Het is een spectaculaire nieuwe tennisvorm, geschikt voor alle leeftijden, binnen en buiten te beoefenen én heeft een magnetische aantrekkingskracht: padel wint ook in de Drechtsteden razendsnel aan populariteit.

Tekst: Arco Bomgaars

Voor wie denkt ‘Huh, padel? Wat is dat?’ even de definitie die Wikipedia hanteert: Padel is een racket- en balsport. Het wordt altijd met vier spelers gespeeld, waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het is een mix van tennis en squash. Aan die omschrijving zou makkelijk toegevoegd kunnen worden ‘en de sport verovert in een hoog tempo Nederland en dus ook de Drechtsteden’. De padelbanen poppen, zowel indoor en outdoor, uit de grond. De Dordtse tennisvereniging CC heeft zelfs de naam aangepast en heet nu officieel ‘tennis- en padelvereniging CC’, sinds de nieuwe tennisvorm een enorme vlucht bij de Schenkeldijkclub heeft genomen.

,,Daarmee hebben we ook willen laten zien dat padel een belangrijke plek binnen onze vereniging heeft ingenomen en daarom was het ook een logische stap om de naam van de vereniging iets aan te passen’’, vertelt voorzitter Gé van Strien van CC, dat de beschikking heeft over twee (buitengelegen) padelbanen. ,,In een jaar tijd hebben honderd nieuwe leden zich speciaal voor padel aangemeld. Daar blijkt wel uit hoe deze nieuwe tennisvorm is aangeslagen.’’

Dat is niet alleen bij CC zo, maar ook op andere plekken in de regio. De Dordtse fusievereniging DLTC-Thialf introduceerde vanaf de samensmelting meteen padel. ‘Padel is een prachtige aanvulling op het tennis.Het is spectaculair, snel onder de knie te krijgen, en tactiek en spelinzicht zijn relatief belangrijk: «Easy to play, hard to master”. Niveauverschillen door conditie, kracht, of loopvermogen worden wat meer genivelleerd dan bij tennis. Dit maakt dat je gemakkelijk en snel leuke rally’s kunt hebben’, is de wervende tekst waarmee DLTC-Thialf padel onder de aandacht brengt.

Bij de indoortennislocaties in Zwijndrecht en Papendrecht zijn padelcourts aangelegd. En ook de Dordtse sportvereniging Oranje Wit is ‘om’: tijdens de algemene ledenvergadering van 7 december jongstleden mochten de leden zich uitspreken voor of tegen de komst van een padelbaan. De stemverhouding was verpletterend: 84 procent van de leden stemde voor. Padel wordt door sommigen nog wel gezien als een hype, die snel over kan vliegen. Voorzitter Gé van Strien van CC signaleert echter een ander beeld. ,,Wat vooral goed te zien is, is dat met padel een nieuw potentieel aanboort. Bij de leeftijdscategorie van twintig tot en met veertig jaar spreekt padel enorm tot de verbeelding. Die categorie omarmt de dynamiek, de snelheid van de sport.’’ Hoe mooi padel kan zijn, werd wel bewezen tijdens het open toernooi van CC in het afgelopen jaar. In het toernooi-aanbod nam de tennisvorm namelijk een prominente plek in. Er was zelfs een P250-evenement, het tweede nationale ranglijstniveau.

“Padel wordt door sommigen nog wel gezien als een hype, die snel over kan vliegen”

,,De reacties waren uitermate positief, zowel van de deelnemers als van de bezoekers van het toernooi. Sommigen maakten voor de eerste maal kennis met padel en konden meteen zien hoe snel en attractief het spel is. De rally’s duren over het algemeen langer, de verschillen tussen spelers onderling worden wat meer opgeheven. Het is intensief maar goed te doen’’, legt Gé van Strien uit. De preses speelt zelf ook af en toe padel. ,,Bij CC kan je in principe alle dagen padel beoefenen. De courts zijn niet van boven afgesloten, maar als het weer al te grote invloed kan er gespeeld worden.’’ Van Strien verwacht dat padel een blijvertje is. ,,Het is gewoon een hele toegankelijke tennisvorm. Ja, ook voor de jongste jeugd. Het is een hele mooie, toegankelijke variant.’’