Iedere huid is anders en heeft daarom ook andere huidbehoeftes. Maar weet jij wat jouw huid nodig heeft? Je huidtype is genetisch bepaald en hier heb je geen invloed op. Jouw type huid heeft te maken met de hoeveelheid talg die jouw huid produceert. Zo maakt een vette huid veel talg aan en een droge huid juist weinig.

Tekst: Rob’n van der Poel | Fotografie: Mark van der Laan

Je huidconditie wordt beïnvloed door interne en externe factoren. Interne factoren die de huidconditie kunnen doen veranderen zijn hormoonschommelingen, hierbij moet je denken aan de puberteit, overgang, zwangerschap of aan ziekte. Externe factoren die de huidconditie veranderen zijn levensstijl, zoals zon, roken, stress, voeding, seizoensverandering (wisseling van temperatuur) of verkeerde producten. Bijvoorbeeld producten met minerale oliën die de huid verstoppen. 

Ook de leeftijd speelt een rol en verandert de huidconditie, denk aan een drogere huid, huidverslapping of een doffe huid. Bij ieder huidtype kunnen verschillende huidcondities voorkomen. Zo kan een vette huid toch vochtarm zijn en kan een droge huid toch onzuiverheden hebben. Door de juiste producten of ingrediënten te gebruiken kan je de meeste huidcondities verbeteren of verhelpen.

Weet jij in welke conditie jouw huid verkeert? Hieronder vind je aantal veel voorkomende huidcondities: 

Verouderde of verslapte huid
Bij een verouderde/verslapte huid wil je maar één ding en dat is versteviging. Het ingrediënt Retinol is een absolute must bij het verminderen van huidveroudering. Retinol zorgt ervoor dat dode huidcellen verwijderd worden en stimuleert collageenaanmaak. Wist je dat je Retinol moet opbouwen en alleen ‘s nachts mag gebruiken? Dit komt omdat Retinol je huid wat gevoeliger maakt. Ook wordt jouw huid blij van peptiden en plantaardige groeifactoren. Een peptide is een eiwit. Je huid maakt zelf ook eiwitten aan zoals bijvoorbeeld collageen. Daardoor herkent je huid peptiden als huideigen. Ze gaan dieper de huidlagen in, omdat peptiden klein moleculair zijn. Ze werken dus op celniveau en communiceren tot de celkern.  Zo zetten ze het positieve aan bijvoorbeeld het aanmaken van collageen en reguleren ze het negatieve, denk aan hyperpigmentatie. Kort gezegd peptiden pakken de oorzaak van het probleem aan waardoor je het resultaat langer behoudt.

Onzuivere of acne huid
Heb je last van een onzuivere of acne huid? Dan is een goede reiniging heel erg belangrijk. Daarnaast moet je nooit met (vieze) handen aan je gezicht zitten en elke dag je kussensloop vernieuwen. Gebruik geen producten die je huid verstoppen, zoals minerale oliën. Belangrijke ingrediënten voor een onzuivere huid zijn Niacinamide en Salicylzuur. Niacinamide is fantastisch voor een onzuivere huid en werkt talgregulerend en verhelderend voor de huid. Net als Niacinamide is Salicylzuur ook een mooi ingrediënt en mag niet ontbreken voor de onzuivere huid. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en stimuleert de celvernieuwing.

Gedehydrateerde huid
Start bij een gedehydrateerde huid met goed hydrateren en genoeg water drinken. Je hebt er vast wel eens vaker van gehoord, namelijk: Hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een belangrijk ingredient bij een gedehydrateerde huid. Hyaluronzuur komt van nature voor in ons lichaam en kan tot wel 1000 keer vocht vasthouden. 

Gepigmenteerde huid
Een gepigmenteerde huid vraagt om verheldering en egalisatie. Om meer pigmentatie te voorkomen is het belangrijk de huid te allen tijde goed te beschermen met een SPF. Ook al schijnt de zon niet! Wil je de huid verhelderen? Gebruik dan een dagcreme of serum met vitamine C. Vitamine C is een alleskunner! Het werkt verstevigend, beschermend, maar ook verhelderend. 

Gevoelige huid
Belangrijk bij een gevoelige huid is goed kalmeren en beschermen. Gebruik geen ingrediënten die je huid kunnen uitdrogen of irriteren zoals alcohol, zeep, parfum en minerale olie. Gebruik vooral ingrediënten die je huid kalmeren en die je huidbarriere herstellen, zoals: haver, berenklauw, maar ook Vitamine C.

www.skinzandmore.nl


De musthave voor een stralende huid: 

gua sha tool 

Gua Sha is een massage tool. Deze platte, gladde steen wordt steeds meer gebruikt in de huidverzorgingsroutine en geeft een mooi zichtbaar resultaat. Een prachtige tool om te draineren, sculpten, liften en ontspannen met zichtbaar resultaat.

Collageen productie

Lymfatische drainage
(overtollig vocht wordt afgevoerd)

Vermindert zwellingen
en wallen (puffiness)

Een stralende huid

Vermindert fijne lijntjes en rimpels

Liftend effect

Stimuleert de bloedsomloop