De 15-jarige Sliedrechtse Lotte van Drunen is supersnel op de motor. Zo snel dat veel racende jongens en mannen haar totaal niet kunnen bijhouden. Met een driejarig contract op zak van het F&H Kawasaki-team gaat de motorsportcarrière van de Alblasserwaardse havo 4-scholiere in een nog hogere versnelling.

Tekst: Arco Bomgaars | Foto’s: Privé archief

Waarom ben jij motorcrosser geworden en niet een balsporter, atlete of gymnaste?
,,Ik kom uit een echte motorsportfamilie. Mijn vader Jurriën was in de sport actief en ook mijn drie broers hebben aan motorcross gedaan, waarbij ik me het meest heb opgetrokken aan mijn broer Bram. Al op mijn vierde zat ik op de eerste motor, een heel simpel machientje met zijwieltjes. Ik heb ook gefietst en aan streetdance gedaan en ik doe nu ook aan hardlopen voor het uithoudingsvermogen, maar crossen vond en vind ik het allerleukst.’’

Wat maakt voor jou de sport zo leuk?
,,Niet alleen de snelheid, maar ook de zwaarte en de stuurmanskunst spreken me erg aan. Ik moet het niet van mijn kracht hebben, dus ik moet slim, snel en behendig zijn om de jongens tegen wie ik vaak race af te troeven. Ik kan me niet voorstellen dat ik een andere sport zou doen.’’

Wanneer kreeg je de bevestiging dat het talent aanwezig was?
,,Dat is op mijn elfde geweest, toen ik derde werd op het WK in het Italiaanse Arco di Trento als enige meisjes tussen de jongens. Dat is tot op de dag van vandaag ook één van de mooiste resultaten die ik geboekt heb. In Lommel, in juli van dit jaar, werd ik tiende bij de EK125cc-race in een veld van 67 crossers die ouder waren. Daar was ik ook trots op.’’

Vanaf dat je wedstrijden bent gaan rijden, kom je uit tegen jongens. Hoe vinden zij dat?
,,Jongens vinden het niet leuk als ik hen versla. Voor mij is rijden tegen jongens inmiddels de gewoonste zaak van de wereld geworden, ook als ze een stuk ouder zijn zoals tijdens de Europese races. In september heb ik mijn debuut gemaakt bij het WK voor dames in Turkije. Dat was mogelijk, omdat ik in augustus vijftien jaar ben geworden.’’

Met Jeffrey Herlings hebben we een motorcrosser van wereldfaam in Nederland. Spiegel je je aan hem?
,,Van Jeffrey heb ik ooit een handtekening op mijn shirt gekregen en dat heb ik mooi laten inlijsten. Maar ik spiegel me niet aan hem, ik wil niet de vrouwelijke Jeffrey zijn. Iedereen heeft zijn eigen stijl en prestaties.’’

Motorsporters hebben fysiek veel te verduren. Heb jij al blessures gehad?
,,Je weet dat je in deze tak van sport soms moet kunnen incasseren, dat het zwaar is en soms pijnlijk kan zijn. Ik heb al eens mijn sleutelbeen gebroken en afgelopen seizoen heb ik last gehad van een gebroken rib. Dan is het doorbijten en verder gaan.’’

Je hebt onlangs een driejarig contract bij F&H Kawasaki getekend. Wat betekent dat voor je?
,,Dat is een geweldige stap die ik heb kunnen maken, waar ik superblij mee ben. Volgend jaar kan ik daardoor ook in de 250 cc gaan uitkomen en daarnaast mag ik de races in het WK voor de vrouwen allemaal gaan rijden. Mijn droom is ooit om wereldkampioen te worden.’’

De kleur roze komt terug in je crossoutfit. Ben je als stoere crosser toch een meisje-meisje?
,,Ik kom misschien stoer over, maar kan ook best een meisje-meisje zijn. Ik vind het leuk als ik wegga om er verzorgd uit te zien. Dat is een andere kant van mij.’’

Wat heb jij met het nummer 401?
,,Dat is mijn nummer geworden, waarmee ik cross en dat ik ook op mijn Facebookpagina achter mijn naam vermeld. Ik ben ooit met 101 begonnen, maar moest op een gegeven moment een keuze maken tussen getallen van 400 tot 599. Ik heb daarbij 401 gekozen en dat getal koester ik nog steeds.’’