Maartje werkt ruim twintig jaar in het notariaat en is ontzettend ervaren. Zij is vijf jaar notaris bij Notariaat Nonhebel, een laagdrempelig kantoor. Ook als iets ingewikkeld wordt, weet Maartje het begrijpelijk uit te leggen. Zij en haar medewerkers hebben plezier in het helpen van de uitgebreide klantenkring met verschillende omstandigheden en behoeftes.

Fotografie: Anke Bot

‘Een goed gevoel krijg ik van cliënten die bij het weggaan bedanken voor de duidelijke uitleg, dan ben ik tevreden’


Na mijn afstuderen in 2002 aan de Universiteit Leiden in de richting notarieel recht, was mijn enige ambitie een leuke baan te vinden. Na heel wat sollicitaties ben ik terecht gekomen bij Wery Goedegebuure & Partners aan het Grotekerksplein in Dordrecht.

Graag wilde ik alle facetten van het notariële vak leren kennen. Na twee jaar overdrachten en hypotheken te hebben verzorgd voor heel veel mensen, heb ik de overstap gemaakt naar het familierecht. Van het begin af aan is mijn doel altijd geweest om de mensen die bij mij aan tafel zitten op een zo duidelijk en prettig mogelijke manier uitleg te geven. Uitleg over alle mogelijkheden passend bij de betreffende situatie en uitleg over wat er nou eigenlijk staat in de akten. Ik heb mezelf aangeleerd om via tekeningen en voorbeelden de verschillende mogelijkheden en situaties weer te geven. Een goed gevoel krijg ik van cliënten die bij het weggaan bedanken voor de duidelijke uitleg, dan ben ik tevreden.

Na heel wat jaren in Dordrecht, Zwijndrecht en Rotterdam te hebben gewerkt bij de verschillende vestigingen van het kantoor, had ik het gevoel dat ik verder moest. Ik ben toen bij Fokkema Linssen gaan werken in Rotterdam. Daar heb ik kennis gemaakt met de nalatenschapspraktijk. Algehele afwikkelingen van nalatenschappen inclusief het regelen van uitvaarten, ontruimingen van woningen en veel erfgenamen in het buitenland. Ik leerde veel en het was heel interessant met vaak bijzondere situaties, maar ik had mijn doel voor mijn gevoel nog niet bereikt. Ik werkte al die tijd als kandidaat-notaris en was op een punt aanbeland waarop ik moest kiezen, wat wilde ik? In loondienst blijven als kandidaat-notaris? Dat lukte eigenlijk niet meer. Als ZZP’er aan de slag om op meerdere kantoren te kunnen werken? Notaris-ondernemer worden? En waar dan? Overigens zijn er natuurlijk veel mensen rond de leeftijd van 40 die zichzelf dergelijke vragen stellen. Het is toch een soort kantelpunt in het leven.

Ik had wel ambitie om notaris te worden, maar hoe dan? In een maatschap, als opvolger of met een nieuwe vestiging? Ik was zoekende. Toen vroeg Stijn Wery, die graag met pensioen wilde, of ik eens wilde komen praten om hem eventueel op te volgen als notaris in Dordrecht op het voor mij bekende kantoor aan het Grotekerksplein. Na een lang traject begon ik in 2018 met 7 medewerkers en heb het kantoor mijn naam gegeven, Notariaat Nonhebel. Sindsdien zijn we gegroeid, in omvang naar 16 medewerkers, in diversiteit, in kennis op alle rechtsgebieden en in kwaliteit.

Toen ik begon had ik de ambitie om een goed lopende notarispraktijk te hebben, waar zowel makelaars en adviseurs als cliënten graag komen, met lekkere koffie, een mooi pand en prettige mensen.

Ook heb ik nog steeds de ambitie om een goede werkgever te zijn en een plezierige werkomgeving voor mijn medewerkers te waarborgen.

Er wordt veel geleerd en gelachen bij ons op kantoor. Voortdurende wijzigingen in wetgeving, economische conjunctuur, wisseling van medewerkers en persoonlijke situaties, zullen me in de toekomst blijven motiveren om dit mooie werk te kunnen doen. Het blijft een uitdaging, maar wel een hele mooie!

Notariaat Nonhebel bestaat in april 5 jaar. Ik ben super trots op deze mijlpaal en wat ik samen met mijn medewerkers heb bereikt tot nu toe!