Ongewenste dieren weren in plaats van verdelgen. Mark Colin ontwikkelde een succesformule waarmee hij zijn klanten verlost van plaagdieren. Of het nu ratten zijn, wespen op je terras of katten in je tuin; met zijn product Stay Away gaan en blijven dieren weg waar ze niet gewenst zijn. En omdat het helemaal biologisch is, voldoet het aan alle eisen, ook nu nog.

Tekst: Diana Gerritsma | Fotografie: Rob van der Teen

Na 20 jaar in de chemische industrie gewerkt te hebben als proces-operator, maakte Mark in 2008 de overstap naar de plaagdierbestrijding en is bij een Dordts bedrijf in dienst gegaan. In 2017 werd het bedrijf overgenomen, Mark zat er niet meer lekker in zijn vel. Hij was eigenlijk van plan om zijn oude professie weer op te pakken toen zijn vrouw hem er op wees dat hij ook wel een eigen bedrijf kon beginnen. Dat zette hem aan het denken. Hij was dan wel 54 jaar maar met een schat aan ervaring en een nog immer bruisende ambitie waagde hij de gok in 2017. Sindsdien is Marandor Pest Control een nog steeds groeiende onderneming en heeft Mark vorig jaar een tweede onderneming opgezet. Samen met twee Dordtse ondernemers begon hij Stay Away BV en met deze onderneming zijn zij enorm gedreven om met Stay Away de wereld te veroveren. Althans, dat deel waar mensen wonen en leven dan, want hij is er ook van overtuigd dat je de meeste ongewenste ‘medebewoners’ beter naar hun eigen leefgebied kunt terugdringen dan ze te verdelgen. “Bovendien”, zo legt Mark uit; “je kunt zo’n muis wel volstoppen met gif maar als hij ergens wordt opgepikt door een roofvogel vergiftig je die ook weer, en zo verziek je een hele voedselketen.”

Terrormier
“Ken je het mediterraan draaigatje? Bekender als de terrormier. Een paar jaar geleden dook deze exotische soort op in Nederland. Een heel lastig beestje om te bestrijden, hele straten worden opengebroken, branders, stoomwalsen… en het jaar erop begint alle ellende weer opnieuw. Lang verhaal kort; deze zaak inspireerde mij om het gelijknamige product Stay Away te ontwikkelen. Ik heb wat contacten aangeboord in mijn netwerk in de chemie en ben gaan experimenteren met geuren. Gewoon in mijn eigen schuurtje hoor. Na vier keer was het raak, toen had ik een mix gemaakt waarmee een klant in één klap van een muizenplaag verlost was! De vloeistof wordt in geurpalen geleverd die strategisch geplaatst worden. De geur die verspreid wordt, alarmeert plaagdieren; ze denken dat er brand is en vluchten instinctief naar een andere plek. Altijd.”

Daarna ging het snel. Inmiddels is Stay Away geen bijzaak meer maar booming business, zeker nu de regels ten aanzien van gifgebruik in de bestrijding aangescherpt zijn dit jaar. “Het oorspronkelijke product was voor de ‘knagers’ maar we ontwikkelden al snel specifieke samenstellingen voor bijvoorbeeld wespen. Met een kleiner model geurpaal die je aan een parasol hangt op je terras ben je in je horeca-gelegenheid helemaal van de wespen af. Het bleek ook te werken tegen ongewenste katten in de tuin en we zijn nu bezig met verdampers die muggen weghouden.”

Wolf en mens
Het eind van Marks ambities is nog lang niet in zicht. Hij ziet ook mogelijkheden om Stay Away in te zetten om de wolf op afstand te houden van plekken waar hij niet welkom is. Bij schapenhouders bijvoorbeeld maar ook bij door mensen drukbezochte plekken in hun leefgebieden. Goed voor mens en dier. “We gaan binnenkort testen hoe we met Stay Away ook de wolf en de mens weer in vrede met elkaar kunnen laten leven.”

Ondanks het succes blijft Mark nuchter en dat is het fundament van zijn bedrijf; “bij de basis blijven en betaalbare service leveren.” Van huis-tuin-en-keuken-mier tot wolf; Stay Away helpt je van de overlast af, gegarandeerd en zonder schade voor mens, dier en milieu.

www.marandor.nlwww.stayaway.shop