Dordrecht is wat mij betreft een ideale stad om fit te blijven. Een diversiteit aan verenigingen, gelegen aan de Biesbosch. Inclusief golf- en ijsbaan. Wie kan dat zeggen?

De realiteit is minder rooskleurig. Zo sprak ik een bekende die zich vrijwillig inzet namens de Dordtse Sportraad. De Sportraad is aangesteld om een optimaal sport en bewegingsklimaat te bevorderen. Tot mijn verbazing was hij niet zo positief over sportstad Dordrecht.

Er zijn meerdere wijken die ver onder het landelijk gemiddelde scoren. Complete gezinnen bewegen te weinig. Dat is zonde, want hij rekent mij voor dat iedere euro die de gemeente in sport investeert ‘de maatschappij’ ruim 2 euro oplevert. Daarnaast liet hij weten dat het aantal verenigingen in snel tempo terugloopt.

Politiek niet thuis
Met de verkiezingen voor de deur (moment van schrijven) ben ik nieuwsgierig welke Dordtse Politieke partij sport in haar programma heeft. Wat een klus! Er zijn aardig wat politieke partijen, maar ‘sport’ als politiek thema is schaars. Daar valt weinig winst te behalen blijkbaar.
De Sportraad ziet dat sportscholen ‘hot’ zijn. Vooral onder jongeren is dit populair. Waarom? Van een potje voetbal krijg je niet het lichaam van een jonge god. Daarvoor gaan we (ik voor mijn conditie) massaal naar de sportschool. Jongeren geven daarnaast steeds meer uit aan sportgerelateerde voeding(s) supplementen en E-sports.

Beleggen in sport
Ook op de beurs is aandacht voor deze maatschappelijke verschuiving. In de Lifestyle schreef ik laatst een column over de trendmatige stijging van uitgaven aan sport. Inmiddels is fietsenmaker Accel overgenomen en is beleggen in E-sports, fitness en gezondheid een lucratieve zaak.

Basic-Fit
Basic-Fit Met een schuin oog heb ik daarom gekeken naar Basic-Fit. Binnenkort opent deze keten haar derde vestiging in Dordrecht. Wat een interessante en schaalbare formule! Je kunt goedkoop en flexibel lid worden. Het hele gezin profiteert mee. Met de pas kun je vervolgens in heel Europa aan toestellen trekken. Deze onderneming is, zelfs na Covid, gestaag op weg om de grootste te worden. Een winnaar! Volgens kenners gaan ze, ondanks grote investeringen, snel winst maken. Wat mij betreft een interessant aandeel om in de gaten te houden.

Ondertussen hoop ik van harte dat ons Dordtse verenigingsleven een nieuwe impuls krijgt. Als het aan de sportraad ligt, dan wordt in de komende jaren vol ingezet op sport en beweging. Dordtse politiek: stel uw ambities bij?!

Veel succes!