Dordtenaar Nicky van der Gijp (21) is één van de vaste medewerkers aan de podcast FC Afkicken Daily, die kanshebber was op de Gouden RadioRing. Van der Gijp, die het praten over voetbal met een studie communicatie in zijn geboortestad Rotterdam en een baantje bij Picnic combineert, praat over zijn podcastontwikkeling, zijn liefde voor Feyenoord en de verschillen en overeenkomsten met vader en tv-persoonlijkheid René.

Tekst: Arco Bomgaars | Fotografie: FC Afkicken

Voetbal je zelf ook?
“Sport is er natuurlijk met de paplepel ingegoten bij mij dankzij mijn vader. Zelf voetbal ik nog bij de Dordtse voetbalvereniging SC Emma, in een vriendenteam op zaterdag. Ja, dat kon haast niet anders want de familie Van der Gijp is verweven met Emma.”

Hoe ben je beland bij de podcast FC Afkicken Daily?
“Dat is eigenlijk gekomen door de coronatijd. Op Twitter kreeg je de spacefunctie, waarbij je met elkaar kon praten en mensen ook konden luisteren. Ik ben zo’n ‘space’ gestart in de avonduren en op een gegeven moment kwam Neal Petersen, de eigenaar van FC Afkicken, er ook een paar keer bij. We kletsen lekker over voetbal. Op een gegeven moment heeft hij me uitgenodigd om een kop koffie te drinken. In dat gesprek klikte het goed, we gingen op zoek naar leuke dingen die ik zou kunnen doen. Halsoverkop hebben ze me, toen er te weinig gasten waren, een keer gevraagd om aan te schuiven en ik ben nooit meer weggegaan sinds juli vorig jaar.”

Wat is jouw bijdrage aan de podcast?
“Van maandag tot en met vrijdag wordt de podcast opgenomen en meestal schuif ik twee keer per week aan, waarbij we praten over de actualiteit op voetbalgebied.

Op zondag werk ik mee aan de podcast Bord Op Schoot, die gaat over het eredivisieweekeinde. Soms presenteer ik de podcast en soms ben ik te gast. Dit is een plek waar ik me super kan ontwikkelen, ik krijg alle kansen die ik wil. Het is een fijn platform om te groeien.”

Maar waar wil je dan uiteindelijk naartoe, waar wil je eindigen?
“Op dit moment weet ik dat echt niet. Ik presenteer tegenwoordig wat vaker, daar haal ik echt wel plezier en een soort van spanning uit. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je wordt. Het belangrijkste is dat ik dingen blijf doen waarmee ik me kan ontwikkelen en leuke kansen aanpak. Ik heb niet een vast plan omtrent wat ik wil worden.”

Jullie waren genomineerd voor de Gouden RadioRing voor podcasts. Hoe teleurstellend was het dat F1 aan Tafel won?
“Het was echt raar voor ons. We zaten eerst bij de laatste vijftig, dat vond iedereen wel leuk. Bij de laatste vijftien werd het serieus, maar toen deden al die grote influencers ook nog mee. We maakten campagne, kwamen bij de laatste vijf. De uitreiking was één groot circus. Ik weet niet of wij daar echt tussen pasten, maar we hadden er wel vertrouwen in. Dat F1 aan Tafel won, was een grote verrassing.”

Je bent supporter van Feyenoord. Ben je dan niet enorm subjectief  als je meepraat in de podcast?
“Nou, ik probeer vrij objectief te zijn en ik denk ook wel dat ik dat kan. Natuurlijk zal het, als over Feyenoord gaat, een licht gekleurd tintje hebben maar ik ben van mening dat dat niet uitmaakt. Ik denk dat ik ook over Ajax en PSV heel neutraal kan praten, omdat ik ook gewoon enorm veel van voetbal houd. Dus ik ben echt geen Feyenoorder die als Ajax Champions League speelt de televisie uitzet. Ik zie niet alles. Maar ik zie een hoop en krijg alles mee. Anderen mensen kijken First Dates, ik zet lekker voetbal op.”

Zien mensen jou nog als ‘de zoon van René van der Gijp’?
“Ik merk het laatste halfjaar dat dat steeds minder wordt. Dat mensen meer mij kennen en dat is goed. Ik lijk op mijn vader, maar er zijn zeker ook verschillen. Ik denk dat ik een stuk genuanceerder en rustiger ben. In zijn humor heeft hij minder een rem. Ik denk dat ik misschien iets meer nadenk over wat ik zeg. We zijn even voetbalgek en kijken niet vanuit diepe analyses of statistieken maar als liefhebber. Ik heb me nooit gespiegeld aan mijn vader. Ik doe zelf wat ik leuk vind, hij heeft me nooit gepusht en me mijn gang laten gaan.”

Enkele jaren geleden heb je meegedaan aan The Next E-talent, waarbij FIFA gespeeld werd.

Hoe is het nu met je game skills?
“Ik denk dat ik het nog wel kan, maar er is zoveel veranderd in mijn leven sindsdien. Ik ging op mezelf wonen, een andere studie doen. Ik hoorde bij de beste twintig FIFA-spelers van Nederland, maar dacht niet – hoewel ik vol van zelfvertrouwen was – dat dat het waard was om al mijn tijd aan te spenderen en andere dingen opzij te schuiven.”

Sta je dit seizoen op de Coolsingel als Feyenoord-supporter?
“Natuurlijk. Ik ben inmiddels vol vertrouwen. Ik heb het in 2017 meegemaakt. Dat jaar had ik iedere wedstrijd het gevoel dat Feyenoord het uit handen zou geven. Maar de afgelopen twee jaar ben ik aan het genieten, daarbij speelt de invloed van Arne Slot – de beste trainer die ik in mijn leven heb meegemaakt – een grote rol.”

www.fcafkicken.com