✍🏻: Nanny Yap | 📸: Rob van der Teen

Een parel in Sliedrecht

Parels zijn zeldzaam. Ze zijn moeilijk te vinden. Dit keer hebben wij zo’n pareltje langs de Merwede. Een authentiek dijkhuisje voorzien van alle gemakken van deze tijd. René en Irving zijn de trotse eigenaren. Zij gunnen ons een kijkje in hun woning aan de Rivierdijk in Sliedrecht.

De woning behoorde ooit toe aan de ouders van René. “Zij hebben hier 20 jaar met veel plezier gewoond. En ze hebben daar ook hele mooie jaren gehad. Een jaar of zes geleden wilden zij verhuizen naar een appartement. Mijn ouders waren blij dat wij het huis wilden kopen. Samen met styliste Marja van Nr12 hebben we authentieke details in het huis teruggebracht.”

De woning is geheel gerenoveerd, gemoderniseerd en verduurzaamd. De gevels, dak en vloer zijn geïsoleerd. “En de kozijnen zijn weliswaar van kunststof, maar hebben een authentieke uitstraling,” benadrukt René. “Voor de ramen naast de voordeur is bijvoorbeeld gekozen voor het typische melkmeisje of schouderkozijn, die je vroeger vaak zag. Bij dit kozijntype wordt het deurkozijn aan weerszijden geflankeerd door een raam. Onder de ramen bevindt zich de gevel, zodat het beeld ontstaat van een melkmeisje dat twee emmers draagt. Ook bij de andere ramen hebben we naar authentieke details gezocht, bijvoorbeeld de ouderwetse schuiframen.”

Ook van binnen is het oude op een mooie manier gecombineerd met moderne details. Zo is vloerverwarming gecombineerd met mooie eikenhoutenplaten, is de gang weer voorzien van een lambrisering en liggen er op de grond authentieke tegels. “Kleuren van toen en nu zijn dus ook op diverse plekken binnen en buiten het huis te zien, zoals bijvoorbeeld het Dordtse groen, hoogglans en zijdeglans, zoals je vroeger zag”, stelt René. “Ook hebben wij gietijzeren radiatoren om de oude sfeer terug te brengen.”

Niet alleen van binnen is het huis bijna te mooi om waar te zijn. Ook de locatie is uniek door de vrije ligging zowel aan de voor- als achterkant. “Onze achtertuin ligt in een bocht, waardoor het aan het water 17 meter breed is. Het is zo heerlijk om hier te zitten.

Wij kijken uit op de Dordtse Biesbosch aan de ene- en Hardinxveld aan de andere kant. We genieten ook regelmatig van de zonsondergang. Ondanks de vrije ligging zijn de centrumvoorzieningen van Sliedrecht toch dichtbij.”

“Onze vrienden zeggen altijd dat als je ons huis binnenkomt het heel warm en huiselijk aanvoelt. Dat komt ook wel omdat het met zo veel liefde is verbouwd. We zijn erg trots op het resultaat. Het is een echt authentiek Sliedrechts dijkhuisje, maar nu voorzien van alle moderne gemakken.”