Sara en Rick combineren oud, nieuw en passie in prachtige loft in monumentaal LTS-gebouw. 

In de voormalige LTS aan de Reeweg hebben Sara en Rick hun woondroom gerealiseerd. Al bij binnenkomst wordt duidelijk dat dit een bijzondere plek is. De trap naar de entresol die als boomstam arriveerde en door Rick (Sara: “hij houdt echt van hout”) helemaal zelf is vervaardigd, is prachtig gecombineerd met de oude bakstenen muur waarop nog wat stucwerk zichtbaar is. Als we het woongedeelte binnengaan door de eveneens moderne, grote glazen deur die door zijn houten omlijsting toch warmte uitstraalt, wordt duidelijk dat hier bloed, zweet en tranen maar vooral enorm veel liefde in is gestoken.

Tekst: Diana Gerritsma | Fotografie: Dion Doornik

Sara: “We waren al langer op zoek naar een coole ruimte, iets wat we helemaal konden verbouwen zoals we wilden. Ik woonde in Rotterdam, Rick in de omgeving van Amsterdam en daar vonden we dat niet. Ik kom zelf uit Dordrecht en mijn ouders wonen hier nog dus toen we dit zagen in 2018 zijn we meteen gaan kijken. Het was de laatste ruimte in dit project. Er mocht nog maar één woning gerealiseerd worden terwijl dit een enorme ruimte is, ik denk dat dat veel geïnteresseerden afgeschrikt heeft. Bovendien stond het helemaal vol met spullen van de projectontwikkelaar. Maar toen we binnenkwamen…. allebei meteen verliefd. Rick ontwerpt en bouwt muziekstudio’s en bioscopen. Hij zag meteen de mogelijkheden om hier een knus huis van te maken en hij wilde heel graag een werkplaats. Dat kon hier. We hebben allebei handige ouders dus we zagen de uitdaging wel zitten. De vader van Rick heeft zo enorm veel gedaan voor ons.”

Modern en vintage
Dat ze de uitdaging terecht aangegaan zijn, is in alles terug te zien. Van indeling tot aan de kleinste details. Ondanks de grootte en hoogte van de ruimte, is het een knusse plek. Rick komt nog wat hout op het vuur gooien in de gezellige houtkachel in de zithoek. Vanuit hier heb je mooi zicht op de hele ruimte. De ruime keuken is net als de hele woning, een combinatie van modern en vintage. Kijk je naar boven zie je tussen de monumentale, metalen spanten een strak afgewerkt plafond en langs de hele buitenmuur zitten originele tuimelkozijnen die veel licht binnenlaten. Op dit moment worden daar nieuwe kozijnen voor geplaatst.

Hebben jullie alles zelf gedaan?
Sara: “Het meeste wel maar echt alles moest hier gebeuren, tot aan de riolering aan toe. Dat hebben we niet zelf gedaan, de betonvloer storten en de lange wand stuken hebben we ook uitbesteed. Het eerste jaar zijn we vooral bezig geweest met dingen die je niet meteen zag. Daarna hebben we allebei langere tijd vrij genomen om hier te klussen en hebben we heel veel kunnen doen. Rick kan alles tekenen en zelf maken. En we richten het niet zomaar in. We zijn soms echt jaren bezig met het uitzoeken van de perfecte bank of het tofste kastje.”

De passie die ze erin steken is overal zichtbaar. En hoewel Sara en Rick er inmiddels 2,5 jaar wonen, hebben ze nog veel meer plannen, ze zijn dan ook niet meer met zijn tweetjes…

Sara: “We hebben de eerste fase nu achter de rug, maar intussen zijn we ook ouders geworden van zoon Lou. Daar hebben we in het eerste ontwerp eigenlijk geen rekening mee gehouden. Lou heeft nu een ruimte op de entresol maar die is open en dat is niet zo handig. Daarom gaat er nu eerst voor hem een hele gave slaapkamer bovenop de keuken gebouwd worden. En we hebben nog geen tuin. Aan de achterzijde van de woning zijn nog twee ruimtes waarvan het dak en de tussenmuur verwijderd zullen worden binnenkort. Daar gaan we een tuin maken, in Italiaanse sferen. Daar kijken we erg naar uit.”

@studiofabrique