Met de zilveren medaille bij het Europese Jeugd Olympisch Festival in het Italiaanse Friuli-Venezia Giulia onderstreepte de Dordtse snowboarder Daan Stam dat hij op koers ligt richting het grote doel: deelname aan de Olympische Spelen van 2026, eveneens in ‘Bella Italia’. Om dat doel te realiseren is de Stichting DS Sport Talent opgericht.

Tekst: Arco Bomgaars

Sinds zijn elfde jaar woont Daan Stam in de wintermaanden in Oostenrijk om te trainen en wedstrijden te rijden voor zijn sport snowboarden, waarbij hij uitkomt in het spectaculaire onderdeel snowboardcross. Op dit onderdeel gaan de atleten met vier mannen of vrouwen gelijktijdig de strijd aan om over een uitgezette baan met verschillende obstakels met hoge snelheid af te dalen, met als doel als eerste de finishlijn te bereiken. Een sport, waarin de jonge Dordtenaar zich ontpopt tot internationale topper met grote doelen.

Medaille
Het lijkt nog een stip die bijna niet te zien is op de horizon, maar het aftellen is eigenlijk al begonnen: over drie jaar wil Daan Stam zijn opwachting maken op het grootste sportevenement ter wereld. In Milaan en Cortina d’Ampezzo vinden dan namelijk de Olympische Winterspelen plaats.

Het European Youth Olympic Festival (EYOF), zoals de Engelse titel van het Olympisch Festival luidt dat onlangs eveneens in Italië plaatsvond, was op die route naar olympische deelname een belangrijke tussenstop en fraai weegmoment. De aanloop naar het evenement verliep niet helemaal vlekkeloos: “Ik ben in januari in Canada geweest, om deel te nemen aan de World Cup in Mount St. Anne. Daar heb ik bij een botsing mijn schouder en neus geblesseerd en een kleine fractuur opgelopen.”

Indicatie
De 17-jarige snowboarder bleek echter uit het hardst mogelijke hout gesneden, want in Friuli-Venezia Giulia – een autonome regio in het noordoosten van Italië – draaide hij een uitstekende kwalificatie. “Dat gaf me veel zelfvertrouwen. De heats daarna gingen ook superlekker.” Dat bleek wel, want in zijn kwartfinale en halve finale kwam de Dordtse tiener als eerste en met een ruim verschil over de streep. In de finale verloor hij wat snelheid in zijn eerste bocht, maar ging hij razendsnel verder. “Uiteindelijk ben ik heel blij met de tweede plaats, want het is hartstikke mooi om een medaille te pakken. En het bewijst dat ik me kan meten met de besten.”

En hoewel Daan beseft dat hij nog een lange weg te gaan heeft voordat hij zich daadwerkelijk olympiër mag noemen, is de tweede plek tussen de Europese leeftijdsgenoten op het sterk bezette onderdeel in de snowboardsport een indicatie dat er meer in het vat zit. “Ik ben professioneel met mijn sport bezig, train zes dagen in de week”, stipt Daan, die na het succes bij de EYOF opnieuw naar het buitenland reisde om te trainen en zich onder andere voor te bereiden op de Junior Wereld Kampioenschappen, aan.

Vriendengroep
Om zijn sportieve doelen te kunnen realiseren is financiële ondersteuning onontbeerlijk. Omdat het NOC*NSF en de Nederlandse Ski Vereniging op dit moment nog geen financiële tegemoetkoming (kunnen) geven, is Daan hard in de weer om met eigen financiële middelen zijn droom waar te kunnen maken. Stichting DS Sport Talent is daarom opgericht door de vriendengroep van zijn vader Jeroen. Om Daan zoveel mogelijk financieel te ondersteunen, door het werven van sponsoren. De vrienden zijn allemaal rasechte Dordtenaren en veelal ondernemers binnen het Dordtse, zoals bijvoorbeeld van Dijk Installaties en Baas Makelaardij. Ook Boogerman Makelaars is één van die begunstigers, die gelooft in de potentie van het talent uit de Merwestad. “Wij willen Daan graag in de gelegenheid stellen om zijn ambitieuze doelen te kunnen halen, en geven hem daarom een steuntje in de rug door zijn intensieve programma mogelijk te maken”, geeft René van der Giesen van het makelaarskantoor aan.


Help mee!

Vind je het ook leuk om een jonge sporter op weg te helpen zijn droom te verwezenlijken? Neem dan contact op met Stichting DS Sport Talent door een email te sturen naar: sponsoring@dssporttalent.nl