Column Jan Pieter de Vlieger

De oude Grieken stonden aan de wieg van de wijnproductie. Van glazen flessen en houten fusten hadden zij nog geen weet, wijnen werden gemaakt en vervoerd in aardewerken kruiken, Amphora’s.

Door de komst van houten fusten en glazen flessen raakten de amphora’s uit de mode. Lange tijd leken ze te zijn vergeten maar sinds kort zijn terracotta kruiken weer in de mode.
Een toonaangevend voorbeeld is Bodega Pradorey in Ribeira del Duero, dat in 2015 begon te werken met antieke amphoren die tijdens een opgraving werden gevonden nabij het oude Toledo. De kruiken waren in een dusdanig goede staat dat werd besloten ze uit te graven en er experimenteel weer wijn in te maken zoals de oude Grieken dat deden. Hele trossen in de kruiken met handen en voeten gekneusd en vergist met autochtone gisten, zonder verdere toevoeging.
Het resultaat zijn natuurlijke frisse, zorgvuldig gemaakte wijnen die het karakter van het terroir volledig weerspiegelen.
De bodega welke zich met 520 ha wijngaard de grootste producent van de streek Ribeira del Douro mag noemen kan zich inmiddels een pionier noemen op het gebied van de wijnproductie in terracotta amphoren. In de kelders met daarin vele honderden eikenhouten vaten waarin de Crianza, Reserva en Gran Reserva wijnen van het wijnhuis rijpen, hebben amphoren inmiddels een vaste plaats veroverd.

Eigenwijs
Pradorey is op meerdere fronten eigenwijs. Zo maken ze een rosé van Tempranillo en Merlot waarbij de schillen langer dan gebruikelijk meegisten en dus een donkergekleurde rosé geeft die bovendien ook nog 3 maanden op fust rijpt voor een extra smaaklaag.

Twee witte wijnen vallen op door hun uitmonstering maar ook qua smaakbeleving

Blanco De Pradorey Blanco, gemaakt van Verdejo aangevuld met Albarín (niet te verwarren met Albariño). De wijn wordt eerst 5 maanden in betonnen kuipen gerijpt en vervolgens nog eens 5 maanden op Frans eiken vaten. De Albarín maakt de frisse Verdejo wat kruidiger en het eikenhout voegt een extra smaak dimensie toe.

De meest prestigieuze witte wijn is de El Cuentista (the Storyteller). Dit is de eerste Blanc de Noir in Ribeira del Duero. Het witte sap van de rode Tempranillo druif wordt vergist en onder toevoeging van de Lie van Verdejo druiven nog 9 maanden op Amerikaans eiken gerijpt en vervolgens nog minimaal 6 maanden op fles. Omdat de wetgeving geen witte wijnen toelaat wordt deze wijn als Spaanse tafelwijn verkocht.

De Rode Adaro is een ode aan de grondlegger van Pradorey: Javier Cremades de Adaro. De wijn wordt gemaakt van 100 % biologisch gecultiveerde Tempranillo, handmatig geplukt en vergist met autochtone gisten. De rijping van 12 maanden op frans eiken barriques en 3 maanden op Nevers eiken Tonneaus. Bij het eindresultaat wordt een deel “Amphora” wijn gevoegd, waardoor de wijn niet als Crianza op de markt mag komen. Eigenwijs lekker!

Winestore.nl