Vrijdag 14 oktober geeft Gare Du Nord een unieke show bij Poppodium Bibelot in Dordrecht. De band staat bekend als een energieke live act waar je als echte jazzliefhebber bij móét zijn. Zangeres Dorona Alberti, altijd gehuld in een prachtige jurk en hoge hakken, is het stralende middelpunt van deze 6 koppige jazzband. Met een lijst aan gouden en (dubbel)platina platen op hun naam is deze band Nederlands trots op het gebied van jazz. Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan geven ze een eenmalige tour voor de fans. Voor de aanvang van de tour spraken we met mede-oprichter Barend Fransen.

1. Jullie zijn terug met de 20TH ANNIVERSARY TOUR, maar wat heeft jullie de afgelopen 4 jaar beziggehouden?
“In 2018 besloten we tot een sabbatical om iedereen in de band de gelegenheid te geven om eigen projecten te doen. Dat die sabbatical vanwege Corona uiteindelijk 4 jaar zou duren was niet voorzien. Iedereen in de band zal zo zijn eigen verhaal hebben over de bezigheden gedurende de afgelopen vier jaar, maar we zijn heel blij zijn dat we met de band weer op tour kunnen en alsnog ons 20-jarig jubileum kunnen vieren. Al is het later dan gepland!”

2. Het album ‘Sex ‘n’ jazz staat te boeken als meest verkochte Nederlandse jazzalbum aller tijden. In het algemeen zegt men, sex sells, maar waar komt volgens jullie het succes van dit specifieke album vandaan?
“Alles klopte op Sex ‘n’ Jazz: Dorona kwam bij de band en dat gaf ons de gelegenheid om radio hits te schrijven: Marvin & Miles, Beautiful Day, You’re My Medicine waren alle drie raak. De Britse zanger Paul Carrack kwam een track zingen en we kregen toestemming om de stem van Marvin Gaye te samplen voor een track. Ook de cd-hoes heeft een grote rol gespeeld. Deze is ontworpen door lingerie ontwerpster Marlies Dekkers. Dit ontwerp was heel belangrijk en gaf ons het idee om het album Sex ‘n’ Jazz te noemen. Oorspronkelijk als een soort genre omschrijving, in de sfeer van Rock ‘n’ Roll. Maar door het woord Sex was het natuurlijk veel gewaagder en explicieter. Die plaat met die hoes en die sexy, loungy, jazzy muziek viel op; dat was in Nederland nog nooit gemaakt. Toen ook nog het bekende jazzlabel Blue Note de plaat wilde uitbrengen was de aandacht nog veel groter. Dat de plaat opviel en de juiste aandacht kreeg was geluk, dat de plaat goed gemaakt was met precies de juiste mix van sferen en sterke songs, was onze verdienste. Achteraf gezien misschien niet onze beste plaat, maar wel de meest memorabele. Gelukkig blijft de plaat het ook na 15 jaar nog steeds goed doen, ook internationaal; daarmee blijkt Sex ‘n’ Jazz tijdloos, net als seks.”

3. Perfectionisme komt op alle vlakken terug in jullie werk. Zijn jullie dit ook in het dagelijks (persoonlijk) leven?
“Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik denk dat dat de lading wel dekt: ik ben verre van een perfectionist, maar wil de dingen die ik doe wel goed doen. Zodat je nooit later hoeft te zeggen dat het beter had gekund. Een plaat of een optreden waar je onvoldoende aandacht aan besteed is een minachting voor je publiek, voor de mensen die een ticket kopen of je tracks kopen. Overigens is perfectionisme niet waar het om draait; je hoeft niet de beste te zijn. Het gaat erom dat je iets anders doet, iets verrassends, iets inspirerends. En het moet écht zijn want dat voelen de mensen. Dat is ons meerdere malen gelukt in onze loopbaan.”

4. Wat brengt de toekomst? Komt er nog een vervolg (album) of is het avontuur van Gare du Nord hierna echt voorbij?
“We gaan nog één keer op tour, omdat we graag met de fans dat 20-jarig jubileum willen vieren. Zoals de vlag er nu bijhangt blijft het daarbij. Er is ook geen nieuw album gepland. In plaats daarvan komen onze albums de komende tijd allemaal op vinyl uit; te beginnen met Rendezvous 802 in december 2022. Veel fans hebben de cd’s maar destijds brachten we geen vinyl uit, omdat er geen vraag naar was. We hebben de afgelopen jaren enkele albums op vinyl uitgebracht en die waren snel uitverkocht. Ze worden allemaal opgepoetst voor het beste geluid en weer beschikbaar gemaakt. Voorlopig gaan we volop genieten van de komende live shows en we hopen dat we de fans een onvergetelijke avond kunnen bezorgen.”

Wil je deze show niet missen? Bestel snel je kaarten via bibelot.net