We spreken Stan van der Weijde, Dordtenaar van origine, vanuit Democratische Republiek Congo, het hart van Afrika. Samen met zijn partner Aline Rehema doet hij daar vrijwilligerswerk. “We hebben in 2020 Stichting 4Watoto opgericht en in hetzelfde jaar een familiehuis gebouwd voor 25 benadeelde kinderen in de stad Goma in Congo. De kinderen in het 4Watoto House leefden voorheen op straat, in overvolle weeshuizen, bij onbekenden of geheel alleen. Ze hebben dingen meegemaakt en gezien die moeilijk te bevatten zijn. Nu mogen ze weer kind zijn, spelen, dromen, leren en lachen. Het zijn stuk voor stuk prachtige lieve kinderen met geweldige talenten.”

Talent ontwikkelen
Ze gaan naar school, lopen stage en volgen veel praktische vakken. De kinderen hebben de tijd voor het ontwikkelen van hun eigen talenten zodat ze een nieuwe generatie sterke individuen worden, die ook weer hun steentje bijdragen aan de maatschappij en zo gaat de impact en invloed verder dan de stichting zelf. De een start een bedrijf, de ander opent een nieuw familiehuis, zet zich in voor natuurbehoud of begint met een eigen idee.

Een warm thuis
Stan: “4Watoto wil het keerpunt zijn in een uitzichtloos bestaan en van de meest kansloze kinderen de meest kansrijke kinderen maken. We willen ze onder andere ondersteunen op het gebied van zorg, huisvesting, educatie en werkgelegenheid. De term weeshuis komt dan vaak naar voren. Maar wij zijn er zelf achter gekomen hoe groot het verschil is tussen een weeshuis en het thuis van 4Watoto. In een weeshuis ben je niet 1 familie, is er geen persoonlijke aandacht, eet je niet 3 keer per dag gezond en mag je niet zelf kiezen wanneer je even gaat luieren. Niet om ons op de borst te kloppen, maar wij willen dit even extra benadrukken. Bij ons thuis, mag je lekker jezelf zijn. Het is ten slotte hun thuis.” 

Dreiging
“4Watoto is gevestigd in Goma (Democratische Republiek Congo), maar deze stad is momenteel niet meer veilig. Onze 25 (wees)kinderen kunnen niet altijd meer naar school, werknemers kunnen niet altijd veilig over straat, er heerst onrust en er is dreiging vanuit M23 rebellen. In 2021 werden we getroffen door de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo, die op 20 km van ons huis ligt. We moesten toen vluchten en met al onze kinderen evacueren naar het gevaarlijke noorden van Congo. Gelukkig konden we uiteindelijk veilig terugkeren. Op een paar scheuren in onze muren na, zijn we er goed vanaf gekomen.”

Congo is een land erg rijk aan grondstoffen, waardoor er veel invloeden van buitenaf zijn en er binnenlandse machtsspelletjes worden gespeeld. Iedereen wil aan een deel van Congo verdienen en de mensen zijn hiervan de dupe.

“Maar wij blijven hoop houden dat een nieuwe generatie leiding kan geven aan een betere toekomst voor het land. Onze 25 kinderen gaan sowieso een positieve bijdrage leven aan de maatschappij”, aldus Stan. 

Wij investerenin de jeugd. Doe jij mee?

De wereld heeft een sterke generatie nodig, één die goed voor mens en natuur kunnen zorgen zodat we weer in balans komen. Wij doen ons deel in Congo door de benadeelde jeugd te empoweren tot sterke individuen die de toekomst dragen.

Wil je meer weten of (maandelijkse) donateur worden? 

Bezoek dan de website! 

www.4Watoto.com