Mike Roodhorst (27 jaar) uit Hendrik-Ido-Ambacht voetbalt vanaf zijn 11e jaar en is vanaf die tijd ook lid van VVGZ (Voetbal Vereniging Gelukvogels Zwijndrecht).  Vanaf 2011 speelt hij als rechtsback in de basis van het eerste elftal van VVGZ.

Tekst: Esther Paans | Foto’s: Winsservisuals

1.Waarom heb je voor deze sport gekozen?

Ik liep als klein jongetje altijd al te voetballen buiten. Lid worden bij een voetbalclub was eigenlijk een logisch gevolg. 

2. Heb je hiervoor nog andere sporten beoefend? 
Tot mijn 11e zwom ik bij de Hoge Devel in Zwijndrecht en behaalde ik acht diploma’s. Ik was een echte waterrat, maar veel vrienden voetbalden bij VVGZ en dat wilde ik ook. VVGZ was op vijf minuten van mijn ouderlijk huis dus dat was ook erg makkelijk. Ik kon de dijk afrollen en dan was ik thuis vanaf de voetbal.

3. Wat vind jij? Meedoen is belangrijker dan winnen of winnen is belangrijker dan meedoen?
Dat vind ik een goede vraag! Meedoen is zeker erg belangrijk. Het is goed om lekker te sporten en zeker voor kinderen is het beter om lekker buiten te gaan voetballen dan binnen te zitten gamen! Zelf ben ik erg fanatiek en wil ik altijd winnen! Vroeger was ik lang chagrijnig na een verloren wedstrijd. Nu ik wat ouder ben kan ik het wat makkelijker relativeren en vind ik ook de 3e helft belangrijk. Niet te lang treuren en de volgende week gewoon weer 100% gas geven.

4.Wie is jouw voorbeeld/inspiratiebron? En waarom?
Ronaldinho is mijn voorbeeld als het gaat om voetbal. Hij was een hele goede voetballer, maar helaas voetbalt hij nu niet meer. Vooral de manier waarop hij voetbalde sprak me aan. Altijd vrolijk en sierlijk, nooit saai en voorspelbaar. Daarbij deed hij dingen op het veld die je bij niemand anders zag. Een bijzondere speler. 

5. Wat is jouw ultieme sportmoment? 
Mijn persoonlijke ultieme sportmoment of sportmomenten zijn toch wel de nacompetitiewedstrijden die ik heb gespeeld bij VVGZ om te kunnen promoveren naar de hoofdklasse. Dit waren mooie wedstrijden waarbij veel publiek kwam kijken. Helaas hebben we het nooit zo ver mogen schoppen tot de hoofdklasse. De feestjes in de kantine waren er ondanks de teleurstelling niet minder om.

Een ultiem sportmoment in negatieve zin was de degradatie naar de 2e klasse die ik met VVGZ helaas heb meegemaakt. Na 20 jaar Eerste klasse zijn we twee jaar geleden via nacompetitie gedegradeerd. Dit doet tot de dag van vandaag nog steeds pijn.

Als het gaat om een algemeen ultiem sportmoment denk ik toch wel de verloren WK finale van het Nederlands elftal. Helaas verloren we deze wedstrijd, maar het toernooi in Zuid-Afrika was echt fantastisch. Het is ook de enige keer dat ik moest huilen om een voetbalwedstrijd.

6.Wat is volgens jou de basis van een goed team?
Hard willen werken voor elkaar. Een goed team bestaat uit een mix van hardwerkende en goed voetballende jongens! Je hebt mensen nodig die de mouwen kunnen opstropen als het tegenzit en die voor elkaar door het vuur willen gaan! Daarnaast heb je handige jongens met de bal nodig die een tegenstander kunnen passeren en dingen kunnen creëren! Een fijne bijkomstigheid is het ook als je buiten het veld ook goed met elkaar kan opschieten. Dat zorgt voor een goede sfeer en goede klik. 

7.Welke drie bekende voetballers staan zeker in jouw basis en waarom?
Virgil van Dijk: Ik vind hem de beste verdediger op dit moment. Hij is een beest en moeilijk te passeren.

Iniesta: Hij speelt nu helaas niet meer bij FC Barcelona en is wat aan de oude kant, maar ik vind hem de beste middenvelder. Hoe simpel hij het voetballen eruit laat zien is ongelooflijk.

Lionel Messi: Ik vind hem de beste voetballer die ik ooit heb zien spelen. Zelfs op dit moment is hij nog steeds fantastisch.

8.Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?
Meestal ga ik bij alle thuiswedstrijden eerst bij het tweede elftal van VVGZ kijken. Mijn broertje speelt in dit elftal. Ik ben dan al lekker op de club en kan op een ontspannen manier nog een praatje maken voor de wedstrijd begint. Daarna gaan wij naar binnen voor de wedstrijdbespreking en laat ik me intapen en verzorgen door de verzorger. We kleden ons om en dan gaat de knop om. Er moet natuurlijk gewonnen worden! Voor elke wedstrijd eet ik een halve banaan en in de rest de andere helft. Verder heb ik geen standaard rituelen. 

9.Wat zou je nooit doen de avond voor een wedstrijd of juist wel?
Natuurlijk zegt men dat je rustig aan moet doen op vrijdagavond en op tijd naar bed moet. Voor mij werkte dat niet altijd. Als je soms rustig aan doet en op tijd gaat slapen dan speel je slechter als dat je op vrijdagavond een feestje hebt gehad. Natuurlijk ben ik het er wel mee eens dat je het over het algemeen niet te bond moet maken de avond voor een wedstrijd.
Ik zou bijvoorbeeld nooit een rondje gaan hardlopen op vrijdagavond, wanneer ik zaterdagmiddag moet voetballen.

10.Wat heb je in de afgelopen periode het meeste gemist?
De afgelopen seizoenen heb ik vooral het spelen van wedstrijden gemist. Het vorige seizoen en dit seizoen zijn allebei onderbroken door COVID-19, waardoor de competitie niet is afgemaakt. Daarnaast had ik ook nog beide seizoenen last van respectievelijk een enkel- en bovenbeenblessure, terwijl ik daarvoor nooit geblesseerd ben geweest en bijna alle wedstrijden kon spelen. 

Naast het voetballen van wedstrijden mis ik ook de gezelligheid van de kantine. De biertjes op de donderdagavond en op de zaterdagen mis ik enorm. Hopelijk kunnen we snel weer biertjes drinken in de 3e helft en gaat de kantine weer volledig open. Het belangrijkste is uiteraard dat iedereen gezond blijft.