De zomer is van start! Dit betekent dat het weer tijd is om de BBQ aan te steken. Eten jouw gasten zich altijd vol met stokbrood? Dat is met dit recept verleden tijd

Ingrediënten voor 4 man 

  • 1 Kilo bavette
  • Zout
  • Zwarte versgemalen peper
  • 4x Zoete aardappels
  • kleine (cherry)tomaatjes aan tak
  • Takjes rozemarijn
  • Olijfolie

Bereiden
Maak je barbecue klaar voor direct barbecueën op 225-250 graden. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zoete aardappel
Maak de zoete aardappel schoon, maar laat de schil zitten. Snijd de aardappel in gelijke parten. Besprenkel met olijfolie.
Optie 1: Gaar de aardappelparten in 30 minuten gaar in de oven
Optie 2: Verdeel de aardappelparten in 4 porties aluminiumfolie pakketjes en leg ze 30 minuten op indirect vuur.

Bestrooi de aardappelparten met peper en zout. Leg daarna de parten 5 minuten op het rooster van de BBQ.

Bavette
Verwijder eventuele vliesjes van de bavette. Laat stukjes vet zitten, dat geeft extra smaak.
Bestooi de bavette aan beide zijden met zout en peper.

Grill de bavette aan beide kanten mooi bruin. Dat zal ongeveer 12-15 minuten duren. Houd met je thermometer de kerntemperatuur in de gaten. Zodra de kerntemperatuur 50 graden is, mag het vlees van de barbecue. Laat de bavette 7-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Snijd de bavette in het midden door en snij de twee helften in de lengte in plakken. Op die manier heb je het vlees mooi haaks op de draad gesneden.

(Cherry)tomaten
Vul een schaal met olijfolie en voeg daar een flinke hoeveelheid peper, zout en rozemarijn aan toe. Haal een streng met tomaatjes door de olie en leg de tak met tomaatjes 5 tot 10 minuten op het rooster

Smokey Rosemary Negroni
Geen BBQ is compleet zonder bijpassende cocktail:

Dit heb je nodig

  • BBQ
  • Tumbler
  • Cocktailshaker
  • Takje rozemarijn
  • 40 ml Rutte Dutch Dry Gin
  • 40 ml Rode vermout
  • 40 ml Campari
  • Schijfje sinaasappel
  • Ijs

Bereiden
Neem een niet al te grootte tak rozemarijn en steek deze boven de BBQ in brand. Stop de smeulende takje in een tumbler en dek deze goed af. Het glas zal zich vullen met rook.

Vul je cocktailshaker (of ander glas) met 40ml Gin, 40ml Rode Vermout en 40ml Campari en roer goed door. Pak het inmiddels met rook gevulde glas en vul deze met ijs en met de Negroni. Garneer met een schijf sinaasappel.

Een recept van
Cafebuddingh en Rutte  

Bekijk hier alle artikelen