Voor veel Dordtenaren brengt deze kerst vragen met zich mee die niet meteen beantwoord gaan worden. Zorgen over morgen zijn grotendeels van financiële aard. Hoe betaal ik mijn gas- en lichtrekening? Hoeveel duurder gaat het nog worden? Onzekerheid troef. “Kunnen aandelen nog verder omlaag?” Dit is de vraag die men mij stelt.

Cryptocrash
Wat een contrast met vorig jaar. In 2021 wilde iedereen al zijn spaarcenten beleggen. Bij voorkeur in cryptovaluta. Als je geen cryptomunten had, dan snapte je er niets van. Ik moet je bekennen dat ik er, nu er een cryptocrash is, nog steeds niet veel van snap.

Contrair beleggen
Momenteel is het animo om te beleggen volledig verdwenen. Joseph F. Kennedy (vader van) zei na de crash van 1929: “You know it’s time to sell when shoeshine boys give you stock tips.” Een fameuze uitspraak. Het wordt ook wel gezien als de oorsprong van ‘contrair beleggen’. Contrair beleggen houdt in: doe niet wat de massa doet. Verkoop als iedereen koopt. Koop wanneer paniek de markten beheerst. Dit klinkt eenvoudig, maar het vergt een ijzeren discipline. ’s Werelds meest bekende belegger, Warren Buffet, is er schatrijk mee geworden.

Stijging rente
Als men mij vraagt naar de beurs, dan antwoord ik dat alles om rente draait. Door de lage rente stroomde het geld tot vorig jaar waar het niet gaan kon. Men negeerde risico’s. Nu de rente sterk stijgt, ziet men juist alleen nog maar risico’s. En dat terwijl beurzen al 20% tot 30% goedkoper zijn. Wat een contrast! Denk ik dat de rente nog verder zal stijgen? Ja, ik denk van wel. De rente moet omhoog om de inflatie te beteugelen. Dat is niet prettig, maar we weten wel dat dit van invloed gaat hebben op de aandelenmarkten. En dat biedt kansen voor de contraire belegger.

Saai is fraai
Momenteel telt ‘saai is fraai’. Dit jaar zien we de ‘saaie beleggingen’ met een aantrekkelijk dividendrendement hun waarde behouden. Deze aandelen reageren niet zo heftig op renteverhogingen, omdat de bedrijven hun zaakjes op orde hebben. Saai helpt je deze aandelenwinter blijkbaar door.

Aandelen goedkoop
En dat is nodig. Ik verwacht dat renteverhogingen de beurzen verder onder druk kunnen zetten. Het is nu al goedkoop, maar het kan nog goedkoper. De contraire belegger staat al klaar. Sterker nog, superbelegger Buffet heeft zijn eerste slag geslagen met de koop van aandelen TSMC. Goed rekenwerk leert ons dat een deel van de markt nu aantrekkelijk geprijsd is. Warren Buffet (helaas geen Dordtenaar) is al aan het kopen. Contrair! Bel of mail voor een check of jouw portefeuille bestand is tegen de winter én klaar voor de zomer die erna komt.

Peter Cordes
Eigenaar www.Bustelberg.nl | www.wereldtopselectie.nl