Wat is er nu meer echt Italiaans dan een espresso al banco, een koffietje aan de bar?
Nou, bijna niets. Voor de meeste Italianen is koffie een belangrijk product, weet Ben van der Stoep van de Dordtse Stadsbranderij. Koffie is van oorsprong geen Italiaanse uitvinding en wordt overal ter wereld gedronken. De espressomachine is wél een typisch Italiaans uitvinding, die het mogelijk maakt dat elk kopje vers wordt bereid. Op straat of in een café een espresso drinken, het liefst staand, is niet weg te denken uit de Italiaanse cultuur.

✍🏻: Remy Balistreri

Er bestaan grofweg twee soorten koffiebonen: arabica, met een meer delicate smaak, en robusta, met een bittere afdronk. Voor een echte Italiaanse espresso worden veelal robusta-bonen gebruikt, die op een hoge temperatuur worden gebrand. Ben omschrijft de Italiaanse “Full blend” van de Stadsbranderij als een “lekker sterk bakkie”, geïnspireerd op het beroemde Italiaanse koffiemerk Illy. Een blend is een samengestelde koffie, die wordt gemelangeerd om zo een continue smaak te krijgen.

Niet alleen in Italië, maar ook in Nederland, is koffie een echt mannending. Vanwege de apparatuur, vermoedt Ben, zijn mannen vaker geïnteresseerd in de ins en outs  van het koffiedrinken. De Italiaanse man drinkt zijn espresso het liefst als een ristretto: met minder water en dus heel sterk van smaak. Een cappuccino of latte macchiato wordt in Italië minder vaak gedronken dan in Nederland. Wie na elf uur ’s ochtends een koffie met melk bestelt op een Italiaans terras, begaat eigenlijk een doodzonde. Zonde van de koffie!

Opvallend genoeg drinken Nederlanders gemiddeld meer koppen koffie per dag dan Italianen, namelijk drie tegen twee. Volgens Ben komt dit vooral doordat Italianen veel minder thuis koffiedrinken, maar vooral buiten de deur in de horeca. Voor bakkie filterkoffie, met een koekje erbij, gaan Nederlanders thuis uitgebreid zitten, al zien we ook hier een duidelijke verschuiving naar het gebruik van espresso.

Met dank aan:
De stadsbranderij
Vriesestraat 75, Dordrecht

www.barista-service.nl

In het assortiment vind je niet alleen typisch Italiaanse koffies, maar ook de persoonlijke favoriet van Ben: de Single Estate, een Cubaanse koffie met een kruidige, chocolade-achtige smaak. Toch maar eens staand aan de bar proberen!