Echte mannen drinken Whisky. Deze populaire mannendrank creëert een gevoel van klasse en luxe en gaat gehuld in een haast romantische sfeer. Het is een drank met karakter, een veelzijdig karakter. Al sinds de negentiende eeuw is Whisky gevormd tot statussymbool. De krachtige en sterke smaken stralen uit op degene die het drinkt. Een glas Whisky in de hand oogt stoer, ruig en nobel.

Whisky of Whiskey?
Wat elke Whisky (Schotland en Canada) en Whiskey (Ierland en Amerika) gemeen hebben is dat het een sterke drank is waarbij een gegist graanbeslag wordt gedistilleerd en vervolgens gerijpt wordt op eikenhouten vaten.

De naam whisky is afkomstig van het Gaelische woord “Uesge Beathe” wat “Levens Water” betekent.

Soorten whisky’s
De volgende onderverdeling in verschillende whisky’s kunnen we maken:

Graan Whisky: is gestookt uit een willekeurige graansoort of een combinatie van graansoorten. Bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst of mais.

Malt Whisky: Uitsluitend gestookt uit gemoute gerst.

Combinatie van whisky’s
Malt- en Grain whisky worden op verschillende manieren gecombineerd:

Blended is een mix (blend) van verschillende typen whisky. Een blend mag whisky bevatten van verschillende distilleerderijen, zodat de Master Blender een whisky kan maken met een constante smaak, die typerend is voor het merk. De meest verkochte whisky’s zijn Johnny Walker, Ballantines, Famous Grouse, Grant’s en J & B.

Blended Malt, ook wel “Pure Malt” genoemd. Vroeger werd de benaming “Vatted Malt” gebruikt voor deze mix van single malt whisky’s van verschillende distilleerderijen.

Single Malt is een whisky van een enkele distilleerderij, die gebruikt maakt van een beslag van een soort gemoute gerst. Het bevat whisky van verschillende vaten en verschillende leeftijden. Ook hier probeert de master blender een constante smaak te krijgen, die typerend zijn voor de distilleerderij. Bij veel single malt whisky’s wordt de speciale behandeling vermeld, zoals een lagering op een ander vat, zoals een Port vat of een Oloroso sherry vat. De Single Malt wordt vaak aangeduid met een leeftijd. De whisky mag de leeftijd dragen van de jongste whisky, die gebruikt is.

Cask Strenght, ook bekend als “Barrel Proof”. Dit is de benaming voor de whisky, die op vat-sterkte gebotteld is. Zeldzame whisky’s en whisky’s van topkwaliteit worden veelal op deze manier gebotteld en dan onverdund. Zo heeft de whisky de meeste smaak.

Single Cask wordt ook wel “Single Barrel” genoemd. Deze whisky’s worden gebotteld uit een specifiek vat. Meestal zijn de flessen genummerd, onder vermelding van het specifieke vat en batch nummer. Binnen een merk kan de smaak van deze whisky’s kunnen onderling van vat op vat behoorlijk van elkaar verschillen. Het ene vat kan meer of minder smaak afgeven dan het andere vat. Ook kan er een verschil liggen in de oorspronkelijke vat sterkte.

Advies nodig? Henk vertelt je er graag alles over! Er is keuze uit een ruim assortiment mooie whisky’s voor elke gelegenheid.

Van Pelt Slijterij
Visstraat 16
Dordrecht
www.vanpeltslijterij.nl