implementeren een combinatie van minimaal abstract werk met een dosis figuratieve elementen. Het werk verwijst naar de activiteiten en doelen die de Popcentrale uitdraagt.

Samenwerking, muziek en de vertaling van geluid naar patronen zijn de richtlijnen voor een kunstwerk dat in harmonie is en respect heeft voor de huidige architectuur.” Dit plan siert zich in zijn uitvoering, impact en nalatenschap.

Het speelt in op de behoefte van gebruikers, artiesten en het Popcentrale team. Het ondersteunt tevens de missie van Iconoclash naar meer moderne kunst in publieke ruimtes. Is je interesse gewekt, wil je meer weten of heb je zelf ook nog een stuk muur dat je graag tot tof kunstwerk omgetoverd ziet? Kijk dan eens op de facebook-pagina. https://www.facebook.com/iconoclashdordrecht/