Do’s and Dont’s bij cupping

Do Wil je alles uit een cupping behandeling halen, detox dan een aantal dagen van tevoren! Cupping zorgt ervoor dat afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Door vooraf te detoxen, kan je lichaam nog efficiënter opruimen. Drink veel als je een cupping behandeling gaat laten doen of hebt laten doen. Dit draagt enorm bij aan het herstel. Om je huid te verbeteren zijn er cups te koop om thuis bijvoorbeeld je gezicht of lichaam te cuppen. Op deze manier kun je tussen professionele cupping behandelingen door zelf een steentje bijdragen aan bijvoorbeeld een stralende tint of mooie zomerbenen. Laat je wel goed voorlichten hoe je te werk moet gaan.

Don’t Zet cupping niet in als je koorts hebt, als je bloedverdunners gebruikt, bij zwangerschap, infectie- en bloedziektes, kanker, orgaanfalen of spataderen (wel de ontsierende spinnenwebadertjes).Pas op met het cuppen van cellulite op de buik. Hoewel regelmatig cuppen van cellulite de littekens zullen verzachten, kan cupping wel je darmstelsel beïnvloeden. Cup niet op wonden, waar eczeem zit of op onrustige of verdikte moedervlekken.


Cupping is een eeuwenoude techniek uit de Chinese geneeskunde. Hoewel cupping een trend lijkt, is het goed om meer over deze techniek te weten te komen, omdat het al jarenlang wordt ingezet om diverse pijnen te verlichten en je lichaam (en geest) op te ruimen. Wat is cupping precies en waar is het goed voor? Krijg je er echt mooie zomerbenen van? We nemen je graag mee in de wereld van cupping!

Tekst: Suzanne Hoegee

Wat is cupping?
Bij cuppen, ook wel cupping genoemd, maak je gebruik van bolvormige cups die je op het lichaam plaatst. Deze worden flink vacuüm gezogen. Hierdoor ontstaat er een zuigende werking op de huid. De huid, de bindweefsellaag en de spieren worden met de cups omhooggetrokken.

Bij pijnklachten zorgt cupping ervoor dat verklevingen en blokkades worden opgeheven en dat je lichaam weer kan herstellen door de verbeterde doorbloeding.

De verschillende technieken
Cupping bestaat in verschillende vormen en kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. We kunnen cupping onderverdelen in twee soorten: dry cupping en wet cupping. Bij dry cupping worden alleen glazen cups ingezet om de huid vacuüm te trekken. Bij wet cupping worden er sneetjes in het lichaam gemaakt. Met de vacuüm getrokken cups wordt bloed met afvalstoffen uit je lichaam getrokken.

Transformational cupping
Een cupping methode die steeds bekender wordt is transformational cupping. Dit is een massage met vacuüm getrokken cups, waarbij voeding een enorm belangrijke rol speelt. Detoxen in combinatie met cuppen is de ultieme methode om je huid van top tot teen te laten stralen. Een supermethode naast sporten om straks zomerproof te zijn! Deze methode kan zowel voor pijn, veroorzaakt door blokkades, worden ingezet (nekpijn, rugpijn, kaakklemmen, verkrampte kuiten, etc.) als voor huidverbetering. Ook vrouwen die last hebben van lipoedeem, kunnen enorme verlichting ervaren na een cuppingmassage, omdat de drainage wordt gestimuleerd en vocht efficiënter wordt afgevoerd.

Bij transformational cupping wordt met behulp van olie en een vacuüm getrokken cup het te behandelen lichaamsdeel intensief gemasseerd. In tegenstelling tot ‘reguliere’ massages waarbij je huid wordt ingeduwd, wordt de huid juist uit elkaar getrokken. Dit klinkt misschien heftig, maar zorgt juist voor ruimte tussen de huidlagen en dat zuurstofrijk bloed weer goed door het lichaam kan stromen. Het zorgt dus voor een betere doorbloeding van de huid, verklevingen komen los, vastzittende gebieden voelen losser en je huid voelt soepeler. Bovenarmen ogen strakker en meer gedefinieerd, cellulite op billen en benen neemt af, littekens worden zachter.Voeding is bij deze methode een zeer belangrijk onderdeel. Je lichaam kan immers niet optimaal opruimen als je er troep in blijft stoppen! Detoxen speelt een grote rol in het behalen en behouden van resultaten, zowel fysiek als mentaal.Niet alleen voor pijnklachten kan cupping worden ingezet, maar het helpt ook cellulite, littekens en striae minder zichtbaar te maken. Daarnaast kun je met kleinere cups en een lichtere vacuüm druk ook je gezicht cuppen. Je gezicht wordt beter doorbloed, waardoor de huid gaat stralen. Rimpels verzachten en de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd.

www.yousportz.nl


Maak jouw lichaam helemaal summer-ready!

De combinatie van cupping en detoxen is een doeltreffende methode om je huid weer te laten stralen en klaar te maken voor de zomer! Van mooie zomerbenen, gestroomlijnde bovenarmen, plattere buik tot aan een glowy en strakkere gezichtshuid. Wat wil je nog meer?

Zelf doen of laten doen?

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende manieren en methodes om cupping uit te (laten) voeren. Zo kun je dit zelf thuis doen, maar je kunt het ook laten doen in een schoonheidssalon of professionele cuppingtherapeut. Zoals al eerder gemeld, is het mogelijk met speciaal daarvoor aan te schaffen cups thuis aan de slag te gaan.  Uiteraard is het nog effectiever om met regelmaat een cuppingtherapeut te bezoeken, omdat zij nog intensiever te werk kunnen gaan en veel meer gebieden kunnen aanpakken, waar je zelf niet bij kunt. Ook kunnen ze je nog beter informeren over de do’s en don’ts en tips geven hoe je het beste kunt detoxen.

Cupping:  wat kun je verwachten?

Een belangrijk punt bij cupping is dat bij verklevingen in het lichaam tijdelijke verkleuringen kunnen ontstaan. Dit is een normale reactie en trekt snel weer weg. Hoe vaker je behandelt, des te minder de verkleuringen worden. Cupping is geen ontspanningsmassage en kan als intens worden ervaren. Maar wie mooi wil zijn…