Bijzondere beroepen

Naomi van Donk is ’trouwmevrouw, zoals ze dat zelf noemt. Als zelfstandig trouwambtenaar verbindt ze bruidsparen in de echt. Een bijzonder beroep, dat ze met humor, positiviteit en vooral heel veel liefde uitoefent. 

De ceremonie is het belangrijkste moment van je trouwdag; “Zonder jawoord heb je immers alleen een heel leuk feestje!”, lacht Naomi (38). “Tegenwoordig vinden bruidsparen de ceremonie steeds belangrijker, dat is wel veranderd ten opzichte van zes jaar geleden, toen ik begon. Zodra de locatie is geregeld, gaan mensen al snel op zoek naar een trouwambtenaar.” Naomi heeft dan ook al veel huwelijken voor het komende trouwseizoen in haar agenda staan. 

Roeping
Trouwambtenaar is niet haar hoofdberoep. “Maar ik zie het wel als een roeping.” Enthousiast vervolgt ze: “Ik doe het puur omdat ik het heel erg leuk vind.” Als zelfstandig trouwmevrouw voltrekt Naomi de meeste huwelijken in de maanden mei tot en met september, maar ze houdt wel een maximum aantal huwelijken per jaar aan. “Ik wil een bepaalde kwaliteit leveren. Alles wat boven mijn maximale aantal huwelijken komt, moet passen in mijn agenda of zó ontzettend leuk zijn dat ik het echt niet kan laten lopen.” Een ceremonie op het strand, in een kas, een oude boerderij, een kasteeltje, in de tuin van de ouders van de bruid; Naomi heeft al heel wat bijzondere huwelijksvoltrekkingen meegemaakt. “Het leuke is dat je in de trouwlocatie vaak de persoonlijkheid van het bruidspaar terugziet.” 

Naomi’s werkgebied reikt verder dan de Drechtsteden. Een zelfstandig trouwambtenaar, ook wel bekend als zelfstandig BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) mag namelijk huwelijken sluiten in elke gemeente. Dat moet natuurlijk wettelijk allemaal goed geregeld zijn, daarom wordt de zelfstandig trouwambtenaar door de rechtbank beëdigd voor één dag. Veel bruidsparen kiezen er tegenwoordig echter voor om de ene dag in hun eigen woonplaats voor de wet te trouwen, terwijl de ceremoniële huwelijksvoltrekking later volgt. Dat biedt nog veel meer mogelijkheden: “Volgend jaar trouw ik zelfs een bruidspaar in Frankrijk!”

Verrassing
Een zelfstandig BABS heeft meer tijd voor de huwelijkssluiting dan een ambtenaar van de gemeente. Daardoor is er ook meer ruimte is voor het persoonlijke verhaal, en dat past helemaal bij de betrokken en oprecht geïnteresseerde Naomi. Na de eerste kennismaking en een uitgebreide vragenlijst, die de toekomstige echtelieden het liefst afzonderlijk van elkaar invullen, volgt er een persoonlijk gesprek waarin nog allerlei aanvullende onderwerpen aan bod komen. Bovendien benadert Naomi getuigen en vrienden. Al die verzamelde informatie verwerkt ze in een persoonlijk verhaal dat tot het moment van de trouwceremonie ook voor het bruidspaar een verrassing blijft. 

“Op een bruiloft zit je in een soort bubbel met elkaar. Iedereen heeft zijn best gedaan, is een beetje gezond gespannen en vooral blij. En dan mag ik als trouwambtenaar dingen zeggen, die normaal niet uitgesproken worden. Door mijn speech hoorde een bruidegom bijvoorbeeld tot zijn verrassing dat zijn vader overliep van trots. De bruidegom zei later dat hij die woorden de rest van zijn leven niet zou vergeten.” Naomi straalt als ze eraan terugdenkt: “Dat zijn cadeautjes!”

Het leven vieren
Eigenlijk had Naomi vroeger nooit zoveel met trouwen. De omslag kwam toen haar man en zij uiteindelijk toch besloten te trouwen: “Die dag was zóveel mooier dan we ons hadden kunnen voorstellen, dat ik daar iets mee wilde blijven doen.” Geïnspireerd door de opmerking ‘Jammer hè, dat je zo’n jurk maar één dag aan kan!’, organiseerde ze samen met een vriendin een feest waarop iedereen in trouwkleding kwam. Met de opbrengst van dat feest trouwde Naomi een stel via Make-A-WeddingWish, een stichting die zich inzet voor mensen die ziek zijn en een trouwwens hebben. Een mooie illustratie van haar motto ‘Vier het leven’. 

Het balletje rolde verder toen ze allerlei ideeën opperde voor het aanstaande huwelijk van haar schoonzus en zwager. Opeens vroeg haar zwager: ‘Zou jij ons dan niet willen trouwen?’ Naomi was meteen enthousiast. Toen ze een jaar later vrienden van het bruidspaar in de liefde mocht verbinden, was dat “het mooiste compliment dat je kunt krijgen”’.

De trouwtoga zit haar inmiddels als gegoten en haar ervaringen deelt ze graag. “Trouwen doe je als het goed is maar één keer. Dan denk en help ik graag mee.” Haar belangrijkste advies? “Doe het op de manier waar jullie je goed bij voelen.” Naomi licht toe: “Soms zien bruidsparen, onder invloed van sociale media, door de bomen het bos niet meer. Het kan niet groot of gek genoeg zijn. Maar uiteindelijk draait het niet om groter, gekker of beter, maar om de liefde!”

Tekst: Anne-Marie Loran

Foto’s: Iendesign