Zit je niet te wachten op een torenhoge energierekening?

Het domineert al een tijdje het nieuws: de energieprijzen stijgen tot ongekende hoogte. Miljoenen huishoudens krijgen hierdoor te maken met een flink hogere energierekening. Het zijn onzekere tijden, waarvan het eind nog niet in zicht is.

Je elektriciteitsverbruik hangt sterk af van het aantal apparaten dat je in huis gebruikt. Ook speelt mee hoe zuinig die apparaten zijn, en hoe zuinig je ze gebruikt. Je kunt soms met simpele handelingen snel besparen op je energierekening 🌿

Je huis slim verwarmen zonder te verspillen

Verwarm niet je hele huis.
Houd alle deuren in huis dicht en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Zo bespaar je al gemiddeld € 310 per jaar. Zet je alleen de verwarming in de slaapkamers uit, dan bespaar je € 100 per jaar. Vergeet uiteraard niet regelmatig te ventileren.

Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld € 125 per jaar. Als je dat al een uur voordat je gaat slapen doet, bespaar je nog eens € 25 extra per jaar. Maar heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan 2 a 3 graden lager dan je dag temperatuur., anders duurt het opwarmen te lang en verbruik je onnodig extra energie.

Zet je thermostaat als je thuis bent 1 graad lager dan je gewend bent.
Daarmee bespaar je € 120 per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Of trek een trui aan.

Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Als je dat vier dagen in de week doet, bespaar je gemiddeld € 120 per jaar. Bij vloerverwarming is ook hier het advies 2 a 3 graden lager dan de normaal gewenste temperatuur.

Energiezuinig omgaan met apparaten en verlichting 💡

Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel. Koop een apparaat met een (donker)groen energielabel, want die zijn het zuinigst.

Heb je een koelkast of vriezer van 10 jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen, ook al werken ze nog prima. Een oude koelkast of vriezer is namelijk een flinke energieverbruiker.

Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is, was op lage temperaturen en gebruik de eco-knop als je die hebt. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.

Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen.
Met led kun je flink besparen op verlichting. Een ledlamp is tot 90% zuiniger dan een gloeilamp.

Heb je zonnepanelen en schijnt de zon? Zet dan je wasmachine of vaatwasser aan. Je eigen opgewekte stroom gebruiken levert je het meeste op.

Besparen op warm water zonder in te leveren op comfort 💧

Douche 5 minuten. Zet de wekker, of haal een leuke waterdichte douchetimer in huis die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.

Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat.

Installeer thermostaatkranen in huis. Dan is het water sneller op de gewenste temperatuur.

Heb je een slimme meter?
Tegenwoordig kun je een module kopen die je aansluit op je slimme meter die je via een app direct inzicht geeft in je verbruik. Dit is een energieverbruik manager. Hiermee kun je goed bekijken wanneer er verbruik is en dus ook waar je op kunt besparen.

Ga liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten.

Zet een doorstroombegrenzer op kranen. Zo stroomt er minder water door de kraan en gebruik je ongemerkt ook minder.

Bron: Milieu Centraal en Gemeente Utrecht
Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van een gasprijs over de langere termijn van € 1 per m³ gas. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS-gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.