✍🏻: Diana Gerritsma | 📸: Rob van der Teen

De nieuwe inborst van de Bonifatiuskerk wordt steeds zichtbaarder nu de woningen die hij straks zal herbergen meer vorm krijgen.

Woordvoerder van het Bonifatiusproject Sjack Blaay begint al op de drempel enthousiast te vertellen. De Waterstaatkerk uit 1823 staat op het punt om aan zijn vierde leven te beginnen. Sjack heeft een diepgewortelde liefde voor oud vastgoed. “De meest duurzame manier van bouwen zeg ik altijd”. En iedereen die erbij betrokken is deelt die visie.

Wonen met een concept
“Een project als dit is wonen met een concept erbij, daar vraagt zo’n project om want je krijgt een bestaande ruimte en die moet je een bestemming gaan geven. Het hele middenschip bijvoorbeeld: wat doe je ermee?” De ruimten die rondom het schip zijn gerealiseerd, zijn in eerste instantie bedoeld als bedrijfsruimten, onafhankelijk van de woningen erboven.

Maar gaandeweg blijkt dat dat niet haalbaar is. De ruimten worden dus nu toch onderdeel van de woningen. En zo gaat dat met zo’n project: “je begint met een plan maar het is altijd bijsturen, het is nooit helemaal zeker hoe het gaat lopen” vertelt Sjack. Desondanks verandert er niets aan de uitvoering van deze ruimten, de meesten zijn al voorzien van strak afgewerkte kozijnen en wanden.

De Bonifatius woonruimte

Ook op de in aanbouw zijnde hogere verdiepingen zijn hier en daar al vergevorderde ontwikkelingen zichtbaar; isolerende en geluiddempende vloeren zijn gelegd, er zijn al wat afgewerkte wanden en er staat zelfs al een gloednieuwe keuken te wachten op een vaardige thuiskok.

Aan de Schrijversstraat wordt voor de bewoners een volledig geautomatiseerde parkeergarage ontwikkeld. Je rijdt je auto er alleen maar in, de rest gaat vanzelf; een liftsysteem parkeert hem en bezorgt weer terug als je hem nodig hebt.

De Bonifatius karakter

De Bonifatius geschiedenis

Metershoge glas-in-lood-ramen
De ontwikkelingen rondom de in slechte staat verkerende glas-in-lood-ramen zijn nog in volle gang. Inmiddels zijn de drie ramen uit de voorgevel in restauratie. Voor de ramen aan de zijgevels wordt nog naar een oplossing gezocht. Dat ze een plek krijgen in de woningen is zeker, Sjack: “maar vind maar eens een restaurateur die plek heeft om 12 gigantische ramen op te slaan, als je ze echt goed wil restaureren moet je ze bij wijze van spreken allemaal naast elkaar kunnen leggen”. In de imposante, betonnen kozijnen, die bijna alle verdiepingen van de woningen beslaan, komt modern, geïsoleerd glas waar het glas in lood achter komt. De restauratie hoeft dus niet à la minute gereed te zijn.

Plafonnetje witten
“Binnenkort gaan we een steiger bouwen in het middenschip om het plafond te repareren en te witten” vertelt Sjack. Dat dat wel even andere koek is dan een huis-tuin-en-keuken plafonnetje is duidelijk, de vele monumentale ornamenten hebben wel wat liefde nodig en het wit is al lang geleden opgeslokt door een bruingelige waas. De gewelven zullen straks een openbaar toegankelijke ruimte overspannen waar horeca en wellicht een city-gym gevestigd worden. Te betreden door de statige hoofdingang aan de Wijnstraat.

Hoewel er ook in dit project soms uitdagingen zijn op de arbeids- en materiaalmarkt ligt de bouw op schema. Eind dit jaar staat de oplevering gepland.

Oase van rust en stilte middenin de stad
De woning aan de achterzijde van de kerk beschikt over een tuin die, zeker voor Dordtse begrippen, riant is. En hoewel deze midden in het stadscentrum ligt, is het een oase van rust en stilte. De kerk heeft dan geen religieuze functie meer, zijn oorspronkelijke karakter is nog springlevend…

Debonifatius.nl 

Bekijk hier alle berichten