Wil jij naar de show Fleetwood Mac in Bibelot op zaterdag 6 mei? 078MGZN mag 2×2 kaarten weggegeven! Stuur je gegevens naar publiciteit@bibelot.net en laat ons weten met wie je graag naar deze show wilt en waarom! Op 10 april maken we de winnaar bekend op Instagram via @078MGZN en @bibelotdordrecht


Don’t Stop, The Chain, Go Your Own Way en Everywhere: de hits en de muziek van Fleetwood Mac spreken nog steeds tot de verbeelding. Dat bewijst ook de show Fleetwood Mac: The Incredible Story, die op zaterdag 6 mei in de Dordtse muziektempel Bibelot te zien is. 

Tekst: Arco Bomgaars | Fotografie: Robby Stifter

Al vijf seizoenen toeren Nicolas (“de meeste mensen noemen mij Nick”) Schuit en zijn collega-musici en zangeressen door Nederland en buiten de landsgrenzen om het verhaal én de muziek van de in 1967 opgerichte band Fleetwood Mac te brengen. “Fleetwood Mac: The Incredible Story is een documentaire en een concert met de geweldige muziek van Fleetwood Mac in één”, omschrijft de in Oudemolen woonachtige Nick Schuit de show die in mei Dordrecht zal aandoen.

Periodes
De gitarist/vocalist van de band die Fleetwood Mac: The Incredible Story al jaren succesvol vertolkt, doet daarbij een opmerkelijke bekentenis. “Oorspronkelijk was ik zeker geen diehard-fan van de muziek van Fleetwood Mac. Maar door me in de geschiedenis en de muziek van de band te gaan verdiepen, is die waardering alleen maar toegenomen in de loop van de tijd. De veelzijdigheid, maar ook de karakters van de bandleden en hun inbreng hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld.”

De historie van de band die al meer dan een halve eeuw bestaat, laat zich volgens de 38-jarige Schuit makkelijk beschrijven. “Eigenlijk zijn er drie periodes van de band te onderscheiden. De eerste periode, na de oprichting van de band door Peter Green, werd gekenmerkt door veel bluesmuziek mede dankzij de invloed van Jeremy Spencer. Daarna belandde Fleetwood Mac, een samentrekking van de namen van de bandleden Mick Fleetwood en John McVie, in een tussenfase. Met het legendarische album Rumours, dat in 1977 verscheen, luidde de band de derde fase van haar bestaan. Waarbij het album Tango in the night, dat in 1987 verscheen en hits als Big Love, Little Lies en Everywhere bevatte, door een groot publiek is omarmd.”

 

Coronatijd
De totstandkoming van de show Fleetwood Mac: The Incredible Story is een verhaal op zichzelf, zo erkent Nick Schuit, die met The Cosmic Carnival in 2009 de Grote Prijs van Nederland won. “Het verhaal van The Cosmic Carnival lijkt wel een beetje op dat van Fleetwood Mac, gezien de wisselingen die we in de bezetting hebben gehad. Maar dat geldt ook voor de Fleetwood Mac-show, die we in wisselende samenstellingen hebben gebracht. Het idee van deze show, met de muziek van Fleetwood Mac, is twee jaar voor coronatijd ontstaan toen we de tip kregen om een voorstelling rondom Fleetwood Mac naar het theater te brengen. Dat bleek een gouden greep, want we spelen sindsdien voor volle zalen met deze show.”

Christine McVie
Op zaterdag 6 mei komt de prima bezochte show naar Dordrecht, als onderdeel van de clubtour die de band momenteel aan het maken is. “Er is op dit moment veel aandacht voor tributebands. Daar scharen wij ons ook onder: wij zijn geen coverband, maar brengen de nummers van Fleetwood Mac op geheel eigen wijze.”

Door het overlijden van prominent bandlid Christine McVie op 30 november van het afgelopen jaar werd de muziek van de band opeens weer buitengewoon actueel. Alle nummers van Fleetwood Mac schoten omhoog in de laatste TOP 2000-lijst, die Radio 2 tussen Kerstmis en Nieuwjaarsdag uitzond. “De muziek van Fleetwood Mac is universeel door die enorme diversiteit. We spelen dan ook nooit twee avonden achter elkaar dezelfde setlist, maar kunnen echt keuzes maken uit nummers van de diverse albums.”

Rest nog de vraag: is het na het overlijden van Christine McVie denkbaar dat Fleetwood Mac ooit nog zelf zal optreden? Schuit sluit het niet uit. “Als Lindsey Buckingham en Stevie Nicks weer willen samenwerken, is niets ondenkbaar. Maar wij zullen de komende tijd zeker doorgaan, voor 2023 en ook het jaar daarna staan er alweer een heleboel optredens in de planning.”

Kaarten voor deze avond zijn verkrijgbaar via www.bibelot.net