De katholieken en islamieten kennen het al eeuwenlang: vastentijd. Vasten is allang niet meer alleen verbonden met religies. Steeds meer mensen vasten voor hun gezondheid of om af te vallen, bijvoorbeeld met intermittent fasting. Wat is het? Waarom zou je het willen en waar moet je op letten?

✍🏻: Nettie Dekker

Intermittent fasting (afwisselend vasten) is geen dieet. Je hoeft geen calorieën te tellen of voedingsstoffen te schrappen. Je eet gewoon, alleen niet de hele tijd. Moeilijk? Dat valt best mee zeggen ervaringsdeskundigen. Zodra je lichaam gewend is aan de nieuwe ‘etenstijden’ wordt het snel een way of life. Weg met de drie maaltijden en drie tussendoortjes, die zolang de norm waren om af te vallen. Wanneer je eet is belangrijker dan wat je eet. (Al is tussen het vasten door uitsluitend fastfood eten waarschijnlijk niet zo gezond.) Ook bij intermittent fasting is het advies: eet vooral gezonde, natuurlijke en onbewerkte producten. Geen kant-en-klaarmaaltijden dus.

Kies jouw schema
Belangrijk is dat je kiest voor een schema dat bij jou past: om de dag vasten, 1 of 2 dagen per week vasten of vasten op vaste uren. Kies voor dat laatste uit verschillende schema’s: 13 uur vasten, 11 uur eten,
14 uur vasten, 10 uur eten,
16 uur vasten, 8 uur eten,
20 uur vasten, 4 uur eten,
24 uur vasten, 1 maaltijd per dag
of 36 uur achter elkaar vasten.
Een andere methode om slanker en fitter te worden is sportvasten: een combinatie van sporten en vasten.

Tips & tricks
• Bereid je goed voor en bouw het vasten langzaam op
• Kies een schema dat bij jou past en overdrijf niet
• Zorg dat je voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen krijgt
• Blijf drinken, maar alleen water, zwarte koffie en thee zonder suiker
• Voel je je niet goed of krijg je juist minder energie?Stop!
• Ben je zwanger, heb je diabetes of gebruik je medicijnen? Vraag dan eerst advies aan je huisarts of voedingsdeskundige.
• Wil je intermittent vasten of sportvasten op maat?Zoek een ervaren coach-trainer die jou kan begeleiden naar jouw persoonlijke doel!

Niet alle deskundigen zijn het erover eens dat intermittent fasting beter is dan traditionele diëten. Zolang je ervoor zorgt dat je voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt kan je rustig uitproberen of het iets voor jou is. De voordelen? Je valt af, je bloeddruk daalt, minder ‘breinmist’, je gaat er beter van slapen en je krijgt meer zin in seks.

What’s not to like?