De Papendrechtse broers Bailey en Gyan de Regt speelden allebei bij FC Dordrecht, maar kozen vervolgens een andere route: Bailey is freestyler en blinkt uit in trucs en behendigheid, Gyan is selectiespeler bij eredivisieclub Vitesse. Beiden professionals, maar in verschillende voetbalwerelden.

✍🏻: Arco Bomgaars  📸: eigen archief

Het interview vindt plaats in het ouderlijk huis in Papendrecht, waar de afzonderlijke voetbal-events van Bailey (20) en Gyan (18) de Regt nog regelmatig samensmelten. “Vitesse heeft een huis in Arnhem voor enkele spelers, waar ik ook kan verblijven. Maar als het kan, ben ik bij mijn familie in Papendrecht.’’ Bailey koestert zijn thuisadres: ”Vanuit hier kan ik mijn carrière verder opbouwen en mijn onderneming, Bailey Freestyle, runnen. Thuis bij mijn familie, met mijn jongere broertjes Xavy, die ook voetbalt, en Sky die aan atletiek doet.’’

Voetbalschoenen
Hun huis staat als het ware in de ‘schaduw’ van sportpark Slobbengors, waar Bailey en Gyan hun eerste stapjes op het voetbalveld zetten. Gyan: ”Bailey ging voor het eerst trainen bij voetbalvereniging Papendrecht. Ik mocht eigenlijk nog niet vanwege mijn leeftijd, aangezien ik drie jaar was. Mijn moeder had toch voetbalschoenen voor mij gekocht en de trainer zei dat ik het veld op mocht. Bailey en ik zijn uiteindelijk toch gelijk begonnen, haha. Hij was altijd verdediger, ik ben altijd aanvaller geweest.’’

Nadat zij beiden bij FC Dordrecht hadden gespeeld, scheidden de voetbalwegen van de broers. “Mijn interesse was gewekt door het freestylen en de trucs’’, stelt Bailey. “Het zou een gemiste kans zijn geweest, als ik het niet had geprobeerd.
Het freestylen heeft me als persoon laten groeien, al ben ik benieuwd waar het geëindigd was als ik was blijven voetballen op het veld.’’ Gyan verliet FC Dordrecht om een andere reden: “Ik vond dat ik stilstond in mijn ontwikkeling bij FC Dordrecht en ben overgestapt naar Alphense Boys, dat een goede jeugdopleiding heeft. Bij die club werd ik gescout door Vitesse.’’ Bij de Arnhemse club, waarvoor hij dit jaar tegen Heracles Almelo in de eredivisie debuteerde, staat hij onder contract tot medio 2025.

VoetbalbroersMacho
Bailey is fulltime bezig met freestylen. “Ik heb regelmatig shows, trainingen, ‘motivational speeches’ en workshops. Dat doe ik voor scholen, gemeenten en verenigingen. Het geeft voldoening om kinderen aan het sporten te krijgen en mensen te laten bewegen. Ik heb mijn eigen freestyleschool, waar leerlingen heel gedreven bezig zijn. Ik combineer het freestylen met een studie psychologie aan de Erasmus Universiteit.’’ Gyan deed dit jaar eindexamen vwo en richt zich volledig op het voetbal. “Dat je van je hobby je beroep hebt kunnen maken en er echt van kunt leven is vet.’’ Sommigen denken dat Bailey en Gyan tweelingbroers zijn. “Qua uiterlijk lijken we blijkbaar op elkaar’’, lacht Gyan. “Qua discipline en doorzettingsvermogen zijn we hetzelfde. Als we een doel voor ogen hebben, zetten we daar dingen voor aan de kant’’, vult Bailey aan. “Freestylen is écht een community, veel minder macho dan voetbal.’’ Gyan knikt instemmend: “Freestylen past bij jou. Ik ga wel eens bij toernooien kijken, dat is supervet. Ik zou het lastig vinden om een individuele sport te doen.’’

Droom
Beiden hebben een internationale droom. “Ik zou ooit in de Premier League of in Spanje willen spelen. Maar nu is een basisplaats bij Vitesse afdwingen mijn streven’’, vertelt Gyan, die onlangs eindexamen vwo heeft gedaan en zich nu geheel richt op zijn profvoetbalbestaan. Bailey reist in september na het Nederlands kampioenschap naar Japan, om daar een halfjaar te studeren én te trainen. “Freestyle is daar waanzinnig groot, in Tokio zijn meer dan 300 freestylers. Ik kan daar echt enorm veel leren én beter worden.’’