Het recept voor een verrukkelijk bananenbrood à la Jaap 

Ingrediënten:
• 500 gram banketbloem
• 20 gram baking soda
• 10 gram zout
• 225 gram boter
• 6 bananen
• 400 gram basterdsuiker
• 4 eieren
• 2 theelepels vanille
• 2 kopjes melk

Voor de topping:
• 225 gram boter
• 200 gram bruine basterdsuiker
• 250 gram bloem

Benodigdheden:
• Voorverwarmde oven (170 °C)
• Bakvorm (30×50 cm)

Bereidingswijze:
Pureer de bananen en meng de puree met de basterdsuiker en het zout. Smelt dan de boter en doe de eieren en melk erbij. Voeg dit vervolgens toe aan het bananenmengsel. Als de ingrediënten goed egaal gemengd zijn, meng dan de bloem en bakpoeder erbij. Giet vervolgens alles in een bakvorm. Meng de boter, bruine basterdsuiker en bloem voor de topping en maak het tot deegkruimels. Strooi deze over het bananenbrood en bak deze 55 minuten in voorverwarmde oven.

www.broodcafejaap.nl


Beef Taco: Voor de bereiding van de beef taco kun je meerdere stukken vlees gebruiken, in de keuken van El Bonito gebruiken we vooral de skirt-steak, middenrif van de rund. Dit is een spier die veel gewerkt heeft, hierdoor is het zeer smaakvol. Voor dit recept kun je diverse stukken vlees toepassen die mals zijn.

Ingrediënten:
• 500 gram biefstuk
• 200 gram teriyakisaus
• 20 gram chili vlokken
• 5 teentjes knoflook
•  1 bos oregano
• 1 bos lente ui
• 2 stuks citroenen
• 1 pak mini streettaco’s
• 2 limoenen

Benodigdheden:
 Cupcake bakvorm
• Voorverwarmde oven

Garnering:
• Parmezaan
• Eetbare bloemen

Bereidingswijze marinade:
Weeg alle ingrediënten af. Pak een kom of beker. Snijd de knoflook fijn (eventueel ook mogelijk met knoflookpers). Snij de oregano flinterdun. Rasp het zest van de citroen en knijp de citroen uit in de kom. Voeg de teriyaki, chili vlokken, knoflook en oregano toe. Snij het vlees in brunoise (stukjes van 0,5 x 0,5 cm). Meng de marinade en het vlees goed door elkaar. Plaats de kom afgedekt met folie in de koelkast voor c.a. 4 uur. Voor het beste resultaat doe je dit een dag van te voren. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar deze apart in de koelkast. Snijd de limoenen in partjes en bewaar deze ook in de koelkast.

Bereidingswijze taco’s:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de cupcake bakvorm en leg deze op z’n kop. Plaats de taco’s tussen de bakvorm. Bak de taco’s goudbruin/krokant af. Na het bakken de taco’s laten afkoelen op keukenpapier. Verwarm een pan met olie. Bak de gemarineerde biefstuk blokjes medium. Voeg op het laatst de fijngesneden lente-ui toe.

Serveren: Het mooiste voor dit gerecht is een zwart bord. Vul de taco’s met de biefstuk blokjes. Plaats de taco’s op het bord en hou deze recht met de limoen parten. Rasp á la minute de parmezaan over de taco’s. Garneer af met eetbare bloemen.

www.elbonito.nl


Jackfruit Rendang

Normaliter wordt rendang van rundvlees gemaakt en suddert het uren in de lekkere bumbu. Het voordeel van het gebruik van jackfruit is dat deze al wat zachter van structuur is, waardoor de bereidingstijd korter is. Dit recept is dus helemaal vegetarisch en zelfs veganistisch. Een heerlijke variant op deze Indonesische klassieker! 

Ingrediënten:
 2 uien, fijn gesnipperd
 6 teentjes knoflook, geperst
 olijfolie, om in te bakken
 3 kemirinoten, gepoft en gehakt
 1 el gemalen korianderzaad
 1 el komijn
 1 tl kurkuma
 2 el sambal oelek
 1 tl tamarindepasta
 3 stengels citroengras
 Stukje gember van 3cm geschild en geraspt
 Stukje laos van 2 cm, geschild en geraspt
 2 cm, geschild en geraspt
 6 kaffirblaadjes
 600 ml kokosmelk
 50 g kokosrasp
 2 salamblaadjes
 800 gr jackfruit (zonder schil en grof geplukt)
 zout en versgemalen zwarte peper
 1 el chilipoeder
 2 groentebouillon blokjes

Bereidingswijze:

Zet een pan op laag vuur en doe daar de olijfolie in. Als de pan warm is pak je de ui, knoflook, kemirinoten, gemalen korianderzaad, komijn, kurkuma, sambal oelek, tamarinde pasta, citroengras, gember, laos, kaffirblaadjes, kokosrasp, salamblaadjes, chilipoeder en fruit dit geheel rustig aan, zodat alle smaken nog meer vrijkomen. Als alles goed aan is gefruit kunnen de kokosmelk en groentebouillon erbij en laat rustig op laag vuur staan. Pak ondertussen het jackfruit bak dit goed aan en voeg peper en zout toe naar smaak. Als het jackfruit goed is aangebakken kan je het ‘bumbu-sapje’ bij het jackfruit gooien en meng dit alles goed door elkaar. Om te serveren hebben wij ervoor gekozen dit met sambal badjak, naanbrood, atjar en kroepoek te doen. Dit laatste is natuurlijk niet vegetarisch maar wel heel erg lekker! Dit kan ook vervangen worden door casavechips.

www.cafebuddingh.com


KOKOMO

Onweerstaanbare tropische cocktail met een gouden combinatie.
www.elbonito.nl

Ingrediënten:
40 ml voerman vieux
20 ml falernum
5 ml kokos likeur
5 ml amandel siroop
20 ml ananassap
10 ml citroensap

Garnering
Gedroogde sinaasappel
Viooltje (eetbare bloem)

Bereidingswijze:
Vul het glas tot de rand met ijs. Schenk de Vieux, Falernum, kokos likeur, ananassap, amandel siroop en citroensap in de shaker. Voeg ijs toe en shake it till you make it! Schenk de shaker leeg in het glas en garneer de cocktail af met gedroogde sinaasappel, viooltje en 2 rietjes.


Genever & Ginger

Ingrediënten:
• 50 ml Single Oat Genever
• 150 ml Ginger Beer of Ginger Ale
• Sinaasappelschil

Bereidingswijze:
Vul een highball/longdrink glas met ijsblokjes en schen de Single Oat Genever en Ginger Beer of Ginger Ale in het glas. Mocht de keuze zijn gevallen op Ginger Beer, dan is het lekker om er een sap van een limoenpartje bij in te schenken.


Oat Fashioned ‘Bijzonder gestookt met een zoetje’

Ingrediënten:
• 60 ml Single Oat Genever
• 5 ml of een barspoon suikersiroop
• 2 dashes angostura bitter
• Sinaasappelschil

Bereidingswijze:
Vul een tumbler glas met alle ingrediënten. Vul het glas aan met ijs. Roer voorzichtig de ingrediënten door elkaar. Garneer de cocktail met en sinaasappelschil.