Foto: Adelaide Rosina

Het televisieprogramma Op zoek naar Maria heeft deuren geopend voor de Papendrechtse Natascha Molly (25). Van de tien kandidaten had zij de minste musicalervaring, maar ze werd een van de publiekslievelingen en het scheelde weinig of ze had gewonnen. Op dit moment toert ze door heel Nederland met The Sound of Music.

Opeens sta je in een grote productie. Hoe beleef je dat?
“Ik vind het nog steeds zó bizar! Ik ben understudy voor Nandi; als zij de hoofdrol speelt, heb ik een swingrol als non of bediende. Dat zijn vrij simpele rollen, maar in het Circustheater en Carré heb ik een paar keer Maria mogen doen. Carré is sowieso al iets van je bucket list en dan sta je ook nog de leading rol te doen! De allereerste keer dacht ik: o mijn god, daar gaan we. Maar eenmaal op het podium kwam er direct een soort rust over me heen, en dacht ik: let’s go!”

En jij dacht dat je geen Maria kon zijn, vanwege je tintje! Waar komt dat tintje eigenlijk vandaan?
“Ik heb een Surinaamse opa en oma. En ik heb ook nog een Sloveense oma. Ik ben dus echt een mengelmoesje.”

Dus je hebt jouw muzikaliteit met de paplepel binnengekregen?
“Jazeker, Slovenen zijn heel muzikaal en ook bij Surinamers zit het in het bloed. Mijn vader is DJ geweest in discotheek Alcazar en als hij thuis muziek op zette, stond ik altijd mee te zingen. Maar mijn liefde voor zingen begon écht toen ik op mijn vierde voor het eerst met mijn Sloveense oma naar een musical ging, Daarna heb ik nog heel veel musicals gezien en ik wilde ze altijd nadoen. Daarom ben ik ook Jeugdtheater gaan doen bij theater De Willem.”

Je hebt de opleiding Klassiek Muziektheater in Tilburg gedaan. Wilde je dat altijd al?
“Nee, helemaal niet! Toen ik auditie deed, zeiden ze dat ik een heel klassiek geluid had, terwijl ik nog nooit wat met klassieke muziek had gedaan. Ik heb toen een proefles Klassiek gedaan en dat voelde zó fijn, alsof mijn stem aan het stromen was. Daarom heb ik de bachelor Klassiek Muziektheater gekozen. Ik heb dus echt opera, operette en klassieke liederen leren zingen, met daarnaast veel aandacht voor spel.”

Uiteindelijk koos je toch voor musical, waarom?
“Ik merkte dat ik pop, soul en musical heel erg miste. Als je echt goed wilt worden in klassieke muziek, moet je je carrière helemaal op 1 zetten. Die droom had ik niet. Daarom ben ik de master Muziektheater (Musical) gaan doen.”

Foto: Lisa van der Nagel

Je werd in het televisieprogramma de ruwe diamant genoemd, heb je sindsdien veel bijgeleerd?
“In het begin had ik heel erg het idee dat ik ervaring miste. Tijdens mijn studie heb ik twee jaar bij de Efteling gewerkt en ik was net begonnen met de theatertour van Joke en Jet. Helaas stopte dat vroegtijdig door corona. Op zoek naar Maria is vooral een wedstrijd, je staat er als jezelf. Daardoor heb ik veel geleerd over mezelf als artiest. Ik ben echt een ander mens en durf nu te zeggen: ik kan dit en ben hier goed in. Dat zou ik daarvoor nooit hebben gedurfd.”

Je toert door heel Nederland en bent weinig thuis. Hoe bevalt dat?
“Tijdens de toer verblijven we in huisjesparken en ben ik alleen op maandag en dinsdag thuis, dat is wel even wennen. Maar we zijn met een hele leuke groep. We zitten in een soort bubbel, soms voelt het bijna als vakantie, zoals in Maastricht waar we midden tussen het groen en de heuvels zaten.

Bij het televisieprogramma was geen publiek aanwezig, hoe is het om nu voor publiek te spelen?
“We krijgen hele enthousiaste reacties. Binnenkort spelen we in Breda en Rotterdam, dan komen er ook weer veel fans kijken. Dat is ontzettend tof. In Rotterdam mag ik ook de hoofdrol spelen, ik weet alleen nog niet wanneer.”

Foto: Roy Beusker Fotografie

The Sound of Music toert nog tot en met 13 februari 2022. Hoe ziet jouw leven eruit na Maria?
“Het programma en de musical hebben mijn voorkeur voor musicals wel bevestigd. En door Op zoek naar Maria, heb ik mezelf op de kaart kunnen zetten. Producenten weten me nu te vinden, ik krijg veel audities. Dus er komt nog meer aan. Maar wat, dat kan ik nog niet zeggen…”

Tekst: Anne-Marie Loran