Tekst: Jannelie Bras

Beweging en frisse lucht; twee ingrediënten die heilzaam zijn voor lichaam en geest. Nu heeft niet iedereen zin om een rondje door het park te gaan joggen, maar er zijn zoveel meer sporten mogelijk in de buitenlucht. Van sjouwen met boomstammen tot yoga op het water, in de regio is voor iedereen een buitensport te vinden.

Buitenspelen voor volwassenen
In bomen klimmen, met takken zeulen en rennen over de dijken en door het gras. Wie zegt dat buitenspelen alleen kan als je nog op de basisschool zit? Oud-marinier Teun van der Klis vindt buitenspelen voor alle leeftijden en richtte daarom NatuurlijkSportief op: ,,Ik duik ergens de natuur in en gebruik alles wat ik onderweg tegenkom. Dit zorgt ervoor dat elke training uitdagend en veelzijdig is.” Je kunt bij NatuurlijkSportief terecht voor zowel groeps- als personal trainingen. Meer informatie is te vinden op natuurlijksportief.nl/dordrecht.


In zonnegroet vogels spotten

Yoga-oefeningen doen kan overal moet Toyah Wayers gedacht hebben, want zodra de temperatuur stijgt en de zon zich op zaterdag laat zien, verplaatst ze haar yoga-lessen naar de buitenlucht. In het park of op het water op een sup word je nog meer een met de natuur. Ook biedt ze geregeld speciale Birdful Day Retreats aan in de Biesbosch, waarbij je jezelf een dag helemaal kunt terugtrekken. Je gaat bijvoorbeeld varen en suppen, doet aan yoga en mediteren, krijgt een gezonde lunch en spot in de tussentijds de

mooiste vogels. ,,Er is zoveel te zien als je echt kijkt”, aldus Wayers. ,,Zo kwam ik erachter dat vogels kijken voor mij een mindful oefening is. Het hielp mij om weer te aarden.” Meer informatie over Birdfulness en het aanbod in lessen en retreats, is te vinden op birdfulness.nl.

 

Roeien door de Biesbosch
Lekker glijden over het water op Het Wantij en in de kreken van de Biesbosch. Omringd door de natuur met alleen de riemen in de hand kun je tijdens een roeitocht optimaal genieten, of je nu 12 bent of 80 jaar oud. Jong en oud is welkom bij Roeivereniging KDR&ZV, ook wel De Dordtsche genoemd. Wie kennis wil maken met de roeisport kan zich op zaterdagochtend om 11 uur melden bij de bar, Wantijpark 2, waar een ervaren roeier klaarstaat om een rondleiding te geven en vertelt hoe je kunt beginnen met deze sport. Vanaf mei is het ook mogelijk om te zeilen bij het Spaarbekken. Meer informatie is te vinden op www.kdrzv.nl.

 

 

Vriendschappen opdoen in een scrum
Zin in iets ruigers? Dan is rugby misschien wel iets voor jou. Bij deze teamsport werk je niet alleen aan je conditie, maar het geeft ook een boost aan je zelfvertrouwen. Je leert letterlijk stevig in je schoenen te staan en door de hechte samenwerking ontstaan er vaak vriendschappen voor het leven. De Dordtsche Rugbyclub nodigt iedereen – jong, oud, dik, dun, fit of niet – uit om een keer te komen kijken en een paar keer gratis mee te trainen. Er wordt op dinsdag en donderdag getraind aan de Schenkeldijk. Meer informatie over de club is te vinden op dordtscherugbyclub.nl.

 

 

Trainen met je eigen lichaamsgewicht
Jason Bonam, ofwel Jason Calisthenics, zet zich al jaren in om de sport calisthenics in Dordrecht op de kaart te krijgen. Met succes, want inmiddels zijn er al drie calisthenics parken in Dordt voorzien van de ijzeren calisthenicstoestellen waarop de spiermassa met eigen lichaamsgewicht kan worden getraind. Je kunt bijvoorbeeld in het Leerpark, Sterrenburgpark of Weizigtpark terecht om even wat spieroefeningen te doen tijdens een rondje joggen. Wie het serieuzer wil aanpakken en Calisthenics echt onder de knie wil krijgen, kan zich aansluiten bij de trainingen die onder andere door Jason in de regio worden gegeven. Meer informatie hierover is op te vragen door een bericht te sturen via de Facebookpagina Calisthenics Project.