Bijna drie jaar lang was Edwin Bax bezig met het realiseren van zijn grote droom: een unieke coffeeshop ‘nieuwe stijl’ in Zwijndrecht. De Ambassade is pas 8 maanden open en nu al ontvangt hij klanten uit heel Nederland. Maar zijn ambities reiken verder dan een goedlopende shop! 

Tekst: Nettie Dekker | Foto’s Sylvia Kuiper

Het klinkt sommige mensen misschien gek in de oren, maar ik vind de gezondheid van onze klanten echt belangrijk!”, begint Edwin zijn verhaal. “We hebben passie voor de producten die we verkopen én voor de mensen die ervan houden; recreatief of medicinaal.” Wij adviseren mensen over verantwoord gebruik, over tabaksvervangers en we verkopen bijvoorbeeld geen energiedrankjes. De Ambassade moet een plek zijn waar iedereen zich welkom en veilig voelt. Daarvoor hebben we duidelijke huisregels en staat er altijd een gastheer bij de deur.”

Het plan
Edwin: “Veel mensen kennen me als eigenaar van Only the Brave. Dat heb ik 20 jaar met veel plezier gedaan. Maar toen ik in 2019 hoorde dat het Zwijndrechtse Xpresso dicht moest, zag ik een kans om aan een nieuw, spannend avontuur te beginnen: een Cannabis Social Club. Het was een heel lang en soms frustrerend proces om dat voor elkaar te boksen. Toen de gemeente een tender uitschreef, besteedde ik al mijn tijd aan het uitwerken van een tenderboek. Ik was er dagelijks mee bezig om het verder aan te scherpen. In juni 2021 was mijn bedrijfsplan klaar. En uiteindelijk koos de gemeente mijn plan uit! Uniek is dat De Ambassade een stichting zonder winstoogmerk is. Wat onder de streep overblijft besteden we aan lokale maatschappelijke doelen.” 

Respect voor de omgeving
“Ik heb veel gesprekken gevoerd met buurtbewoners”, aldus Edwin. “Zij waren bang voor overlast. We hebben onze uiterste best gedaan om ervoor te zorgen dat ze senang zijn met dat we hier zitten. Ik vind het heel belangrijk dat niet alleen de zaak zelf, schoon, licht en aantrekkelijk is, maar ook de omgeving. We waarschuwen foutparkeerders en ruimen zwerfvuil op, ook al gebruiken we biologisch afbreekbare zakjes. Op zondag gaan we een uurtje later open, zo houden we rekening met kerkgangers. We laten de buurt graag zien: Kijk! We houden echt rekening met jullie. En dat geldt ook voor onze klanten.” 

Verantwoord gebruik
Edwin: “In De Ambassade letten we op elkaar én op onze klanten. De sfeer is altijd relaxt. Ik wil dat het stigma rondom hasj en wiet verdwijnt. Juist als je het minder spannend maakt, voorkom je problemen. De producten moeten natuurlijk wel van topkwaliteit én veilig zijn. Daarom laten wij alles testen in een laboratorium voor we het verkopen. Van alle ruim 20 gangbare en exclusieve soorten die we in huis hebben weten we exact wat de bestanddelen zijn. De hoeveelheid werkzame stof en ook het smaakprofiel. Ook kunnen we garanderen dat er geen schadelijke stoffen als pesticiden en schimmels in zitten. Doordat we al deze informatie hebben, kunnen we mensen goed adviseren. Mensen met een doktersverklaring voor medisch gebruik zijn ook van harte welkom; zij kunnen rekenen op een korting. Verder verkopen we CBD-producten van het Zwitserse topmerk Cibdol, vapers, pijpjes en andere leuke hebbedingetjes voor cannabisliefhebbers.” 

Canna Concepts
“Tegenwoordig mag ik mezelf een master of cannabis noemen”, besluit Edwin. “Ik heb mijn master gehaald via de Cannabis University (Denver Colorado). Daarnaast volg ik het nieuws wereldwijd over cannabis en de legalisatie ervan op de voet. Uiteindelijk zal het ook in Nederland legaal worden. Daarom heb ik Canna Concepts opgericht. Daarmee ontwikkelen we innovatieve concepten in de cannabisbranche. We geven trainingen en lezingen en organiseren brainstormsessies. Verder helpen we bij het schrijven en begeleiden van cannabisgerelateerde tenders en vergunningstrajecten.”

Stichting De Ambassade Zwijndrecht, www.ambassade-zwijndrecht.nl