Sinds 2016 brouwen kok Dave Smit en makelaar Tim Vrolijk de meest fantastische biertjes, met Huisbaas als topfavoriet. Een ipa met citrus en tropisch fruit als opvallende ingrediënten; een heerlijke dorstlesser!

Tekst: Esther Paans
Fotografie: Dion Doornik

Het avontuur begon zo’n vijf jaar geleden. Als vrienden in een studentenhuis waren Dave en Tim, zoals velen studenten, wel bekend met bier. Dave: “Ik werkte als kok bij Villa Augustus en maakte daar zelf bier voor het restaurant. Dat beviel zo goed dat ik dacht, ‘dit kan ik zelf ook’.” Tim raakte ook meteen enthousiast van het idee en hielp mee met het schrijven van een ondernemingsplan. Het tweetal gaat vol energie aan de slag. Thuis brouwen was toen nog geen optie en zodoende komen zij terecht bij een vriend van Tim, die nog ergens een zeecontainer heeft staan. Pannen en vergistingsvaten werden gekocht en het bierbrouwen kon beginnen.

Spelen met ingrediënten
Na een tijdje verhuizen de mannen naar een grote ‘huurbrouwerij’ in de Spaanse Polder. “Daar maakten we onze eerste grote partij van 1000 liter. Net als in mijn werk als kok ging ik op zoek naar mijn eigen recept”, vertelt Dave. “Alles draait daarbij om smaakbeleving. Ik maakte wat ik lekker vond en ging aan de slag met verschillende ingrediënten. In mijn hoofd zocht ik naar de juiste combinaties en tijdens het brouwen speelde ik daarmee. Een grote waterpap dat uiteindelijk vergist, mooier dan dat wordt het niet. Als je bijvoorbeeld in één keer alle hop erin gooit, krijg je een ander resultaat dan wanneer je dat op verschillende momenten doet. Wanneer je iets toevoegt is eigenlijk net zo belangrijk als wat je erin doet. Het ideale recept, om de perfectie te bereiken, hebben we twaalf keer gebrouwen. Bij de achtste keer wat het raak, het recept voor Huisbaas was geboren.”

Thuis aan de slag
Het brouwen van eigen bier is enorm populair geworden tijdens de coronacrisis. De een begint met een starterspakket, terwijl de ander flink investeert en meteen een brouwinstallatie koopt. “Als je eenmaal met het bierbrouwvirus besmet bent geraakt, blijft dit kriebelen”, glimlacht Dave. “Mede door COVID-19 stond het brouwen voor ons het afgelopen jaar op een laag pitje en ging ik thuis aan de slag met mijn installatie van 30 liter. Momenteel zijn we bezig met de koop van de Berckepoort. We willen dit historische pand omtoveren tot een brouwerij met proeflokaal. En dat is niet het enige, want er komt ook een hotel met 21 kamers of longstay appartement voor toeristen, zakenlui en expats. Daarnaast is het de bedoeling dat er een brewery pub met terrassen langs de hele gevel komt. Op deze manier krijgt het rijksmonument weer net zo’n functie als in de 16e eeuw, toen wijnkoper Matthijs Berck er edelen als Willem van Oranje liet logeren. En dat past helemaal in een historische stad als Dordrecht. We hopen dat dit lukt, het zou onze ultieme droom zijn.”

Drie gouden tips voor het brouwen van eigen bier: 

  1. Begin lekker makkelijk met een pannetje op het vuur en een goedkoop brouwsetje
  2. Lees je goed in. Hoe werkt bierbrouwen en wat gebeurt er precies
  3. Begin met een biertje na te vrouwen die je zelf lekker vindt en vaker hebt gedronken. Er staan veel recepten op het internet.