Fins Lapland of ruig IJsland. Heb je daar wel eens aan gedacht?
Vaak wordt een vakantie naar Fins Lapland of IJsland als een “once in a lifetime experience” gezien en dat is ook de reden waarom juist deze bestemmingen heel geschikt zijn voor een huwelijksreis. Samen romantisch onder de mooie sterrenhemel liggen in een iglo met glazen dak, een nacht in een sneeuw- of ijshotel of in een heerlijk knusse vakantiewoning met eigen sauna, hoe machtig is dat? 

Finslapland
Wat dacht je van een husky- of sneeuwscootersafari, het bezoeken van Santa Claus Village (de woonplaats van de Kerstman), ijsvissen, een sneeuwschoenwandeling of het machtige Noorderlicht zien vanuit een iglo met glazen dak. Dit kan allemaal. Uiteraard zijn er ook hele mooie langlaufloipes en skimogelijkheden (al is dit laatste minder uitgebreid dan in de Alpenlanden). 

De leukste plaatsen om te verblijven zijn Levi en Rovaniemi: 

Levi
Het dorp, dat eigenlijk Sirkka heet, is een gezellige wintersportplaats waar je avontuurlijke winterexcursies kan doen, maar daarnaast ook lekker kunt skiën. In Levi is een ruime keuze aan hotels, appartementen of vakantiewoningen. Of … doe lekker makkelijk en boek een winter adventure waarbij excursies zijn inbegrepen. Kortom Levi is dé place to be voor een wintervakantie vol avontuur! 

Rovaniemi
Het moderne stadje Rovaniemi is de hoofdstad van Fins Lapland en ligt op nog maar een klein stukje afstand van de poolcirkel. Juist om deze reden heb je hier veel kans om het Noorderlicht te zien, des te noordelijker je kom, des te meer kans je hebt. Naast alle souvenirshops en een tentoonstelling, kun je hier kaarten posten met een uniek poststempel of koop je een certificaat dat je de poolcirkel bent gepasseerd. In het Santa Park ontmoeten de kinderen de elfen die de Kerstman helpen of kunnen ze studeren aan de Elfenschool. Bij het Kerstmandorp bevindt zich ook het huskypark waar je kennis kunt maken met de vele husky’s. 

Foto: Kakslauttanen Holiday Village

IJsland
Ook IJsland is zeer geschikt voor een actieve wintervakantie. Hier kan je naast excursies als het Noorderlicht en huskysafari’s ook schitterende gletsjerwandelingen maken, lavatunnels bezoeken of jezelf lekker onderdompelen in een geothermisch warmwaterbad zoals de Secret Lagoon of Sky Lagoon. Skimogelijkheden zijn er eigenlijk niet echt op IJsland, maar dat maken de overige mogelijkheden meer dan goed. Je kunt luxe verblijven in een hotel, maar ook bijvoorbeeld in een Cabin met eigen sauna midden in de sneeuw en ver van de grote drukte. 

Reykjavik is echter ook heel leuk om te bezoeken. Vaak wordt er een combinatie gemaakt tussen 5 dagen in de natuur in een cabin met sauna en dan nog 2 nachten in een hotel in bijvoorbeeld Reykjavik. De stad zelf is natuurlijk geen bruisende wereldstad maar het zal je verbazen hoe goed je je er kan vermaken. Er is bijzondere architectuur te vinden, je kunt er heerlijk eten en in de hoofdstraat van het centrum zijn leuke kleine en bijzondere winkeltjes te vinden. Vanaf de Hallgrimskirkja heb je een prachtig uitzicht over de stad en vanuit de haven worden er walvissafari’s aangeboden. De kans om een bultrug uit het water te zien springen of nog net te zien hoe zo een gigantische staartvin in de golven verdwijnt, is niet voor velen weggelegd. Laat deze kans dan ook niet voorbijgaan en scheep je in voor deze spannende zoektocht naar de grootste zoogdieren op aarde. Tijdens deze excursie kun je wel 4 verschillende walvissoorten zien: bultruggen, dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. 

Twijfel je omdat het daar heel erg koud kan zijn?
Ze zijn volledig ingesteld op bezoekers die dit niet gewend zijn en je krijgt dan ook warme kleding aan tijdens de excursies. Een glaasje warme bessensap krijg je bijna bij elke excursie aangeboden. Er is nou eenmaal weinig alcohol in Fins Lapland, maar van een glaasje warme bessensap krijg je het ook weer aangenaam warm. Een bijkomend voordeel, je kunt gewoon weer verder rijden op de sneeuwscooter zonder problemen. 

Deze reizen zijn te boeken bij Susan en Ingrid van Personal Touch Travel Dordrecht