Een belangrijk aspect bij het ontwerpen van een tuin is het werken met contrasten. Door te werken met combinaties van tegenpolen creëer je al snel sensatie in de tuin. Een contrast trekt immers de aandacht! Ga aan de slag met diverse tegenpolen:

laag – hoog
Breng diepte in de tuin door toepassing van niveauverschillen. Verbind diverse terrassen door middel van een traptrede. Door het plaatsen van meerdere trappen in je tuin ontstaat er een heel mooi lijnenspel. Uiteraard kun je ook werken met een verhoogde vlonder of een zitkuil om niveauverschillen toe te passen. Ook het beplantingsplan kan een grote rol spelen in het creëren van een laag-hoog contrast; houd vooraf rekening met de uiteindelijke hoogte van een plant en volg de logica van hoge planten achteraan, lage borderplanten vooraan.

veel kleur – weinig kleur
Bepaal vooraf of je gaat voor veel of juist weinig kleur in de tuin. Voor een heel groot kleurcontrast kun je het beste werken met de drie primaire kleuren; rood, geel en blauw. Andere kleuren zijn mengelingen van elkaar en zullen dus voor minder contrast zorgen. Tip! Maak gebruik van een kleurencirkel als basis voor het maken van de juiste combinaties; door gebruik te maken van deze ‘cirkel’ zie je eenvoudig welke kleuren er in elkaar overlopen en welke kleuren er juist heel contrasterend zijn. Feit blijft wel dat kleurencombinaties grotendeels gebaseerd zijn op smaak!

recht – rond
De meest toegepaste basisvorm in een tuinontwerp is waarschijnlijk de rechthoek, deze zorgt vaak voor rust in het ontwerp. Een fraai contrast kun je krijgen door te experimenteren met andere basisvormen, denk hierbij aan een halve cirkel, een diagonale lijn of een zogenoemde S-lijn. Deze laatste doet het goed om de ‘harde lijnen’ van een tuin te verzachten. Maar om contrast in vorm te realiseren kun je ook op een eenvoudige manier te werk gaan door bijvoorbeeld het plaatsen van een aantal ronde potten met taxusbollen op een rechthoekig terras.
 
design – nostalgie
Zoals je binnenshuis ook een perfecte sfeer creëert door te werken met verschillende stijlen werkt dit in de tuin net zo. Zet op een terras betegeld met nostalgische gebakken klinkers dus gerust een stoere design loungemeubel! Maar ook een authentiek detail, zoals een muur van oude bakstenen in combinatie met een stoere haardhoutopslag van Cortenstaal zal door het contrast, zorgen voor de juiste dosis sfeer en beleving.
 
warm – koud
Tot slot; ook het gebruik van diverse materialen kan bijdragen aan contrast. De structuren van het materiaal kunnen zorgen voor een koud, warm beleving. Denk naast de combinaties van hout, steen, staal en het groen van beplanting en gras eens aan het gevoel dat een hoogglans geschilderde bank in combinatie met een aantal wollen kussens zal geven.

www.stamhoveniers.nl