Eerste klimaatneutrale voetbalwedstrijd staat op de agenda

Na een ronkende introductie in Kunstmin, november vorig jaar, is het tijd om te kijken hoe het er nu voor staat met Energiek Dordt. Deze beleidsvisie staat vol plannen voor FC Dordrecht, maar gaat ook over de impact op de samenleving van de enige Betaald Voetbal die Dordrecht en de Drechtsteden rijk is.

✍️ 📸: Leo van Teeffelen

Twee mannen die daar alles over kunnen vertellen, zijn innovatiemanager Leon Vlemmings en creatief & commercieel manager Soufiane Haddad. Dat er sowieso iets moest gebeuren wordt duidelijk als Soufiane vertelt dat FC Dordrecht vanwege financiële, organisatorische en sportieve oorzaken toe was aan een fundamentele Betaald Voetbal Organisatie verandering. Ook het imago kon wel een boost gebruiken. Soufiane: “FC Dordrecht heeft ervoor gekozen een transitie door te voeren om gezond en waardevoller te worden. Voetbal wil nog weleens korte termijn denken zijn. Wij zien het als een marathon, niet als een sprintje. Vandaaruit is Energiek Dordrecht ontstaan. We hebben gekozen voor twee thema’s waar je van alles aan kunt hangen; energietransitie en vitaliteit.”

Leon: “Het eerste wat we hebben gedaan is gesprekken voeren met supporters, sponsors, medewerkers, bedrijven, organisaties, andere verenigingen en gemeenten. Met als doel erachter te komen hoe we de betekenis van betaald voetbal in Dordrecht en de regio kunnen vergroten. De kracht zit ‘m in de verbindende rol van het voetbal inzetten als sociaal populair netwerk van 8,2 miljoen liefhebbers. Samen gaan werken met de overheid,
het bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties.

De tweede fase was om mensen aan boord te krijgen, dat is gelukt. Nu zijn we zover dat we Energiek Dordt een samenwerkingsverband mogen noemen. Samenwerken met bedrijven, onderwijs, overheid en maatschappelijke organisaties in Dordrecht en Drechtsteden om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Dan praat je over een stad met 120.000 inwoners en een regio met 300.000 inwoners.”

Ook hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid (en voetballiefhebber) Jan Rotmans denkt mee over Energiek Dordt. Hij spreekt over een baanbrekende visie die hij nog nooit eerder heeft gezien bij een Betaald Voetbal Club. De energietransitie spreekt hem als hoofdthema aan, niet als luxe maar als noodzaak. Energiek Dordt heeft zich in Dordrecht en regio al verschillende keren laten zien door bijeenkomsten te organiseren. Onlangs ook binnen de poorten. Op 8 augustus stond het parkeerterrein van de club ter beschikking aan studenten van de TU Delft die daar hun elektrische racewagen konden testen. Naast het parcours stonden veel elektrische personen- en bedrijfswagens van sponsoren als bewijs dat de energietransitie in volle gang is. Een ander voorbeeld is de Energiek Dordt Academy, opgezet samen met de gemeente Dordrecht en Optisportboulevard Dordrecht om in de sport samen te leren en innoveren.

Klimaatneutrale wedstrijd
Onder dezelfde Energiek Dordtvlag is er de aankondiging van de eerste klimaatneutrale voetbalwedstrijd in het betaald voetbal. Die vindt plaats als laatste thuiswedstrijd op 19 mei 2023 tegen TOP Oss. Geïnspireerd door het DGTL Festival in Amsterdam waar alles draait om duurzaamheid en een goed gesprek met Liselotte Gatzen, directeur van Big Rivers, ontstond dit unieke idee. Sinds de bekendmaking komen van alle kanten ideeën hoe deze klimaatneutrale wedstrijd te realiseren. Ook daarvoor zet FC Dordrecht met Energiek Dordt graag de poort open: “We willen het samen met anderen doen. Deze wedstrijd heeft als doel om de samenwerking tussen betaald voetbal, bedrijfsleven, overheid, onderwijs en maatschappelijke organisaties in Dordrecht en Drechtsteden verder te intensiveren én de duurzaamheidsdoelen voor de club, stad en regio te versnellen”, aldus Soufiane en Leon.

Ondertussen gaat het proces van verbindingen leggen verder, ook met andere regio’s in Nederland en sinds een publicatie in een Belgisch voetbalblad voelen onze Zuiderburen zich ook geïnspireerd. Met de nieuwe Energie Dordt Foundation wordt bovendien gefocust op de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

fcdordrecht.nl