Na een donkere tijd werd het begin jaren ‘20 geleidelijk aan beter en dan met name voor de dames. Een ravissante periode brak aan…, want daar waar de vrouwen voor de eerste wereldoorlog nog korsetten droegen en de rok tot op de enkel reikte.., brachten de ontwerpers een bij deze nieuwe periode passende frisse look.

Het afschudden van de beknotting van weleer, werd gestalte gegeven door voor de dames korte androgyne ‘garçonne’ kapsels te creëren. De lange rokken maakten plaats voor modellen net onder de knie en korte vlotte kapsels – de look die Coco Chanel wereldberoemd maakte – halverwege de twintigste eeuw werden de kapsels iets langer, ontstond de bob met de bijbehorende spuuglok en werd de mode nog uitdagender!

Overdag droegen vrouwen clochehoeden, waarbij de hoed diep over het gezicht werd gedragen en ‘s avonds kwamen de hoofdtooien, veren en mooi versierde tulbanden tevoorschijn.

De stoffen werden fijner en transparanter, en daar waar nodig bezaaid met glaskralen en zijdefranjes om te accentueren wat feitelijk toch niet écht getoond mocht worden. De illusie was er niet minder om, sterker nog: de Flappergirls van weleer toonden zich sterke vrouwen die zich weinig meer lieten vertellen en passant de heren uitdaagden met hun vrouwelijke glamour & de lange kokette sigarettenpijpjes. Mooi lange sjaals, kousen, handschoenen, hoofdtooien en prachtige veren maakten in combinatie met de lange parelsnoeren het plaatje compleet. Het was tijd om te feesten!

Deze glamoureuze stijl is bij ons voornamelijk bekend geworden door de film ‘The Great Gatsby’ met Leonardo di Caprio, een heerlijke film om bij weg te dromen naar vervlogen tijden!!

Foto: Dhr en Mw fotografie

Een prachtige selectie van dit soort Great Gatsby Glamour japonnen vind je in de gloednieuwe ‘Lady Fitzgerald Boutique’ op Voorstraat Noord in Dordrecht. Mijn favoriete designer Gill Harvey noemde haar bruidsjurken & galakleding collectie naar haar grootmoeder ‘Eliza Jane Howell’ die evenals haar kleindochter een vermaard couturier was in the early days. De stijl, snit & materiaalkeuze van Eliza Jane Howell zijn fenomenaal. Vanuit heel Europa komen aanstaande bruiden naar Dordrecht om deze collectie te kunnen bekijken en een japon voor hun Twenties-Style Wedding aan te laten meten.

Alle Eliza Jane Howell japonnen worden met de hand gemaakt in eigen atelier, de vormgeving, borduursels en de bekraling is ongeëvenaard mooi. Iedere japon wordt perfect op maat besteld, op die manier kan iedere bruid een unieke japon verwachten die speciaal voor haar in de gewenste maat en kleurstelling is gemaakt. De levertijd is gemiddeld 4-6 maanden, kom dus vooral tijdig je japon uitzoeken!

See you soon lovelies!
ANKii