Passie en geluk, Evert van den Berg straalt niets meer en niets minder uit als hij vertelt over zijn werk als wakeboard-instructeur en mede-oprichter van de Board Academy wat hem -letterlijk- drijft in het leven.

✍🏻: Diana Gerritsma  📸: Sylvia Kuiper

Niemand droomt als kind van een baan als boekhouder maar jouw werk is ook niet per se iets waar je als kind al over fantaseert, toch?
“Ik was altijd al een energiek en sportief kind, na de middelbare school ben ik dan ook praktisch als vanzelf op het CIOS terecht gekomen. Daarna ben ik als zelfstandige in het onderwijs gaan werken. In de zomer had ik natuurlijk veel vrije tijd, in die tijd kwam ik via een vriend in aanraking met wakeboarden. Ik was meteen hooked. Zo ontstond het plan om daar iets mee te doen. Anderen iets leren vond ik ook nog steeds leuk en met de tijd die overbleef tijdens het winterseizoen kon ik die twee dingen combineren, en dat doe ik nog steeds. Op school zeggen leerlingen‘meester’ tegen je, in het Engels is dat ‘master’, dat betekent dat je iets heel goed beheerst, dat vind ik gaaf.

Master je de wakeboardskills helemaal of leer je nog steeds nieuwe dingen?
“Je bent nooit uitgeleerd. Ik spring nog steeds geen dubbele salto’s, daar droom ik toch wel van. Hierin blijf ik mezelf dan ook verbeteren. Enerzijds door aan mijn kracht en conditie te werken, anderzijds door nieuwe tricks op de trampoline te oefenen. Als je een trick namelijk op de trampoline beheerst is het aanzienlijk eenvoudiger om die ook toe te passen op het water.”

Doe je ook mee aan wedstrijden?
“Ja, maar het is alweer even geleden. Op dit moment ben ik nog herstellende van een enkelblessure waar ik vijf maanden geleden aan geopereerd ben. Maar zodra het weer kan, schrijf ik me zeker weer in. Helaas zijn er weinig wedstrijden ‘achter de boot’ in de Benelux, de meesten zijn aan de kabel. Die vind ik minder interessant.”

Je wisselt je werk als wakeboard instructeur nog steeds af met onderwijs, dat is best een bijzondere combi.
“We krijgen hier mensen van alle rangen en standen; jong, oud, maar ook mensen met
een fysieke beperking. Of ‘lastige’ pubers die meegaan op de kampen die we een aantal keer per jaar organiseren. Ik vind het fantastisch om zo’n groep van 35 losse individuen in een week om te smeden in een groep vrienden. Op school help ik d.m.v. sport en spel leerlingen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Voor beide geldt dat het echt mooi is om te zien wat je daarmee kunt bereiken en dat iemand (weer) vooruitkomt.”

Ga je zelf nog wel eens op vakantie?
“Ik besteed al mijn vrije tijd op het water. Er zijn vakanties geweest waarbij ik zoveel mogelijk kabelbanen in Europa opzocht om te wakeboarden. Tijdens mijn laatste vakantie in Marokko heb ik samen met een collega-instructeur de golven opgezocht. Maar mijn absolute droomvakantie was de vier maanden durende trip die ik gemaakt heb langs de Zuid-Amerikaanse kust om de beste golven die ik tot nog toe gezien heb ik mijn leven af te surfen.”

De Board Academy bestaat nu negen jaar, je hebt een hoop bereikt, zijn er nog ambities?
“Ik ben dus een enorm reislustig persoon en mis soms wat ruigheid en vrijheid in Nederland. Wie weet breiden we ooit nog uit naar het buitenland. En ik zou wel aan de slag willen met en voor mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, juist van hen krijg je zóveel enthousiasme terug.”