Dordtenaar Daan Stam (16) stond op vijfjarige leeftijd al op een snowboard en dat bleek een perfecte combinatie. Via alpineboarden en freestylen kwam hij in aanraking met de snowboardcross, waarbij vier tot zes deelnemers tegen elkaar racen op een uitdagend parcours. Daan verblijft een groot deel van het jaar in het buitenland om zijn grote doel te bereiken: meedoen aan de Olympische Spelen in 2026 in Milaan en Cortina d’Ampezzo.

Waarom ben je deze tak van sport gaan doen?
,,Ik heb nog gehockeyd bij DMHC in Dordrecht, maar toen ik eenmaal op een snowboard was gezet en had gestaan en een snowboardleraar me had aangemoedigd om door te gaan wist ik het zeker: dit is mijn sport. Toen ik tien jaar was, heb ik tijdens het NK in Laax de snowboardcross ontdekt. In die tak van sport wilde ik absoluut verder gaan. Dat heeft tot nu toe mooie internationale resultaten opgeleverd en dat heeft weer mijn ambities versterkt. Mijn idool was en is Shaun White, de Amerikaanse snowboarder die echt geweldige trucs kan. Ik heb me voorgehouden dat ik die ook wilde kunnen.’’

Wat is de ultieme kick van jouw sport?
,,Snowboardcross is een spectaculaire tak van sport. Wat mij het meest aanspreekt, is de snelheid en de adrenalinekick die dat geeft. Ook de techniek is belangrijk: in de snowboardcross gaat het om details en worden races soms beslist om milliseconden. De kleinste fout kan beslissend zijn.’’

Voor jouw tak van sport is sneeuw nodig. Hoe train je dan?
,,Vanaf 1 oktober tot half april verblijf ik in Aschau im Zillertal te Oostenrijk, waar ik me heb aangesloten bij het Engelse team waarmee ik ook in een huis woon. Daarnaast heb ik mij sinds dit seizoen ook aangesloten bij het Roemeense SBX-team. Voordeel hiervan is dat de coach recent uit het World Cup-circuit komt en ik ontzettend veel van hem kan leren. Vanuit de Nederlandse Ski Vereniging is er op dit moment geen ondersteuning op het gebied van training, coaching en financiële middelen. Daarom heb ik mijn eigen plan getrokken.’’ Het hebben van sponsoren is daarom erg belangrijk om mijn doel te behalen.”

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit?
,,Zes dagen in de week trainen we, zondag is een rustdag. Om negen uur gaan we richting de berg, waarbij we zo’n vijf uur sneeuwtraining doen. Later op de dag volgt nog anderhalf uur fitnesstraining. We zijn dus professioneel met de sport bezig. We hebben alleen in november met een lockdown te maken gekregen, waardoor we ook de trainingen moesten uitstellen.’’

Hoe ziet jouw leven er naast de sport uit?
,,Naast het leven voor de sport is het gelukt om met zelfstudie mijn eindexamen aan het Thorbecke College in één keer te halen. Momenteel volg ik de opleiding Sport & Business aan het Johan Cruyff College, misschien dat ik later mijn eigen bedrijf wil gaan opzetten. Vanuit Oostenrijk onderhoud ik ook contact met mijn familie en vrienden. Maar mijn familie weet dat als het stil is rond mijn persoontje, dat het dan goed gaat.’’

Wat doet een wintersporter zoals jij in het zomerseizoen?
,,In de zomermaanden ben ik graag te vinden aan het strand. Ik vind het dan heerlijk om aan kite- en windsurfen te doen. Daarnaast houd ik mijn conditie op peil in de sportschool. Met mijn ouders ga ik in de zomer graag op vakantie naar Spanje.’’

Is een atleet in jouw tak van sport ook een goede skiër?
,,Ik ben geen goede skiër. Al zou ik het een weekje doen, dan zou ik het misschien wel onder de knie kunnen krijgen. Schaatsen vind ik dan wel weer heel leuk om te doen.’’ 

Wat is jouw doel voor dit seizoen?
,,Uiteraard hoop ik dat we het seizoen weer kunnen vervolgen als aan de lockdown een einde komt. Mijn doel is dan om in de Europa Cup een plaats in de top-tien te bemachtigen. De internationale concurrentie is wel enorm groot.’’

Hoe ziet jouw route er richting de Olympische Spelen van 2026 uit?
,,Om uiteindelijk aan de Olympische Spelen mee te kunnen doen, zal ik in internationale wedstrijden goed moeten presteren. Dit seizoen heb ik me al geplaatst voor de verschillende Europa Cups, zodat ik me kan meten met de internationale toppers. In mijn tak van sport kun je zo’n beetje tot een leeftijd van 28 jaar presteren, dus ik heb drie kansen om de Olympische Spelen te halen.’’

Tekst: Arco Bomgaars