Column Peter Bustelberg
In de ‘Talamod’ van Si Barone vaar je de Wijnhaven binnen. Op een zonnige middag gaat de drukte van de stad aan je voorbij. Hoe lekker is dat? Wat een prachtige stad hebben wij!

Ons mooie Dordrecht kreeg in 1220 stadsrechten. De combinatie van de oude panden, het Italiaanse vakmanschap van de handgemaakte Talamod, de vrijheid van het water én een heerlijk zonnetje. Met een beetje fantasie…waan je jezelf in klein Italië.

Eerste bank ter wereld
Alles is relatief. Op het moment dat Dordrecht naar schatting nog geen 10.000 mensen telde, richtte men in het Italiaanse Siena de eerste bank ter wereld op. Het ware begin van ons huidige banksysteem. En Bustelberg bestaat pas 30 jaar! Voor mij als belegger is het daarom bijzonder te weten dat Monte dei Paschi di Siena bank in 1472 haar deuren opende. Italië was op dat moment het middelpunt van de wereld. Aangevoerd door de lakenindustrie in het prachtige Toscane groeide de economie en bevolking daar als kool. Een nieuwe wereld.

Een nieuw systeem
Van munten en wissels, bankbiljetten naar giraal geld. De geschiedenis van ons geld. We kennen het nog steeds. Loopt het langzaam ten einde? Het is een aanrader om eens stil te staan bij het statige gebouw als je in Siena bent. Maar meer dan een oud bankgebouw is het niet. Staan we aan de vooravond van een nieuw financieel systeem? Volgens beleggers in crypto hebben we de bank straks niet meer nodig. Ze verdwijnen ook erg snel uit het straatbeeld.

Hypes komen en gaan
Momenteel hebben beleggers in cryptomunten het zwaar. Alles wat vorig jaar onaantastbaar leek, is nu te duur om op te pakken. De extreme dalingen verbazen mij niet. Hypes komen en gaan. Slechts enkele zijn blijvend. Pas dan ontstaat er vaak iets wat duurzaam is.

Geen rood-wit-groen
Italië is bijzonder in veel aspecten. Toch beleggen wij geen euro in het land. Zelfs in onze sterk presterende WereldTopSelectie hebben we geen rood-wit-groen aandeel in bezit. Italiaanse bedrijven zijn mij net even iets te complex. Net als de cryptomarkt😉.

Mooi maken
Wat aandelen betreft lijkt dit een kans gemist. De afgelopen 10 jaar presteerde de Italiaanse beurs namelijk beter dan de Duitse beurs (DAX-Index). Misschien komt dat omdat een Italiaan een aantal zaken goed regelt. Hij heeft passie voor het product én weet het vervolgens goed te verkopen. Gezegend met een prachtig landschap en mooie mensen maakt dat de marketingformule compleet.

Belle Italia!

Bustelberg.nl
WereldTopSelectie.nl

Bekijk hier al onze artikelen