Jan Pieter de Vlieger, Eigenaar van Frans van den Hoogen Wijnkoopers Anno 1844. Vinoloog van de Wijnacademie, Oinos wijnproefkunde, Wijn-spijs Academie voor Gastronomie.

Fotografie: Belén Soler Valle

Een Potrero in Argentinië is een geïmproviseerd voetbalveld, waar jonge voetballers elkaar uitdagen, stimuleren en vaardigheden opdoen. Op straat, met minimale middelen, groeien de jonge ambitieuze pingelaars op tot voetballers van wereldklasse.


Om een wijn van topklasse te maken heeft de wijnstok een terroir nodig dat zijn potentieel ten volle uitdaagt. In Argentinië komen beide begrippen, Terroir en Potrero, samen. Wie uitblinkt in een voetbalspel op een dor of modderig landschap vol oneffenheden, zal het onderscheid maken in de beste stadions ter wereld. De wijnstok die het contrast van de ruwe koude nacht en de brandende zon overdag doorstaat met een gebrek aan vocht in het Andesgebergte zal uitmuntende druiven voortbrengen.

De Argentijnse profvoetballer Nicolás Burdisso en zijn echtgenote Belén Soler Valle, kregen hun voorliefde voor wijn in Italië waar Nicolás, nu technisch directeur van Fiorentina, voorheen voetbalde bij topclubs als AS Roma, Inter, Genoa en Torino. Hun ultieme droom was om ooit in Argentinië eigen wijngaarden te bezitten met als ambitie hier wijnen te gaan produceren die zich kunnen meten met de beste wijnen in de wereld.
Het begon als experiment in 2008 met de aanschaf van 4 aangrenzende wijngaarden in Gualtallery een kleine maar zeer prestigieuze wijnregio gelegen aan de voet van de 6570 meter hoge Tupungato vulkaan in de Uco Valley (Mendoza).
De zandige leembodems, rijk aan kalksteen en bezaait met stenen zijn vocht doorlatend. Door de hoge ligging van 1350 boven zeespiegel is het klimaat er koeler dan elders in Mendoza, met een groot contrast tussen dag en nacht. Een terroir waar bodem en klimaat ideale omstandigheden leveren voor de aangeplante Malbec, Cabernet Franc, Pinot Noir en Chardonnay druiven.
De eerste wijnen werden geproduceerd in 2012. Met moderne apparatuur en bijgestaan door een team van bevriende wijnprofessionals produceren ze inmiddels wijnen die de kwaliteitsnormen die ze voor ogen hadden overtreffen. De internationale wijnpers schrijft lovende recensies en dit is nog maar het begin.

Potrero Chardonnay 2021
10% vergist op frans eiken, 90% op RVS. Na de vergisting een rijping van 20% gedurende 6 maanden op Frans eiken, overig op RVS. Perzik, lemon curd, vanille en kalkachtige aroma’s met een licht kruidige toets. Romige aanzet met een mooie zuurgraad, goed in balans.

 

 

Potrero Malbec 2021
De druiven krijgen eerst een koude inweking van circa 5 dagen voorafgaand aan de vergisting in betonnen vaten. Na de vergisting rijpt de wijn 6 maanden op tweedejaars eiken vaten. Vol van kleur en rondborstig van karakter. Veel rood fruit, teer en een vleug tabac. Vol en zacht van smaak met lichte vanille toets en ronde tannines.

Potrero Malbec Reserva 2020
5 dagen voorinweking en vergisting in concrete eggs. 12 maanden fust rijping deels op nieuw eiken. Uitbundig zwarte-bessen fruit, drop tonen, vanille met kruidige accenten. Vol en romig.

 

 

Potrero Reserve Pinot Noir 2021
Aan de geheel ontsteelde druiven worden 20% hele trossen toegevoegd die gezamenlijk inweken, gevolgd door de vergisting met inheemse gisten op rvs-tank met thermoregulatie. Fustrijping van 6 maanden op 2e en derdejaars eiken vaten. Kersenrode kleur, zwarte bes, drop, walnoot en een lichte kruidigheid. Medium body.

 

 

Gran Potrero Malbec 2019
Selectie van de meest geconcentreerde druiven worden eerst koud ingeweekt en vervolgens op concrete eggs vergist. De wijn rijpt op deels nieuw eiken gedurende 18 maanden. Complexe neus van zwarte bes, tabac, koekkruiden, chocolade. In de mond vol en romig met stevige tannine, goed in balans met een lange soepele finale.

 

 

El Debut 2018
85% Malbec en 15% Cabernet Franc. Separate vergisting in kleine containers van 500 liter, lange inweking van de schillen met regelmatig overpompen van de most. Rijping van 18 maanden op deels nieuw eiken. Donker van kleur, aromatisch, rood fruit, pruim, moerbei, kaneel, vanille, en gemalen koffie. Rijk van smaak, vol, met een getoaste impressie.