De antwoorden waren bedroevend, als er al antwoorden kwamen. De landelijke politiek, ‘het gedoe in Den Haag’, hebben ze beter in het vizier. Best opmerkelijk, want de lokale politiek i ontzettend belangrijk en heeft direct effect op ons dagelijks leven in de 078-regio. Dus niet doorbladeren naar de modespecial, dit verhaal moet je lezen, want volgend jaar maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en die gaan écht ergens over.

In mijn eerste jaren als verslaggever voor diverse regionale omroepen heb ik tientallen gemeenteraadsvergaderingen meegemaakt. Vaak niet doorheen te komen! Dat komt omdat politici zichzelf graag horen praten en graag met elkaar in discussie gaan, ellenlang. De kern van de boodschap, wet of voorstel wordt daarbij nog weleens vergeten. Maar toch; als je je door al die wollige taal worstelt, is de inhoud zeer relevant. Van het parkeerbeleid tot woningbouw en van sociale voorzieningen tot de aanleg van sportvelden. Alles passeert de politieke revue. Kies dus straks
voor een partij met lokale standpunten waar jij achter staat, daarmee heb je indirect invloed op de besluiten die vervolgens worden genomen.

Klinkt mooi, maar het is natuurlijk lang niet allemaal rozengeur en maneschijn in het Stadskantoor. Die 39 raadsleden doen vast hun best, helaas zijn ze soms wel erg met zichzelf bezig. In Dordrecht is het verre van saai, de soap Goede Tijden Slechte Tijden is er niets bij. Ook de afgelopen vier jaar waren er weer tal van intriges binnen diverse partijen.

Beter voor Dordt is compleet geïmplodeerd na het vertrek van BvD-godfather Piet Sleeking. Het rommelde al langer binnen die fractie: en toen ontstond er onenigheid over de opvolging van
Sleeking. Het werd er allemaal niet fraaier op. De grootste fractie van Dordt is nu opgesplitst. Arme Piet, ben benieuwd hoe z’n afscheidsfeestje is geweest. Ook bij het ‘brave’ D66 gingen ze rollebollend over straat. Na beschuldigingen over discriminatie liep het daar zo uit de hand, dat het hoofdbestuur besloot dat D66 niet mee doet aande verkiezingen in Dordrecht. Dat is me nogal wat! Een aantal prominenten wil het nu alsnog gaan proberen, ben benieuwd.

Een hoop gerommel en gedoe dus, het hoort er altijd een beetje bij, maar het is niet goed voor het aanzien van de lokale politiek. Deze mensen zitten er voor ons, maar zijn vervolgens met zichzelf bezig. De vraag is of ze hier in maart bij de verkiezingen voor worden afgestraft. Ik vermoed van wel, want kiezers houden daar niet van. Daarnaast is het slecht voor de voortgang van belangrijke politieke dossiers, die blijven liggen als raadsleden vooral tijd besteden aan ruzie maken.

Ben sowieso benieuwd hoe de hazen gaan lopen. Er schijnen behoorlijk wat nieuwkomers mee te doen aan de verkiezingen. Allereerst de lokale partijen, die proberen natuurlijk in ‘het gat’ van Beter voor Dordt te springen. Maar ja, hoe onderscheiden deze partijen zich van elkaar. En wat schieten we ermee op als er straks vier lokale inimini-partijtjes in de raad zitten: Goed voor Dordt, Beter voor Dordt, Nog Beter voor Dordt, het Allerbeste voor Dordt? Persoonlijk lijkt me dit vooral Slecht voor Dordt.

Ook landelijke partijen hebben er zin in om naar Dordrecht te komen! Zoals Denk, Partij voor de Dieren en dan hebben we nog Forum voor Democratie, gaan zij wel of niet meedoen?

We zullen ze de komende maanden allemaal weer tegenkomen op de markt, in het winkelcentrum en op social media natuurlijk. Overactieve kandidaten die allemaal in de gemeenteraad willen, soms geflankeerd door landelijke kopstukken. Loop ze niet voorbij, ze doen dit voor ons… en een beetje voor zichzelf. Mijn tip: verdiep je in de programma’s. Je hoeft echt geen boekwerken door te spitten, vaak worden de belangrijkste speerpunten samengevat in een foldertje. Het afschaffen van de hondenbelasting, meer sociale huurwoningen, de aanpak van criminaliteit, het bestrijden van
armoede, een beter ondernemersklimaat en ga zo maar door. Dit gaat over de toekomst van onze stad. Dus maak een keuze en stem! 16 maart 2022 is de grote dag, je hebt nog even…

Antoin Peeters
Presentator RTL Nieuws en
trotse (import-)Dordtenaar