“Inmiddels ben ik ook een beetje verliefd op het land”

All you need is love (alt hvad du behøver er kærlighed) en zo is het natuurlijk ook. De van oorsprong Dordtse Doreen van den Boogaart Dam-Larsen (26) weet er alles van. Vorig jaar verliet ze Nederland voor de liefde en trouwde in Denemarken met Lasse (30), een stoere Deen die ze jaren geleden ontmoette tijdens een studentenreis. Op 22 oktober is het in Dordt feest, door corona een jaar later dan gepland. 

Denemarken is prachtig met veel natuur en leefruimte en juist weinig bebouwing
Het was geen liefde op het eerste gezicht daar in Bulgarije tijdens de studentenreis. Of in ieder geval van de kant van Doreen dan, Lasse dacht er anders over. Toch hielden de twee na afloop contact. Na een half jaar volgde de first date. Van het een kwam het ander, maar wel nog op afstand. Doreen heeft haar studie geschiedenis in Leiden afgerond en ging daarna aan de slag bij de geschiedenisafdeling van het Rijksmuseum Amsterdam. 

 

Corona
Volgens planning vertrok Doreen na afronding van haar laatste project naar Denemarken om daar dit keer te blijven. Ruim drie jaar heen en weer reizen was genoeg. Bovendien wilden Doreen en Lasse hun liefde graag bezegelen met een huwelijk. So far so good totdat corona uitbrak. In hun trouwringen staat 10-10-2020 gegraveerd. Op die datum zou hun bruiloft in de Grote Kerk in Dordrecht plaatsvinden. Het werd een week eerder voor de wet in Denemarken waarbij het een haar scheelde of Doreen’s ouders en broer konden er niet bij zijn vanwege de strenge coronamaatregelen. “Doordat ik me net op tijd officieel heb laten registreren als inwoner van Denemarken, mochten ze het land toch in. Gelukkig.”

Natuur en ruimte
“Denemarken is prachtig met veel natuur en leefruimte en juist weinig bebouwing. Dat geeft een groot gevoel van vrijheid. Aarhus is nog een redelijk grote stad, maar de natuur is vlakbij. In tien minuten fietsen zijn we bij het strand of bos. Wij wonen in een appartement op een heuvel aan de rand van het centrum. Vanuit de woonkamer kan ik tussen de huizen door de zee zien. We houden erg van hiken en daar is alle ruimte voor. Aarhus zelf is ook leuk. Vreemd genoeg begin ik dat nu juist te ontdekken. Doordat ik in de lockdown hierheen verhuisd ben, was veel gesloten. Het was wel gezellig dat we in die beginperiode veel tijd met elkaar hadden.”

Nederlands kletsen
“Corona heeft laten zien dat we goed in staat zijn om vanuit huis te werken. Voor mij is dit een groot voordeel omdat ik op deze manier, op afstand als freelancer werk voor een project van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Rijksmuseum. Daarnaast werk ik als klantenservicemedewerker voor een bedrijf met een Nederlandse en Belgische markt. Mijn Deense schoonfamilie en de vrienden van Lasse hebben me helemaal opgenomen, maar toch is het fijn om af en toe lekker Nederlands te kletsen met mijn Nederlandse collega’s. Wij Nederlanders zijn meer van de small talk dan de Denen.”

Bruiloft in Dordt
“Het minst leuk vind ik dat mijn familie zo ver weg is. Ik kan niet overal bij zijn ook al springen we nog regelmatig in de auto om in negen tot tien uur naar Nederland te rijden. Op 22 oktober vierden we nogmaals ons huwelijk, eindelijk in Dordrecht. Eerst trouwden in de Augustijnenkerk, daarna dineerden we op de Deense manier: veel en goed eten en lekker lang tafelen. Heerlijk. We hebben met veel plezier onze Deense familie en vrienden de oudste stad van Holland te laten zien.”     

©Kristian Paakjaer

Tekst: Diana Henneken